Sterilizace domácích roušek i respirátorů. Rozdíl v péči je zásadní

 Zdraví 
22. března 2020 18:18 / Blanka Štiková
  6
📷
8 fotografií v galerii
Naprosto zásadní je dodržovat hygienu při používání ochranné masky Internet
Jedna věc je pořídit si co nejúčinnější masku, ale základ úspěchu a zároveň zajištění té nejvyšší možné ochrany před nákazou je správné zacházení s rouškami a respirátory. Je totiž nutná také jejich sterilizace.

Všude čtete, že máte mít ochrannou masku, ale víte také, jak správně masky nosit a jak vlastně ochranné pomůcky udržovat v hygieně, aby byly vůbec účinné?

Zásadní rozdíl mezi rouškou a respirátorem

K čemu se vlastně používají roušky a k čemu zase respirátory? Lékařské roušky podle časopisu dTest slouží jen k zabránění průniku mikroorganismů zevnitř ven. Naopak respirátory slouží k zabránění průniku plísní, mikroorganismů, jemného prachu a toxických tuhých či kapalných částic zvenku dovnitř. Jinými slovy jsou tedy respirátory na rozdíl od roušek určeny k ochraně dýchacího ústrojí člověka, který respirátor používá a má ho chránit před hrozbami zvenku. Respirátory se na základě filtrační účinnosti materiálu a celkové účinnosti ochrany zařazují do tří tříd (nejnižší třída je třída FFP1 a nejvyšší třída FFP3), od kterých se odvíjí doporučení pro jejich užití.

Jakou ochrannou masku si ideálně pořídit? Časopis dTest varuje před tím, že k ochraně dýchacího ústrojí slouží pouze respirátory filtrační třídy FFP3 (ty ochrání proti toxickým a velmi toxickým částicím, taktéž virům, bakteriím, sporám), případně i respirátory třídy FFP2. Ideální jsou pak respirátory s vydechovacím ventilkem, neboť umožňuje rychlý odchod vydechovaného teplého vzduchu a tím nedochází k ohřívání a zvlhčování materiálu respirátoru. Respirátory a lékařské roušky porovnával dTest, kdy byla měřena jejich celková účinnost ochrany. A zjištění? Lékařská rouška s nejvyšší účinností (85,7 %) skončila pod úrovní nejslabšího respirátoru (87,3 %) nejnižší třídy FFP1, který chrání dýchací ústrojí pouze proti inertnímu jemnému prachu.

Podle odborníků je vhodné si uvědomit, že lékařské roušky jsou zhotoveny z materiálu, kterým snadno procházejí hlavně nejmenší částice a nejmenší mikroorganismy (pod 0,3 μm; průměr viru chřipky 0,10 μm). Virus koronaviru SARS 2 má přitom rozměry kolem 0,11 μm (μm značí mikrometr). Z výsledků britské studie vyplynulo, že chirurgická rouška ​​byla v zachytávání virů a bakterií výrazně účinnější než jakákoli doma vyrobená rouška. Ale samozřejmě v krizové situaci je vždy lepší mít alespoň něco než nic.

Správné zacházení s rouškami a respirátory

Základem je mít vůbec nějakou ochrannou pomůcku ale věcí další je umět se o tuto pomůcku starat tak, aby vám byla proti nákaze platná.

1) Roušky

Jak dodržovat hygienu

Podle odborníků z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu je naprosto zásadní dodržovat hygienu při používání ochranné masky. Masky jsou totiž podle nich efektivní jen tehdy, pokud jsou spojené s častým mytím rukou. Co dělat? Před manipulací s rouškou je podle odborníků důležité si vždy nejprve důkladně umýt ruce (to znamená mýt ruce 20 sekund mýdlem a teplou vodou), případně vydezinfikovat a až poté si masku nasadit, a to ideálně tak, abyste se při tom nedotýkali obličeje a látky. Následně na to byste měli zkontrolovat, jestli maska těsní (to je totiž zárukou ochrany). Rouška by měla zakrývat váš obličej od nosu až po bradu. Podstatné ale pak také je nedotýkat se již nasazené masky během jejího používání. Chce to zkrátka jen trénink…

