Důvodů, proč jíst fazole, je hned několik. Snižují hladinu krevního cukru a pomohou při hubnutí

 Zdraví 
23. března 2020 10:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fazole jsou různé, ale vždy zdravé Pixabay
Většina čtenářů by asi měla jasno v tom, proč fazole nejíst. Někomu nechutnají, jiného nadýmají. Ve skutečnosti jde spíš o to, že je neumíme správně připravit. Fazole jsou totiž velmi zdravé a chutné. Máme další informace.

Fazole pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, ale nyní jsou rozšířené po celém světě. Zahrádkáři vědí, že se dají skvěle pěstovat i u nás. Jsou levné a mnoho lidí tuší, že jsou i zdravé. Ne každý ale ví, jak moc jsou pro nás důležité.

Fazole a hubnutí

Pochopitelně i fazolemi se lze přejídat a na základě jejich konzumace tloustnout. Při rozumném použití jsou ale fazole optimální potravinou pro každého, kdo chce jíst zdravou a vyváženou stravu a přitom hubnout. Studie dokonce potvrdily, že lidé, kteří zařadili fazole do svého jídelníčku několikrát týdně, mohou za měsíc shodit až 1,4 kg tělesné hmotnosti. Fazole přitom obsahují mnoho důležitých živin. V oblibě je mají vegani a vegetariáni, kterým nutričně nahrazují maso.

Ale i pro lidi konzumující maso je příjem bílkovin a zejména vlákniny z fazolí důležitý. Fazole navíc přinášejí i dostatek vitaminů řady B a také různé minerály. Ví se přitom, že příjem dostatečného množství hořčíku, draslíku a dalších minerálů je pro lidské zdraví důležitý. Pouhých 180 gramů fazolí obsahuje 74 % denního příjmu kyseliny listové.

Fazole a cukrovka

Fazole jsou hodně důležité pro pacienty s diabetem. Jejich konzumace totiž snižuje hladinu krevního cukru, zlepšuje hospodaření s inzulinem a navíc upravuje hladiny cholesterolu. To vše je pro diabetiky velmi důležité. Svou roli v tom sehrává i obsah vlákniny, díky kterému mají fazole nízký glykemický index. Vzhledem k příjmu důležitých živin navíc fazole nedodávají do těla mnoho zbytečného cukru, což je pro diabetiky dalším bonusem. Existují studie, které ukazují, že konzumace fazolí je pro diabetiky výhodnější než konzumace hovězího či jiného červeného masa.

Fazole a srdce

Není možná žádným překvapením, že fazole zlepšují stav našeho srdce. Souvisí to se všemi už dříve zmíněnými výhodami jejich konzumace. Úprava tělesné hmotnosti, snížení zlého cholesterolu i nízký glykemický index v kombinaci s obsahem kyseliny listové, která se účastní na odbourávání homocysteinu vede dohromady ke zlepšení stavu srdce, ke snížení krevního tlaku a k dalším efektům, které zdraví srdce upevňují. Ze všech zmiňme alespoň snížení či omezení zánětlivých procesů v těle, o kterých víme, že se podílejí i na poškození srdečního svalu. Více informací o homocysteinu najdete třeba v článku zde.

Fazole a nadýmání

Fazole jsou pro někoho zdrojem obtížného nadýmání. Často je to ale způsobeno tím, že se fazole špatně namočí a uvaří. Klasické bílé fazole byste měli totiž namáčet přes celou noc a potom vařit poctivě do měkka. Dělají-li vám přesto problémy, zvykejte si na jejich konzumaci tak, že jejich dávku budete postupně zvyšovat. Je pochopitelné, že člověk, který není na fazole zvyklý a dá si jich rovnou plný talíř, nějaké problémy mít bude. Doporučujeme také použití výraznějšího koření, které urychluje trávení a stimuluje vyplavení trávicích enzymů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47