Pokud chcete mít bílé zuby, dávejte si pozor na některé potraviny
Barviva v potravinách jsou totiž nejčastější příčinou, proč jsou naše zuby zabarvené do žluta. Na zubech totiž zanechávají nežádoucí povlak.
Čaje
Nejen káva a černý čaj, ale také bylinkové čaje jsou pro zuby nebezpečné. Pokud si třeba večer dopřáváte heřmánkový nebo šípkový čaj, riskujete po dlouhodobějším užívání zbarvení zubů do žluta. Čaj si tedy večer dopřejte dříve, než si zuby vyčistíte.
Alkohol, hlavně víno
Fakt, že červené víno ovlivňuje zbarvení zubů, je dobře známý. Málokdo ale ví, že barvit může i bílé víno. Bílé víno totiž ze zubů odstraňuje vápník a sklovina pak v důsledku působení kyselin propouští více barviva.
Limonády
Také limonády mohou při častějším užívání zbarvit zuby. Mnoho limonád se vyrábí na základě černého čaje, který obsahuje intenzivní barviva. Ale také kolové nápoje a jiné limonády mohou kvůli cukrům, kyselinám a barvivům, které obsahují, zanechat na zubech fleky, které pak musí odstraňovat dentista.
Ocet a sójová omáčka
Je to podobné jako s vínem. Kyseliny a tmavé omáčky, tedy vše, co máte v dresinku svého salátu, balzamikový ocet či sójové omáčky, dokáží napáchat na vašich zubech velké škody. Kyselina octová, kterou tyto produkty obsahují, mění hodnotu pH v ústech, takže čištění zubů po jídle nemá cenu. Odborníci proto doporučují takové jídlo raději zapít minerálkou a zuby čistit až po 30 minutách.
Barevné ovoce
Hroznové víno, třešně, borůvky a další druhy ovoce s obsahem ovocné kyseliny a barviv rovněž způsobují zabarvení. Stejně jako v předešlých případech i tady pomůže především zvýšená ústní hygiena a dobré čištění chrupu.
Koření
Exotické koření, které tak rádi používáme, například šafrán, kari, kurkuma, obsahují také silné barvivo a tudíž způsobují zabarvení zubů. I zde dentisté doporučují po jídle nejprve vypít minerálku a poté vyčistit zuby. Dále čtěte: Tvoří se vám často zubní kámen? Zjistěte, jak mu lze předcházet.