Gábina (37): Můj nadřízený mě pozval na večeři. Odmítla jsem a teď kvůli tomu trpím

 Vztahy 
16. dubna 2022 08:31 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Dobré vztahy s nadřízeným mohou být někdy dokonce na škodu Unsplash
O tom, jak se může práce snů změnit ze dne na den kvůli sexuálnímu obtěžování, vypráví paní Gábina, jejíž dobré vztahy s nadřízeným přerostly v něco, co sama nečekala ani v tom nejdivočejším snu.

Gábina dělá ve firmě už dlouho. Ceny se od té doby zvedly, má víc práce, větší odpovědnost a plat pořád stejný. Jednoho dne se odvážila zeptat se svého nadřízeného, zda by jí mohl přidat a jeho odpověď ji velice zarazila. "S mým šéfem jsem vždycky dobře vycházela, řekla bych, že až nadstandardně dobře. Myslela jsem, že si mě váží a s mou prací je spokojený, a proto jsem se odhodlala se ho zeptat, zda by mi zvýšil plat," začíná vyprávět paní Gábina.

Jenže zůstala stát jako opařená, když její nadřízený reagoval trochu jinak, než očekávala. "Můj nadřízený mi řekl, že svou práci odvádím dobře a že je se mnou spokojený. Ale abych mohla být ohodnocena lepším platem, musela bych s ním jít na večeři. Myslela jsem si, že jde o vtip, proto jsem se ze zdvořilosti trochu zasmála," pokračuje Gábina. Jenže její šéf nevypadal, že by mu bylo do smíchu a zopakoval jí své stanovisko.

"Podotýkám, že by mě to ani v těch nejdivočejších představách nenapadlo, vždyť mu je 65 let a má ženu a dvě dospělé děti, dokonce bude mít brzo i vnoučka. Vypadá na svůj věk dobře, ale na večeři jsem s ním jít odmítla. Bylo mi totiž po chvilce jasné, kam tím míří a že u večeře by to nezůstalo," vypráví Gábina. "V tu chvíli se jsem se přestala usmívat a rozhořčeně jsem odešla z jeho kanceláře."

"Asi si to celé nějak špatně vyložil a myslel si, že náš vztah je dobrý proto, že mu chci nabídnout něco víc. Přitom já mu nikdy nedala možnost, aby si myslel, že chci být jeho milenkou. Nechodím vyzývavě oblečená, neflirtuji s ním, jen jsme si prostě rozuměli, což jsem brala jako skvělý benefit mé práce," pokračuje Gábina. "Jeho se ale velmi dotklo, že jsem ho odmítla. A nejen, že mi nepřidal peníze, ale přidal mi i spoustu práce a začal na mě být nepříjemný," pokračuje Gábina.

"Jsem už téměř rozhodnutá, že s prací skončím, což je mi velice líto, protože jsem v ní byla jinak naprosto spokojená. I tak mě ale čekají tři měsíce výpovědní lhůty, které nevím, jak vydržím. Můj nadřízený mě doslova dře z kůže a můj pobyt na pracovišti mi znepříjemňuje, jak jen může," podotýká paní Gábina. Jenže samozřejmě důkaz o jeho nabídce ani o následném nepříjemném chování nemá paní Gábina jak doložit, a proto ani nemůže svého nadřízeného žalovat za sexuální obtěžování na pracovišti a za následnou změnu jeho chování kvůli odmítnutí nevhodné nabídky. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Setkali jste se někdy se sexuálním obtěžováním na pracovišti? Jak to dopadlo? 

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Gábinou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod