Rajčata obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. V jaké formě je jíst, aby měla účinky nejlepší
Rajčata patří mezi oblíbenou zeleninu, ačkoliv se najde řada lidí, kteří se jim vyhýbají obloukem. Je to ale škoda, jak pochopíte poté, co si přečtete tento článek. Pokud vám rajčata nevadí, určitě je začněte konzumovat. Máte-li svoje, tím lépe. Určitě ale můžete využít nabídky farmářských trhů a dalších dobrých dodavatelů.
Obsah zdraví prospěšných látek
Rajče obsahuje velkou škálu zdraví prospěšných látek. Má hodně vitaminu C, ale také vitamin B a E. Vzhledem k červené barvě budete správně předpokládat na slušnou dávku provitaminů A. Karoten, lutein, zeaxanthin a lykopen. Posledně jmenovaný je obzvlášť prospěšný, jak si ještě ukážeme. Zajímavé je, že obsah léčivých či zdraví prospěšných látek je poměrně vysoký. Denní potřebnou dávku vitaminu C získáte již po konzumaci tří rajčat po deseti dekagramech. Pouhé jedno takové rajče se zase postará o deset procent potřeby vitaminu E.
K čemu nám pomohou
Rajčata nám svým složením pomohou v mnoha ohledech. Svými vitaminy a současně antioxidanty nás chrání před pestrou škálou civilizačních i infekčních chorob. Rajče, podobně jako i jiné druhy zeleniny bohaté na vitaminy, prostě zvyšuje naši imunitu. Díky lykopenu se snižuje hladina krevních tuků včetně cholesterolu, což nás chrání před arteriosklerózou a tím před vznikem nemocí srdce a cév. Lykopen i vitaminy jsou určitě skvělou ochranou před rakovinou. Lutein a zeaxanthin mají pozitivní vliv na oči. Díky nim jsme chráněnější před šedým zákalem a stařeckou slepotou.
Jíst rajčata se vyplatí i z hlediska zažívání, fungování ledvin a pročišťování organismu. Rajčata jsou totiž močopudná, takže dobře rozhýbávají ledvinové funkce a brání hromadění vody v těle. S tím se odplavují i různé toxiny, takže je vaše tělo zdravější a lépe fungující.
V jaké podobě jíst
Kvůli zachování obsahu vitaminů se hodí jíst rajčata syrová. Tento poznatek znáte i u jiných druhů. Protože zde nacházíme i vitaminy rozpustné v tucích, velmi se hodí různé saláty zakápnout trochou kvalitního olivového oleje. Lykopen, který snižuje obsah tuku v krvi, ale naopak posiluje svou účinnost po tepelné úpravě. Je proto nejlepší jíst jak rajčata syrová, tak i vařená, kdy je lykopen až pětkrát účinnější. Doporučujeme rajčata neloupat. Pod slupkou a ve slupce je užitečných látek nejvíc. Slupka navíc obsahuje i vlákninu, která je také potřebná pro správné fungování zažívání. Více o významu vlákniny si můžete přečíst v článku zde.