Důležité kroky, které vám pomohou nastartovat imunitu

 Zdraví 
24. března 2020 08:19 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Silná imunita se v těchto dnes obzvlášť hodí Depositphotos
Silný imunitní systém je pro naše zdraví vždy rozhodující, a dnes to platí více než kdy jindy. Právě teď je totiž obzvláště důležité udržovat imunitní systém, abychom mohli bojovat s viry.

Pokud tedy hledáte způsoby, jak posílit imunitní systém, zde jsou čtyři klíčové kroky, které bychom teď měli všichni podniknout. I když žádná z těchto věcí sama o sobě nezabrání nebo nevyléčí koronavirus, vybudování silného imunitního systému je považováno za jeden z nejlepších způsobů, jak se celkově udržet co nejzdravější.

Hodně spěte

Když nemáte dostatek spánku, je více pravděpodobné, že onemocníte poté, co jste byli vystaveni viru. Je to proto, že váš imunitní systém při spánku pracuje. Uvolňuje proteiny, které potřebujete k potlačení infekce nebo zánětu. Když nebudete odpočatí, vaše tělo bude produkovat méně těchto bílkovin.

Kolik spánku tedy potřebuje průměrný dospělý? Odborníci říkají sedm až osm hodin. A mladší lidé potřebují ještě více. Dospívající by měli naspat 9 až 10 a děti na základní škole potřebují dokonce přes 10 hodin spánku.

Cvičte často

Karanténa sice nahrává lenošení, ale studie naznačují, že mírná fyzická aktivita může snížit míru infekce virů (včetně chřipky a pneumonie) a bakteriálních chorob. Existuje také stále více důkazů o tom, že pravidelné cvičení má protizánětlivé účinky a také zvyšuje imunitní funkci.

Omezujte stres

To se snadno řekne, když musíte trávit čas v karanténě zavření doma s celou rodinou, ale je důležité dokázat vypnout. Když jste ve stresu, vaše tělo reaguje sniženou aktivací systémů, které tělo považuje za nepodstatné, řekněme, k odvrácení nebezpečí, včetně imunitní reakce. Postupem času zvyšuje stres v těle produkci kortizolu, což může snížit počet bílých krvinek. A ty je potřeba pro boj s infekcemi.


Dodávejte tělu vitamin C

Výzkum ukazuje, že tento vitamin, silný antioxidant, má blahodárný vliv na imunitní systém tím, že zlepšuje funkce imunitních buněk. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C patří podle odborníků v pořadí od nejúčinnějšího: červené papriky, pomeranče, kiwi, zelený pepř, brokolice, jahody, růžičková kapusta, grapefruit, rajčata a meloun. Dále čtěte: Medvědí mléko má antibakteriální účinky a je vhodné na respirační problémy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008