Klimatizace způsobuje celou řadu zdravotních potíží. Abyste předešli problémům, musíte ji používat správně

 Zdraví 
12. července 2020 12:20 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klimatizace může vyvolat bolest zad a krční páteře  Depositphotos
V horkých letních dnech se špatně pracuje, protože se nemůžete na nic soustředit. Vysoké teploty člověka velmi vyčerpají. V takových případech vás může zachránit klimatizace. Problém spočívá v tom, že z klimatizace můžete mít hned několik zdravotních potíží.

Klimatizaci byste měli používat s mírou, může vás totiž ohrozit na zdraví. Když je venku 30 stupňů Celsia, neměli byste mít vevnitř 20 stupňů Celsia. Náhlý teplotní přechod rozhodně zdraví neprospěje. Rozdíl by měl být maximálně 5 stupňů Celsia.

Pokud nechcete z klimatizace onemocnět, neměli byste pobývat přímo v proudu studeného vzduchu. I když budete tato pravidla dodržovat, zdravotní potíže se vám přesto vyhnout nemusí. Záleží na tom, jak máte silnou imunitu.

Angína

Jedinci se slabší imunitou mohou z klimatizace snadno onemocnět angínou. Může začít už za pár hodin po pobytu v klimatizovaném prostředí. Ucítíte bolest v krku, na mandlích budete mít nažloutlé povlaky. Následuje bolest hlavy a horečka. Výjimkou nemusí být ani rýma. Angína vás může sklátit i na dva týdny, což je v létě nesnesitelné. Bez antibiotik se patrně neobejdete. Kvůli klimatizaci můžete zároveň přijít i o hlas. Okolo hrtanu a hlasivek se vám začnou hromadit hleny a začnete chraptit.

Zánět trojklanného nervu

Klimatizace nemusí být primárním spouštěčem zánětu trojklanného nervu. Většinou je na vině zánět zubů. Pokud jste se s ním v minulosti už potýkali, rozhodně se klimatizaci vyhněte, protože průvan a studený vzduch může zánět trojklanného nervu zase spustit. Během něj pociťují lidé palčivou bolest, kterou může doprovázet i brnění. Často vystřeluje do hlavy, uší či zubů.

Bolest zad a krční páteře

Po pobytu v klimatizované místnosti se vám může poměrně snadno zablokovat krk. Na proud nepřirozeně studeného vzduchu reaguje lidské tělo ztuhnutím. Následně se vám zablokují svaly a ucítíte bolest v kříži, ramenou či oblasti krku. Používejte klimatizaci opravdu pouze s mírou, jinak můžete trpět neustálými bolestmi.

V některých případech o klimatizaci bohužel nerozhodujete vy. Ve vlacích, prostředcích městské hromadné dopravy či v práci může být puštěná klimatizace naplno. Proto s sebou noste oblečení, kterým si přikryjete záda, ramena a krk.

Syndrom suchého oka

Suchý vzduch z klimatizace může způsobit potíže vašim očím. Se syndromem suchého oka mají problém hlavně lidé, kteří pracují u počítače v klimatizované místnosti. Poznáte ho podle zarudnutí, štípání a pálení. Pomůže vám, když se nebudete často vyskytovat v silně klimatizovaných prostorách, budete více mrkat a kapat si do očí zvlhčující kapky. Dále čtěte: Nebojte se v teplých dnech vyrazit do sauny. Letní saunování posílí vaši imunitu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47