Na horskou túru nelze vyrazit bez pořádných trekových bot. Ušetříte tak své nohy

 Ostatní 
20. července 2020 15:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když jdete na túru, jsou dobré boty základ Depositphotos
Kvalitní pohorky oceníte nejen během vysokohorského výšlapu, ale i při procházce na nejbližší hrad. Než si ale nějaké boty vyberete, měli byste zohlednit několik věcí, například terén nebo roční období.

Kvalitní pohorky nejsou zrovna levnou záležitostí, i proto je třeba jejich výběru věnovat patřičnou pozornost. Především se zamyslete nad tím, v jakém terénu a za jakých povětrnostních podmínek je budete používat nejčastěji, a podle toho zvolte správnou tuhost podrážky a vhodný střih i materiál bot.

Nízké nebo kotníkové

Na kratších letních túrách po zpevněných a dobře udržovaných cestách dopřejte svým nohám maximum pohodlí a svobody v trekových sandálech nebo lehké nízké obuvi (odpovídá kategorii A/B). V náročném terénu a ve větších nadmořských výškách se však už neobejdete bez vyšších bot, které zabezpečí váš kotník a ochrání vaše nohy před vlhkostí a chladem.

Materiál

Textilní trekové boty jsou sice lehké a prodyšné, ale do náročného terénu je raději vyměňte za celokožené boty, které jsou odolnější proti mechanickému poškození i povětrnostním vlivům.

Tuhost podrážky

Obecně lze říci, že čím náročnější terén a podmínky, tím tvrdší podrážku byste měli zvolit. Na jednodenní nenáročné treky vám postačí lehčí boty s měkkou podrážkou. Pokud se chystáte do náročnějšího nezpevněného terénu do hor, kde můžete narazit i na sníh či led, vybírejte boty s tvrdší podrážkou s drážkami pro možnost upnutí maček.

Správná velikost

Ze všeho nejdůležitější je vybrat správnou velikost. Pro pohodlný výšlap je naprosto nezbytné, aby vás boty netlačily či jste v nich neplavali. Proto si vyberte svoje číslo bot a obuv si nezapomeňte vyzkoušet.

Typy bot

Trekové boty se dělí do několika kategorií, každá z nich se hodí pro jiný typ túry.

Kategorie A

Lehké a pohodlné outdoorové boty určené pro krátké nenáročné treky s lehkým batohem na zádech. Většinou mají nízký střih a jsou vyrobeny z funkčních textilních materiálů. Protože je jejich podrážka měkká, hodí se pro chůzi po zpevněných cestách nebo udržovaných lesních stezkách. Katogorie A je ideální volba na letní dovolenou, během které plánujete chození po památkách s vycházkami do přírody.

Kategorie A/B

Tužší, ale pořád ještě pohodlné trekové boty s pevnější, lehce profilovanou podrážkou s měkkým došlapem. Mohou být vyrobené z prodyšných textilních materiálů i kůže a díky zvýšenému střihu chrání při chůzi kotník. Boty kategorie A/B jsou vhodné na jednodenní výlety v lehkém terénu a pro běžné nošení v chladnějších měsících. Na nenáročné trasy do Krkonoš nebo na lehké túry v Tatrách či Alpách jsou ideální volbou.

Kategorie B

Robustnější treková obuv s tvrdší podrážkou, obsázkou špičky (chrání před okopáním) a vyztuženou patou. Díky vysokému střihu dobře fixuje kotník i při chůzi na nezpevněných a kamenitých horských cestách. Může být celokožená nebo z kůže doplněná o textilní či plastové prvky. „Béčka“ jsou vhodná na celodenní túry s batohem na zádech v lehkém až středně náročném horském terénu.

Kategorie B/C

Pevné vysoké a většinou celokožené pohorky, které stabilně fixují kotník a výborně tlumí otřesy během chůze. Díky mohutné gumové obsázce, chráněné špičce a pevné patě jsou vhodné do nezpevněného a kamenitého terénu. Hodí se na náročné celodenní treky s těžkým batohem i pro občasné použití s mačkami. Boty kategorie B/C jsou tak vhodné do větších nadmořských výšek, kde je nezaskočí náročný a nezpevněný terén.

Kategorie C

Mohutné tuhé pohorky z kůže nebo plastu s vysokým střihem, zateplením a drážkami pro připnutí poloautomatických maček jsou určené na obtížné celodenní treky v náročném kamenitém terénu, a také pro sněhovou a ledovcovou turistiku. Obsázka a vyztužená špička i pata spolehlivě ochrání nohy před otřesy a mechanickým poškozením na vysokohorských hřebenech i ve skalách a suťovištích.

Kategorie D

Bytelné horolezecké boty s tvrdou podrážkou zpevněnou kovovou výztuží, vyrobené z kůže nebo odolného plastu. Na patě i špičce mají drážky pro upnutí plně automatických maček během lezení na skalách, ledovcích či ledopádech. Díky kvalitnímu zateplení se hodí i na několikadenní pobyt v extrémně nízkých teplotách. U kategorie D počítejte s tím, že mimo skálu či ledovec v nich budete chtít ujít jen několik málo kroků a nepřáli byste je ani největšímu nepříteli. O tom, jaký vybrat stan, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008