Klasické tvarůžky jsou skvělou a zdravou pochoutkou. Vyrobte si je doma za pár korun

 Recepty 
20. listopadu 2018 18:22 / Bronislava Silná
  1
📷
6 fotografií v galerii
Základem pro výrobu je sypký tvaroh z nízkotučného mléka Depositphotos
Máte rádi tvarůžky? Takzvané syrečky jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Ale nejsou nejlevnější. Můžete si je ale vyrobit sami doma. Poradíme postup.

Je jasné, že oč vás vyjdou tvarůžky levněji, o to víc práce s jejich výrobou budete mít. Tvarůžky totiž vyžadují při přípravě pravidelnou pozornost. Kdo je ale šikovný, ten to jistě zvládne a domácí syrečky stojí za vyzkoušení.

Potřebné ingredience

Základem bude již existující jeden tvarůžek, z něhož si připravíme násadu. Surovinou pro výrobu bude tvaroh z nízkotučného mléka. Nejlepší by byl samozřejmě z mléka domácího. Domácí výroba bude také výhodou. Pak už stačí jen sůl, kmín a voda. Dřevěné prkénko se hodí na položení zrajících tvarůžků. Budete také potřebovat nádobu na pravidelné koupání tvarůžků.

Postup

Sypký tvaroh osolte a smíchejte s nadrceným startovacím tvarůžkem. Směs promíchejte opravdu dobře, aby zrání začalo rovnoměrně. Suroviny mějte vložené v nádobě, která bude uzavřená, ale pod víko vložte kousek látky, aby mohly tvarůžky dýchat. Občas promíchejte. V momentu, kdy se směs dostane do stádia, kdy se dá tvarovat, utvořte jednotlivé tvarůžky. Dvakrát denně je vykoupejte ve slané vodě a nechte opět na prkénku zaschnout. Zde už se hodí trochu nižší teplota. Ideální je proto chodba v odlehlé části domu, kde se mohou tvarůžky aromaticky projevovat, ale současně budou v klidu zrát. Vhodným prodyšným poklopem zabraňte kontaminaci hmyzem. Za tři týdny – v závislosti na teplotě a okolnostech – budou tvarůžky hotové.

Jak vypadá uzrálý tvarůžek

Má mít na povrchu světlou vrstvu mazu. Na lomu má být jednotný, jantarově zbarvený. Rozhodně nemá nést stopy po původním tvarohu, z kterého vznikal. Pokud první ochutnaný tvarůžek nesplňuje předpoklady, stačí nechat zbylé ještě pár dnů uzrát. 

Chutné a zdravé

Vedle toho, že tvarůžky skvěle chutnají, jsou pro naše tělo též výborným zdrojem vápníku a celkově mají výborné účinky na lidské zdraví. Navíc jsou výbornou potravinou pro ty, kdo chtějí zdravě shodit nějaké to kilo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008