Nepodceňujte význam vlákniny. Pečuje o zdraví vašich střev i o vaši váhu

 Zdraví 
02. dubna 2020 09:07 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S jedinou lžící vlákniny denně dokážete bezbolestně zhubnout  Depositphotos
Vláknina v potravinách je důležitou složkou. Umí rozpohybovat trávicí systém a navíc vám pomůže s váhou. Je doslova balzámem na naše střeva, protože podporuje peristaltiku střev a tím zabraňuje nejrůznějším problémům s vyměšováním.

Vláknina a hubnutí spolu velmi úzce souvisí, byť samozřejmě jen čistě příjem vlákniny neznamená automaticky, že začnete hubnout. Vláknina je jako taková sama o sobě nestravitelná, přičemž má nulovou energii, váže na sebe v žaludku vodu a zvětšuje svůj objem. Tím více a lépe zaplní objem žaludku a vyvolá pocit zasycení, což sníží chuť k jídlu. Jde tedy o dobrou prevenci před přejídáním, nadváhou a následně taky obezitou.

 Co je vláknina?

Vláknina tvoří nestravitelnou složku potravy, která má blahodárné účinky. Funguje v těle jako kartáč, který zbavuje organismus veškerých nečistot a škodlivin. Z toho důvodu je nezbytnou součástí detoxikace těla.

Její konzumace navíc výrazně podporuje hubnutí, a proto by při redukční dietě neměla chybět.

Druhy vlákniny

Známé jsou dva druhy vlákniny, a sice vláknina rozpustná a vláknina nerozpustná.

Rozpustná

Rozpustná forma váže vodu, bobtná, zpomaluje průchod tráveniny žaludkem, snižuje hladinu LDL cholesterolu, stabilizuje glykemickou křivku, pomáhá při redukci váhy, taktéž diabetu. Rozpustná vláknina (v luštěninách, některých druzích ovoce, kořenové zelenině) dokáže na sebe vázat vodu. Proto v trávicím traktu člověka bobtná a její objem roste. Tím pádem z ní tělo získává energii a pocit nasycenosti.

Nerozpustná

Vláknina nerozpustná funguje jako střevní kartáč. Ve své přirozené podobě je pak nejúčinnější. Dobře zaměstná mikrobiální flóru ve střevech (prebiotikum) a tím zároveň zpomaluje trávení sacharidů a tuků, což je při dietách dobrým jevem.

Nerozpustná vláknina v potravinách se nachází především v celozrnných produktech a ve slupkách ovoce. Ta na rozdíl od první v trávicím traktu nefermentuje a nemůže tedy být považovaná za energetický zdroj.

Ovšem i ona má kladný vliv na trávení. Umí ve střevech zvětšit svůj obsah. Proto tam potrava nezůstává tak dlouho a tím pádem se nevstřebá tolik tuků a cukrů. V tlustém střevě na sebe naváže odpadní látky z trávení. Potom se mnohem snadněji vyprazdňujete. Z toho důvodu je vhodná pro očistu střev.

Které potraviny obsahují vlákninu

  • Zelenina, přičemž pokud budete vlákninu v zelenině tepelně upravovat, nemá to na ni žádný negativní vliv.
  • Ovoce, avšak zejména takové, které obsahuje poměrně hodně sacharidů, čili pozor na přijaté množství, zvláště pokud dodržujete různé sacharidové diety.
  • Na vlákninu je bohaté také celozrnné pečivo.
  • Dostatek vlákniny najdete i v rýži.
  • Zdrojem vlákniny jsou rovněž ovesné vločky.

Čistá vláknina  může být velmi dobrou náhradou přirozené formy

Čekanková vláknina

Tato přírodní látka se vyrábí z kořene čekanky, ale nachází se například i v hlízách topinamburu a je rozpustná. Zajímavostí je, že sice slouží jako náhrada cukru a zásobárna energie, ale sama o sobě má nízkou energetickou hodnotu. Tento čistě přírodní sacharid se získá extrakcí a může tak být pro organismus velmi prospěšný například z hlediska detoxikace či hubnutí, ale pro lidi s poruchou vstřebávání, čili malabsorbcii, je třeba dodržet denní limit maximálně 0,5 g, jinak hrozí plynatost nebo řídká stolice.

Jablková vláknina

Jablečná vláknina má také velmi dobré účinky na tělo a organismus. Ideální je, pokud se užívá jako součást druhé večeře, protože obsahuje pektin, který stimuluje činnost střev při vylučování zbytků potravy a pomáhá tak fungovat trávicímu systému ještě efektivněji. Také pomáhá při zácpě, čili pomůže zlepšit průchod nestrávených částí potravy v těle. Kromě toho taková vláknina se používá velmi často právě na hubnutí pro ženy.

Velkou výhodou z hlediska hubnutí je, že jablková vláknina snižuje chuť k jídlu a zároveň prodlužuje jeho trávení v žaludku. Tím vzniká pocit nasycení a odstraňuje se pocit hladu. Zároveň má tento druh vlákniny příznivé účinky na různé části lidského organismu, čili nejen na činnost střev, ale například i na látkovou výměnu nebo ke snížení rizika pro vznik rakoviny tlustého střeva. Obsahuje také několik vitaminů a antioxidantů a vláknina je v prášku.

Vláknina Psyllium

Na hubnutí, ale i pro lidi, kteří mají problém například se snášenlivostí obilné vlákniny, je ideální vláknina Psyllium. Tato čistá indická vláknina je na bázi jitrocele. Vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického, známého také jako Psyllium. Výhodou je, že je to vláknina rozpustná a s prebiotiky, čili s bakteriemi vhodnými pro naše střeva.

Co se týče dávkování a užívání, stačí jedenkrát denně 10 g Psyllia, což jsou dvě kávové lžičky, rozmíchat v menším množství vody a vypít. Nejlépe je to následně ještě jednou zapít sklenicí vody. Kdo chce efekt zesílit, může to zopakovat dvakrát denně. Může se přidávat ale například i do jogurtů nebo mléčných nápojů. Nejlepší je dávkování dlouhodobé a buď 30 minut po jídle, nebo naopak před jídlem. O konkrétních účincích Psyllia jsme psali zde.

Inulin a vláknina z čekanky

Inulin je velmi vzácná vláknina, která se používá například v dia výrobcích, kde slouží jako náhrada cukru, protože má nasládlou chuť. Využívá se také v nízkotučných výrobcích jako náhrada tuku. Jde v podstatě o polysacharid, který se ve střevech chová jako rozpustná vláknina a navíc má i probiotický účinek, protože pro střevní bakterie je zdrojem tolik potřebné energie na jejich činnost, která má na pohyb a funkci střev příznivý vliv.

 Doplňky stravy

Vlákninu můžete užívat také v tabletách, ty ale stejně jako ostatní doplňky stravy nikdy nedokáží plně nahradit plnohodnotnou stravu. Může se stát pomocníkem při redukci hmotnosti, ale v žádném případě nejde o lék, po kterém by člověk zázračně zhubl.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008