Pokud máte místo vlasů drsnou a nepoddajnou suchou slámu, máme pro vás rady, co s tím

 Krása 
19. července 2020 08:12 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Suché vlasy jsou nepoddajné a často se cuchají Depositphotos
Ne každý z nás je obdařen hustou hřívou lesklých a pružných vlasů, které nepotřebují speciální údržbu. Naopak se drtivá většina potýká buď s vlasy mastnými, anebo naopak suchými. Dnes vám poradíme, jak na suché vlasy.

Vlhkost je velmi důležitým elementem kvality vlasů. Určuje schopnost vlasu se přizpůsobit, jeho tvarovatelnost, pružnost či lesk. Zejména dlouhé vlasy mají tendenci se nadměrně vysušovat, a to proto, že výživa a hydratace z pokožky se nedostane dál, než 20 až 30 cm od kořínků. Proto je důležité suché vlasy vyživovat a používat šampony, které nejen hydratují, ale zvládnou i vlhkost ve vlasech udržet.

Suché vlasy

  • Vypadají matně a bez lesku.
  • Na dotek jsou tvrdé a nepoddajné.
  • Nejsou vůbec pružné.
  • Často se cuchají.
  • Jsou velice křehké.
     

Příčiny

Nejčastější příčinou poruchy mající za následek suché vlasy je nedostatečná produkce mazových žláz. Vlasy však ovlivňují i další kritéria - teplý suchý vzduch v létě a studený vzduch v zimě, časté kadeřnické úpravy či nesprávné fénování. Naše vlasy mají významnou schopnost absorpce molekul vody, ale také je vydávají. Obzvláště v suchém prostředí, zejména pak na slunci či při fénování, se voda odpařuje nejenom z povrchu vlasu, ale také i zevnitř. Tím klesá vlhkost ve vlasu a ten ztrácí pružnost a lesk. K úbytku vlhkosti a živin dochází malými trhlinkami, které vznikají na povrchu poškozených a suchých vlasů. Další příčinou suchých vlasů může být nedostatečná produkce mazových žláz. Výsledkem je, že jsou vaše vlasy zplihlé, bez objemu a už na dotek nezdravé. Suché vlasy trápí hlavně lidi s vlnitými vlasy.

Vedle negativních vlivů vnějšího prostředí vlasům škodí mechanické působení: nešetrné česání, styling, časté fénování, slunce, návštěva solárií, celková špatná péče a chemické úpravy.

 
Tipy na péči

  • Nepoužívejte horké fény, žehličky a kulmy. Koncentrované horko vlasy vysušuje a vlasy jsou pak křehké.
  • Co nejčastěji nechte vlasy schnout přirozeně, případně používejte výrobky s tepelnou ochranou. 
  • Používejte stylingové výrobky bez alkoholu, který vlasy vysušuje. 
  • Nemyjte si vlasy příliš často, časté mytí totiž vysušuje pokožku a podporuje tvorbu lupů.
  • Vlasy myjte vlažnou vodou, horká voda vlasy vysušuje.
  • Při česání použijte kartáč s přírodními, nikoli kovovými štětinami. Přírodní štětiny napomáhají k lepšímu rozprostření mazu do vlasů a jsou šetrnější.
  • Dodávejte vlasům dostatečnou hydrataci, a to zejména v zimě.
  • Používejte šampon, který vlasy pokryje výživnými oleji, poskytne jim potřebnou hydrataci a ochrání je před dalším vysušováním. 
     

Řešením jsou však i další kroky spojené třeba s výživou nebo kosmetikou.

Strava

Suché a křehké vlasy ocení jídlo bohaté na železo, zinek a vitaminy B a C, tedy mořské plody, brambory a citrusové plody. Konzumace alkoholu, čaje, kávy, stejně jako kouření, brání dostatečnému vstřebávání minerálů.

Kosmetika

Používejte výživný šampon a intenzivní (hloubkový) kondicionér pro zajištění vlhkosti vlasů. Výborným pomocníkem jsou nesmývatelné hydratační kúry ve formě sprejů, olejíčků, krémů a výživných sér.

Top tip

Důležitá je úprava životního stylu, eliminace stresu, dostatek spánku, pestrá strava a především kvalitní vlasová kosmetika. Na suché vlasy je dobré používat speciální séra či uhlazující mléka, těmi si vlasy několikrát za den prostříkat.

O vhodném přípravku se poraďte se svým kadeřníkem. Na trhu se totiž v současné době objevuje mnoho přípravků jak pro lehce suché vlasy, tak pro vlasy velmi hrubé, suché a krepaté a ne každý se v tom množství orientuje. Ale příliš silný přípravek může vaše vlasy zbytečně zatížit. Vyživující esence najdete na bázi krémů, mléka, olejů, lehkých hydratačních sprejů či gelů. Přečtěte si také, jak se zbavit statických vlasů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod