Kolagen a vlasy: Pomáhá i s jejich růstem, nebo je po něm hříva pouze bohatší a kvalitnější?

 Krása 
24. dubna 2022 09:15 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kolagen může pomoci s růstem nových vlasů Depositphotos
Kolagen, přirozeně se vyskytující protein v lidském těle, podporuje pružnost pokožky a zdravé vlasy. Ale může také pomoci s jejich růstem, nebo jsou díky kolagenu vlasy jen kvalitnější?

To je zásadní otázka, protože v posledních letech je kolagen považován za živou vodu skoro všeho. Ale zatímco kolagen přispívá k mladšímu vzhledu pokožky a vlasů, méně se ví o tom, zda může skutečně k růstu vlasů vést.

Vypadávání vlasů souvisí s kolagenem

Podle studie publikované v Science víme, že vypadávání vlasů přímo souvisí s našimi přirozenými zásobami kolagenu. To je důvod, proč mnoho mužů a žen trpí řídnutím vlasů v průběhu stárnutí. Kolagen je primárně tvořen třemi neesenciálními aminokyselinami, kterými jsou prolin, glycin a hydroxyprolin a je to právě prolin, který je také hlavní složkou keratinu, vláknité látky podobné vlně, která tvoří naše vlasy a nehty.

Jinými slovy, a to je ta dobrá zpráva, konzumace kolagenu bohatého na prolin poskytuje našemu tělu stavební kameny, které potřebuje k tvorbě nových vlasů. I když to věda ještě nestihla potvrdit ze všech stran, pokud máte řídnoucí vlasy kvůli vyčerpání zásob kolagenu nebo kvůli poškození vlasových folikulů, může vám pomoci kolagenový doplněk. Ale někteří lékaři a vědci se domnívají, že kolagenové doplňky jsou pro růst vlasů málo účinné. Stejně jako u každého doplňku se účinky mohou lišit a kolagen může u různých lidí fungovat různě. Vyplatí se tedy užívat kolagen po dobu několika měsíců, abyste si byli jistí, zda má jeho doplňování na vaše vlasy skutečně vliv.

Jak užívat kolagen

Kolagenové doplňky se prodávají ve formě pilulek nebo prášku, takže je stačí užívat podle návodu. Můžete také zvýšit příjem kolagenu tím, že budete jíst více potravin, které obsahují přírodní kolagen. Některé potraviny bohaté na kolagen opravdu jsou a patří mezi ně kuře, losos, vaječné bílky ,listová zelenina, fazole nebo ořechy.

Pokud se rozhodnete zkusit užívat kolagenový doplněk pro růst vlasů, je důležité, abyste se vyvarovali užívání příliš mnoha pilulek najednou. Jinak by vás mohl potkat stav zvaný sklerodermie,  který vzniká z nadměrné produkce kolagenu v kůži, což může vést k mnoha kožním komplikacím. Proto nic nepřehánějte a nepřekračujte doporučení dávkování.

Zdroj: Science, Live Science

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve