Recept na snadnou velikonoční nádivku. Je rychle hotová, lahodná a zvládne ji každý

 Recepty 
16. dubna 2022 18:35 / Zuzana Procházková
  3
📷
3 fotografie v galerii
Velikonoční nádivka je tradičním pokrmem na sváteční tabuli Depositphotos
Velikonoční pondělí je za chvíli tady. Pokud plánujete pohostit celou rodinu a sestavit jim lahodné velikonoční menu, pak by na stole určitě neměla chybět také velikonoční nádivka. Možností, jak ji připravit, je skutečně celá řada. My se s vámi však podělíme o dva osvědčené recepty, které budou zaručeně chutnat celé rodině.

Připravte si tu nejlahodnější velikonoční nádivku a potěšte celou rodinu. Je hned hotová a zvládne ji každý

Velikonoční nádivka, které se lidově také přezdívá hlavička, je tradičním velikonočním jídlem, které by na sváteční tabuli na velikonoční pondělí nemělo chybět. Tento den totiž končí období půstu a začíná hodování. Velikonoční nádivka musí být v první řadě dokonale nadýchaná a šťavnatá. Upéci by se měla do zlatova v zapékací míse či samostatně v pekáčku. Základem velikonoční nádivky jsou pochopitelně čerstvá vejce, mléko, pečivo, maso a spousta bylinek i mladých kopřiv. Naši předci ji však připravovali bez pečiva, které nahrazovali krupičkou. 

Proč zrovna hlavička

Jistě vás zajímá, odkud se vzalo ono zajímavé pojmenování hlavička. Pochází z dob, kdy se do velikonoční nádivky přidávaly také kousky masa z telecí hlavy. Tradičně nádivka však obsahovala tři druhy masa. V závislosti na regionu se můžete ještě setkat s pojmenováním např. svítek, sekanice či jeřábek. Ne každý však má rád v nádivce maso. Proto jsme si pro vás připravily dva vynikající recepty na nádivku bez masa. 

Suroviny na velikonoční nádivku se špenátem, kopřivami a bazalkou

Na tuto šťavnatou a voňavou velikonoční nádivku si připravte následující suroviny:

  • 7 starších housek nebo rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 2 hrsti kopřivových listů
  • 130 g baby špenátu
  • svazek bazalky
  • 50 g másla + na vymazání
  • sůl
  • 2 stroužky česneku 
  • strouhanka na vysypání 

Postup přípravy

Nejprve rozkrájejte pečivo na kostičky, dejte je do větší mísy a zakápněte mlékem i smetanou. Nechte namáčet. Mezitím si kopřivy a špenát spařte pod vroucí vodou v cedníku a nechte okopat. Poté vymačkejte přebytečnou vodu a spolu s bazalkou nasekejte. Přidejte do mísy s pečivem.

Následně oddělejte žloutky od bílků. Žloutky v jiné míse vyšlehejte s máslem a špetkou soli do krásně hladké pěny. Tu poté přidejte do mísy s pečivem. Také přidejte do mísy prolisované stroužky česneku. Dále z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a i ten nakonec vmíchejte do nádivky.

Nádivku vlijte do dobře vymazané a strouhankou vypsané formy na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 40 minut. Po upečení nechte vychladnout a hotovou nádivku vyklopte na tác, nakrájejte a servírujte. Dobrou chuť. 

Zdroj: apetitonline.cz, ceskazceska.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008