Mytí vlasů bez šampónu? Překvapí vás, jak vlasům prospěje!

 Krása 
02. září 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  59
📷
2 fotografie v galerii
Zplihlé lámavé roztřepené a mastné vlasy. Věřili byste, že jediný způsob, jak proti nim bojovat, je odhodit šampón a ostatní vlasovou kosmetiku? Shutterstock
Umývat si vlasy obden, a to nejlépe dvakrát, pro lepší rozčesávání aplikovat kondicionér a když už jste se mastnoty úplně zbavila, měla byste ji vlasům opět vrátit v podobě oleje na konečky. Jednou za týden byste měla aplikovat vyživující masku a najednou jste v tom za tisícovku měsíčně? Je to opravdu potřeba? Právě, že není!

Napadlo vás někdy, že všechny ty rady jsou jen dobře promyšleným marketingovým tahem? Že vlastně šampon, o kterém si myslíte, že vaše vlasy vyživuje, posiluje, činí je hustšími a dokonce je schopen udělat větší objem, je ve skutečnosti příčinou jejich lámání, řídnutí a roztřepených konců?

Vlasy se mýt nemusí

Šampon vás sice zbaví mastnoty a špíny, ale pokud si vlasy myjete každý den, narušujete tak přirozené samočištění vaší pokožky a skvěle fungující systémy, kdy si tělo vyrábí vlastní olejíčky, které vaše vlasy chrání před roztřepením i lámavostí. Šampon tyto látky dokonale odstraní, což má za následek právě třepení a lámání.

Každodenní mytí vlasům škodí

Čím častěji si vlasy myjete, tím rychleji se snaží tělo oleje vyrábět, aby zachránilo, co se dá. A tak začíná nekonečný koloběh denně mytých, roztřepených, zničených a mastných vlasů. Vy se snažíte vlasům pomoci a přitom jim více a více ubližujete. V koupelně se vám válí šampon, kondicionér, maska, olejíčky a bůhví jaké další prostředky. A přitom vám stačí obyčejná voda!

Voda místo šamponu

Ač se to zdá k neuvěření, obyčejná voda opravdu na smytí prachu a odloupané kůže stačí. Ušetřené peníze, a že jich nebude málo, jistě budete schopna investovat rozumněji a vaše vlasy budou vypadat lépe, jelikož vaše vlastní tělo je schopné dát jim přesně to, co potřebují, na rozdíl od šamponů a kondicionérů, které spíše berou, než dávají.

Jedinou nevýhodou je, že vlasy si musí na tuto změnu zvyknout, což se nestane přes noc. Pokud byste do toho šla ze dne na den, vaše vlasy by nebyly na takovýto krok připraveny a pokračovaly by ve výrobě olejů v takové míře, v jaké byly doposud zvyklé. A to by vskutku nevypadalo hezky. Jak tedy přečkat období, kdy si vlasy na změnu zvykají, aniž byste se musela schovávat?

Jedlá soda a jablečný ocet

Přechodné období trvá zhruba šest týdnů. Po tuto dobu můžete vlasům pomoci domácím „šamponem a kondicionérem“. V lahvi (třeba od kečupu) smíchejte jednu lžičku sody s jedním hrnkem vody a promíchejte. Tato směs vás zbaví mastnoty i pachů a jablečný ocet vlasy obnovuje, proto jej používejte po mytí jako kondicionér. Použijte stejně jako šampon a kondicionér – nejprve vmasírujte, nechte chvíli působit a poté opláchněte vlažnou vodou.

Jakmile budete mít vlasy najednou krásně husté, lesklé a zdravé na první pohled, můžete sodu i ocet vrátit zpět do kuchyně a začít si mýt vlasy pouze vodou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008