Krásné vlasy začínají u dobře ošetřené pokožky hlavy

 Krása 
17. prosince 2019 10:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr vhodného šamponu může být pro někoho složitý Depositphotos
Základní péče o hlavu začíná důkladnou očistou, kterou vám dopřeje šampon. Trh jich nabízí obrovské množství, takže vybrat si ten správný může být pro někoho trochu oříšek.

Chcete mít zdravé vlasy se zářivým leskem? Dříve než začnete své pátrání mezi maskami, kúrami a dalšími produkty, zaměřte se na důležitý první krok se správným šamponem. Tyto produkty vlasové péče dokážou mnohem více, než byste možná čekali.

Šampony regenerují s pomocí neviditelných nástrojů, chrání vaše vlasy před škodlivými UV paprsky a promění zplihlou kštici v krásnou hřívu plnou objemu. Různé šampony mají různé vlastnosti. Představíe vám ty nejdůležitější kategorie a odhalíme, co pro vás mohou udělat a jak pracují.

Regenerační šampon

Křehké, matné vlasy a roztřepené konečky jsou způsobené hrubou strukturou vlasu. U vlnitých nebo kudrnatých vlasů to může být přirozený stav. Vlasy mohou být poškozené teplem, stresem barvením a mnoha dalšími důvody. Vyživující a regenerující produkty zacelují povrch vlasu, vyplňují menší a větší praskliny v keratinové vrstvě a uzavírají konečky, takže se roztřepené konce nemohou rozšiřovat. Rostlinné oleje obecně jsou v tomto případě velmi účinné.

Makadamiový olej například regeneruje a vyživuje kutikulu vlasu lipidy (tuky). Arganový a slunečnicový olej obsahují ceněné nenasycené mastné kyseliny podobné tělu vlastním lipidům z mazových žláz. Mandlový olej je skvělý pro intenzivní péči o vlasy, aniž by je zatěžoval. Syntetická alternativa: Silikony obalí vlas jako ochranný film, uhladí kutikulu a zacelí roztřepené konečky. Moderní silikonové šampony umí toto vše bez zatěžování vlasů.

Šampon pro barvené vlasy

Po barvení vlasy potřebují nejen extra dávku péče, ale také neviditelný štít, který obalí nové pigmenty a uchová jejich zářivost. To je důvod, proč šampony pro barvené vlasy obsahují mimo jiné antioxidanty, bránící vlasy před UV paprsky, aby oddálili blednutí barvy, jak je to jen možné.

Šampon pro objem

Řídké vlasy bez objemu nejsou žádným důvodem, abyste z toho byli smutní. Naštěstí totiž existují šampony s objemovým efektem. Stejně jako jiné šampony obsahují hlavně vodu, výživné ingredience, parfemaci a detergenty (tensidy). U posledně jmenované složky jsou objemové vlastnosti posíleny. Tento typ šamponu nejen čistí, ale také oddělí vlasy od sebe, takže pak vlasy vypadají plnější.

Šampon pro mastné vlasy

Vaše vlasy u vlasové linie vypadají jen několik hodin po umytí zase zplihle? To bývá často následkem nadměrného maštění. Šampony pro mastné vlasy odstraňují nadbytečný maz. Obsahují vyšší koncentraci detergentů, ale žádné lipidy nahrazující látky, jako jsou oleje nebo silikony. Namísto toho uklidní pokožku a regulují produkci mazu.

Naneste si malé množství šamponu do dlaní, jemně vmasírujte do pokožky a nechte pracovat po dobu několika minut, aby všechny látky mohly uplatnit svůj um. Pozor! Šampony pro mastné vlasy nepoužívejte častěji než dvakrát týdně, na ostatní dny si vyberte extra jemný produkt. Jinak bude vaše pokožka nadměrně vysušená. Na zplihlé vlasy můžete vyzkoušet také metodu obráceného mytí, o které jsme psali zde.

Hloubkově čisticí šampon

Detoxikační kúry pro vlasy také existují. Speciální hloubkově čisticí šampony osvobodí vaši hřívu od všeho znečištění a částic, které vlasy zatěžují. Ať je to jen obyčejná špína nebo zbytky vlasových produktů péče nebo stylingu. Hloubkově čisticí šampony neobsahují žádné speciální složky a přirozeně čistí vaše vlasy, například s pomocí mentolu, máty, citronu, zázvoru nebo extraktu z mořského kolagenu. Po hloubkovém mytí určitě použijte hutný kondicionér.

Šampon proti lupům

Zdravá pokožka je klíčem ke zdravým vlasům. Aby se lupy staly minulostí, je ideální vybrat velmi jemný šampon se zklidňujícími látkami, jako je aloe vera nebo alantoin. Velmi efektivní produkty, jako jsou šampony proti lupům, obsahují také aktivní ingredienci pyrithion zinku, který se používá k léčení lupenky a ekzému. Šampony proti lupům mohou vaše vlasy vysušovat. Délky a konečky proto potřebují balzám nebo vyživující kúru, aby byly po umytí v pohodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008