Co na vás prozradí poloha při spánku?

 Zdraví 
17. prosince 2019 13:56 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každá poloha je ideální pro dobrý spánek Depositphotos
O povaze člověka se dozvíme celkem vše. Můžeme si ho otipovat díky jeho zvykům nebo způsobu chování. Budete se ale divit, co o vás prozradí vaše poloha při spánku. Přečtěte si, jestli spíte zdravě, anebo byste měli polohu při spánku změnit. I když změnit letitou zvyklost může být poněkud problematické.

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě špatný spánek se totiž může podepsat na vašem duševním i fyzickém zdraví. Víte, jaká poloha je pro tělo ideální, aby si přes noc správně odpočinulo? Jak jste na tom vy?

Poloha plodu - klubíčko

Toužíte instinktivně po bezpečí, jste introvertní, uzavíráte se před vnějším světem. Jste však také velmi empatičtí a máte velké srdce.

Prkno – rovně na boku, paže připažené

Tato poloha je typická pro přitažlivé, ale poměrně přelétavé lidi, kteří jsou soustředěni sami na sebe a mají problém s navazováním trvalejších vztahů. Může to být ovšem přechodná záležitost.

Poloha vítající – na boku, ruce volně položené před sebou

Takoví lidé mívají velká očekávání, jsou velmi sebekritičtí, a snadno se nechají zviklat. Pokud takto spíte, dejte si pozor na to, abyste nebyli zbytečně podezíraví ke svému okolí a nepohrdali problémy ostatních.

Voják – na zádech, ruce u těla

Takhle spí lidé, kteří na sebe kladou velké nároky a zároveň jsou značně rezervovaní. Vaší typickou vlastností je tvrdohlavost, jste také poměrně konzervativní a neradi se vzdáváte svých názorů.

Volný pád – na břiše, ruce pokrčené nahoru

Potřebujete mít všechno pod kontrolou. Často takto usínají lidé, kteří byly nuceni brzy dospět, v této poloze se odráží touha po péči a šťastném dětství, které jim nebylo dopřáno. Takoví lidé nejsou příliš otevřeni citům, bojí se dalšího zranění. S touto polohou se pojí výborné organizační schopnosti a pevná vůle.

Hvězdice – na zádech, ruce i nohy volně rozložené

Takto spí lidé s velkým sebevědomím, otevření a s velkým potenciálem, který ale ještě úplně nevyužívají. Snadno navazujete kontakty, máte smysl pro humor, jste velmi přátelští. Pozor ale na egoismus.

Ideální spánek, který je pro tělo nenahraditelný, by měl trvat sedm až devět hodin denně. Potřebujeme ho totiž pro obnovu duševních a fyzických sil, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle.

Pokud ho nemáme dostatek, případně je nekvalitní, může se zhoršit naše rozhodování i zdravotní stav. Abychom se správně vyspali, je důležitá i vhodná poloha.

A jaké jsou nejzdravější polohy ve spánku?

Nejlépe se vyspíte na zádech

Úplně nejzdravější variantou je napřímení postavy v posteli na zádech. Když se k tomu přidá kvalitnější matrace, máte nejen zaručen kvalitní spánek, ale narovná se vám i páteř. Chyba, kterou často děláme, je vysoký polštář. Zvedá se při tom hlava a trpí krční páteř. Zdravý je polštář malý, který je pouze pod hlavou, krk již nepodpírá.

Na břiše spěte při bolestech bederní páteře

Proti bolestem bederní páteře prospívá zase spánek na břiše, při kterém dochází k vyrovnání tlaků v meziobratlových ploténkách páteře. Podle odbornice je však nevhodný leh na břiše s vysokým polštářem, a to za jakýchkoli okolností, zvláště pak při bolestech krční páteře. Mnohem vhodnější je polštář vložit pod polovinu hrudníku a rameno, kam máte otočený obličej. Ovšem nemáte-li potíže s bederními partiemi, není tato poloha nic moc.

Nejméně vhodnou je poloha v klubíčku

Nejméně vhodnou polohou při spánku je často oblíbená pozice v klubíčku. Člověk hůř dýchá a celý jeho neurologický systém zůstává v mírném napětí. Vzhledem k tomu, že se celý den většinou hrbíme, ať už u počítače, v kanceláři, při jízdě v autě, anebo večer u televize, měli bychom páteři ulevit alespoň při spánku polohou na zádech.

Velmi vhodné je střídání lehu na zádech, bocích i na břiše. Odlehčíte tak ramenům, kyčlím a pánvi. Spánek však ovlivňuje také matrace, na které spíme. Ideální je co nejtvrdší, protože právě na tvrdé podložce má tělo správnou podporu a páteř leží v rovině. Naopak na měkké matraci hrozí propadnutí těžších částí těla, jako je pánev, oblast břicha nebo hrudníku, a tím nesprávné zakřivení páteře.

Zkuste usínat na voňavých bylinkách

Je to příjemné a pomáhá to při nespavosti nebo při bolestech hlavy. Bylinky jsou napěchované do hebkého polštáře, který je ušitý z příjemných, přírodních látek, které nedráždí. Dnes se dají koupit v různých obchodech s bio produkty, v květinářstvích, lékárnách nebo v e-shopech. Ideální je ale kupovat je osobně, abyste si polštářek prohmatali a zvolili takový, který vám nejlépe voní a nejlépe dokáže zmírnit vaše neduhy. Co o vás prozradí např. barva očí si můžete přečíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47