Obyčejné cukety jsou plné zdraví. Hodí se pro spoustu lidí, kteří řeší zdravotní problémy

 Zdraví 
15. července 2020 08:09 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Cukety jsou zdravější, než si myslíte Pixabay
Na zahrádkách začínají dozrávat cukety a v obchodě klesají jejich ceny. Neudělejte chybu a využijte jejich sílu pro zdraví.

Existují lidé, kteří podceňují cukety jako zeleninu, která k ničemu dobrému není, ale je to velká chyba. Cukety mají velký význam pro naše zdraví a hodí se pro spoustu lidí, kteří řeší své zdravotní problémy. Pokusíme se ukázat, že podceňovat cukety se nevyplatí.

Co cuketa obsahuje

Cuketa obsahuje hodně vody, ale vedle toho v ní najdete mnoho dalších důležitých látek. Samozřejmostí je vitamin C, ale také B a E. Najdete v ní betakaroteny, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, měď, zinek. Jako každá zelenina i cuketa obsahuje vlákninu, které máme jinak velký nedostatek. Jak uvidíte z následujícího popisu, přítomné látky jsou namíchány tak dobře, že vám cuketa pomůže na mnoho potíží a uleví od různých nemocí.

Jak cuketa působí

Vysoký obsah vody a potřebných minerálů pomáhá při čištění organismu. To prospívá ledvinám a dochází tak i k odvodnění organismu, což využijete při zadržování vody. Cuketa je vysloveně nízkokalorická zelenina. Jestliže bojujete s nadváhou, je pro vás určitě cuketa správnou volbou. V takovém případě ji ale nesmíte obalit do trojobalu a smažit. Pak je její dietní účinek redukován.

Provitamin A se stará o dobrý stav vašich očí a brání vzniku šerosleposti. Pozornost by také měli zvýšit všichni, kdo mají problémy se střevy. Ať už pacienti s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou nebo i pacienti s trávicím tračníkem a dalšími trávicími obtížemi. Cuketa má hojivé účinky na naše střeva. Její vliv sahá od tenkého střeva až po střevo tlusté.

Pro diabetiky je prospěšná hned několikrát. Vedle nízkého množství kalorií a redukce hmotnosti ovlivňuje glykémii tím správným směrem. Po konzumaci cukety se vaše hodnoty krevního cukru stabilizují a nepodléhají takovým výkyvům.

Jak používat

Už jsme naznačili, že smažená cuketa je sice určitě dobrá, ale zničíte mnohé zdraví prospěšné látky. A určitě přidáte hodně kalorií. Skvělé jsou ale cukety pečené, kam přidáte pár kapek olivového oleje. Kombinace s tukem je dobrá, protože se v něm rozpouští některé obsažené vitaminy. Cuketu ovšem můžete konzumovat i syrovou, kdy ji přidáte do zeleninového salátu nebo pokrájíte a jíte samostatně. Dochutit ji můžete olivovým olejem a trochou soli a citronu. Cuketa může nahradit těstoviny. Na plátky nakrájená se hodí místo plátkových těstovin do zdravých lasagní. Nakrájená na dlouhé úzké proužky zase nahradí špagety.

Jestliže cukety pěstujete, sklízejte cukety mladé, dlouhé tak kolem dvaceti centimetrů. Cukety neloupejte, protože ve slupce je mnoho prospěšných látek a slupka mladých cuket je velmi jemná a křehká. Inspirovat se můžete i zajímavými recepty o přípravě dýní, které najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47