Co dělat, když někdo z vaší domácnosti onemocní koronavirem

 Zdraví 
31. března 2020 13:57 / Eva Vogelová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Nakaženého člena domácnosti musíte izolovat Pixabay
Koronavirus se šíří velmi rychle. Můžete se snažit chránit sebevíc, ale když musíte chodit do práce či na nákup, nemusíte mu uniknout. Onemocnět může poměrně snadno i některý člen z vaší domácnosti. V takovém případě musíte dělat všechno proto, abyste se od něj nenakazili. Co všechno vás čeká, abyste unikli nákaze?

Pokud onemocní koronavirem někdo z vaší domácnosti, nemusíte hned panikařit. Dodržte několik opatření, která vás mohou před nákazou zachránit. Nebude to však jednoduché a vezme vám to hodně času.

Nemocný musí mít pro sebe samostatnou místnost

Když se u někoho z vaší domácnosti začnou objevovat příznaky nachlazení, měli byste mu vyhradit samostatnou místnost. Rozhodně nečekejte několik dní na výsledek testu, ale opatření udělejte hned, protože pak by už mohlo být pozdě.  

Člověk vykazující příznaky onemocnění by s ostatními členy domácnosti neměl vůbec přijít do styku. Noste mu pouze jídlo, pití a léky v ochranných pomůckách. Jde o trochu drsné opatření, ale jiná cesta, jak uchránit před koronavirem celou domácnost, není.

Nemocný nemůže vyjít z pokoje bez ochranných pomůcek

Nemocný musí během dne ze svého pokoje vycházet na toaletu a do koupelny. Vždy, když to udělá, měl by na sobě mít ochranné pomůcky, aby třeba na toaletě nekýchnul a kapénky se nerozprskly všude po místnosti.

Kromě toho by měl mít u sebe dezinfekční prostředky, které použije vždy, když si dojde na toaletu a do koupelny. Měl by s nimi umýt vše, čeho se dotknul.

Dezinfikujte prostory v domácnosti několikrát denně

Kromě toho, že po sobě nakažený umyje věci, kterých se dotýkal, neznamená to, že další povrchy uklízet nemusíte. Minimálně jednou denně dezinfikujte kliky, vanu, sprchu, toaletu, kuchyňskou desku a nezapomeňte na podlahu.

Bude to časově i fyzicky náročné, ale pokud sdílíte domácnost s nakaženým člověkem, měli byste dodržovat karanténu s ním. Do práce byste chodit neměli. O nakoupení jídla poproste své blízké, kteří by vám nákup měli donést před dveře a následně odejít, abyste spolu vůbec nepřišli do styku.

Dodržujte zvýšenou hygienu

Pokud jste v jedné domácnosti s nakaženým člověkem, bez důsledné hygieny to nepůjde. Kromě toho, že budete dezinfikovat pokoje, je potřeba, abyste si několikrát denně po dobu alespoň dvaceti sekund umývali ruce. Navíc byste si neměli vůbec sahat na obličej. Dále čtěte: Neměli byste zapomenout na to, že koronavirus se drží i ve tkaninách. Jak se postarat o oblečení po návštěvě supermarketu?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod