Recept na snadnou velikonoční nádivku. Je rychle hotová, lahodná a zvládne ji každý
Připravte si tu nejlahodnější velikonoční nádivku a potěšte celou rodinu. Je hned hotová a zvládne ji každý
Velikonoční nádivka, které se lidově také přezdívá hlavička, je tradičním velikonočním jídlem, které by na sváteční tabuli na velikonoční pondělí nemělo chybět. Tento den totiž končí období půstu a začíná hodování. Velikonoční nádivka musí být v první řadě dokonale nadýchaná a šťavnatá. Upéci by se měla do zlatova v zapékací míse či samostatně v pekáčku. Základem velikonoční nádivky jsou pochopitelně čerstvá vejce, mléko, pečivo, maso a spousta bylinek i mladých kopřiv. Naši předci ji však připravovali bez pečiva, které nahrazovali krupičkou.
Proč zrovna hlavička
Jistě vás zajímá, odkud se vzalo ono zajímavé pojmenování hlavička. Pochází z dob, kdy se do velikonoční nádivky přidávaly také kousky masa z telecí hlavy. Tradičně nádivka však obsahovala tři druhy masa. V závislosti na regionu se můžete ještě setkat s pojmenováním např. svítek, sekanice či jeřábek. Ne každý však má rád v nádivce maso. Proto jsme si pro vás připravily dva vynikající recepty na nádivku bez masa.
Suroviny na velikonoční nádivku se špenátem, kopřivami a bazalkou
Na tuto šťavnatou a voňavou velikonoční nádivku si připravte následující suroviny:
- 7 starších housek nebo rohlíků
- 250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 2 hrsti kopřivových listů
- 130 g baby špenátu
- svazek bazalky
- 50 g másla + na vymazání
- sůl
- 2 stroužky česneku
- strouhanka na vysypání
Postup přípravy
Nejprve rozkrájejte pečivo na kostičky, dejte je do větší mísy a zakápněte mlékem i smetanou. Nechte namáčet. Mezitím si kopřivy a špenát spařte pod vroucí vodou v cedníku a nechte okopat. Poté vymačkejte přebytečnou vodu a spolu s bazalkou nasekejte. Přidejte do mísy s pečivem.
Následně oddělejte žloutky od bílků. Žloutky v jiné míse vyšlehejte s máslem a špetkou soli do krásně hladké pěny. Tu poté přidejte do mísy s pečivem. Také přidejte do mísy prolisované stroužky česneku. Dále z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a i ten nakonec vmíchejte do nádivky.
Nádivku vlijte do dobře vymazané a strouhankou vypsané formy na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 40 minut. Po upečení nechte vychladnout a hotovou nádivku vyklopte na tác, nakrájejte a servírujte. Dobrou chuť.
Zdroj: apetitonline.cz, ceskazceska.cz.