A ptáte se, kde všude roušku nosit? Odborníci radí, aby lidé nosili roušky neustále, při pobytu uvnitř i venku, neboť ani venku nevíte, kdo se místem pohyboval před vámi. A jak dlouho ji vůbec nosit? Roušku byste podle odborníků neměli nosit déle než 4 hodiny anebo dokud není rouška vlhká. Odborníci dále radí, že hygienu je třeba dodržovat také při sundávání roušky, ideální je roušku sundávat za provázky či gumičky, tedy opět bez doteku látky a obličeje. Po manipulaci s rouškou byste si správně měli opět důkladně umýt ruce a vzpomenout byste měli také na to, že roušku je nutné po každém použití sterilizovat.

Jak sterilizovat roušku

Smutným faktem zůstává, že chirurgické i látkové roušky po několika hodinách zvlhnou, z toho důvodu je potřeba je buď bezpečně zlikvidovat (to znamená vyhozením do igelitového sáčku), nebo je sterilizovat, to potvrdili odborníci. Podle odborníků má látková rouška ještě kratší životnost než rouška jednorázová. Co s tím? Odborníci varují, že po každém použití je potřeba látkovou roušku vyvařit při 90 °C nebo alespoň vyprat na nejvyšší teplotu (také ideálně na 90 °C) v pračce.

A jak na vyvaření roušky? Po opatrném sundání roušky za provázky ji dejte na plotnu do hrnce s vařicí vodou, poté nechte samovolně vychladnout. Ať už roušku vyvaříte či vyperete, nezapomeňte ji poté následně ještě za vlhka přežehlit. U sterilizace je rozdíl podle materiálu roušky. Podle odborníků se nechá 100% bavlněné plátno nejlépe sterilizovat při vysoké teplotě, proto je právě tento materiál dobrý pro domácí roušky. Pokud by lidé volili například bavlněný úplet, který je používán třeba na výrobu běžných triček, měla by se dle jejich slov rouška vyrobit alespoň ze dvou vrstev látky.

2) Respirátory

Základem je správné používání

A jak je to se správným používáním respirátoru? Snadné to není a věděli jste, že když si nasadíte respirátor špatně, tak hrozí výrazné zhoršení celkové účinnosti vaší ochrany? Rozhoduje to, zda respirátor dobře těsní či nikoliv, netěsnostmi kolem těsnicí linie by totiž do plic pronikal okolní vzduch, varují odborníci. Pokud máte doma respirátor a používáte ho ke své ochraně, pak se jej naučte správně použít.

Odborníci radí, že respirátor máte nasazovat ideálně v poloze, kdy je nosní svorka nahoře v jeho středu. Dále je doporučeno před vlastním nasazením předformovat nosní svorku jemným prohnutím do tvaru obráceného písmene U, přiložíte respirátor k obličeji tak, aby byly zakryty brada a nos. Pak se ujistěte, že upínací pásky jsou oddělené a najednou je přetáhněte přes hlavu (spodní upínací pásek umístěte pod ušima, horní přes temeno hlavy). S použitím obou rukou vytvarujte nosní svorku podle nosu. Poté ještě nezapomeňte na kontrolu těsnosti (to je pro ochranu nejdůležitější) a tu provedete tak, že povrch respirátoru zakryjete oběma rukama a prudce se nadechnete, v ten moment nesmí proudit vzduch ani kolem nosu a ani kolem těsnící linie.

Jak sterilizovat respirátor

Respirátory jsou sice určeny pouze k jednorázovému použití, ale vzhledem k pandemii a s tím spojeným nedostatkem těchto ochranných pomůcek je prý možné nouzově tyto respirátory sterilizovat pro opakované použití. Informovali o tom odborníci z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI ČVUT) a zároveň poukázali na to, že i nouzově sterilizovaná ochranná pomůcka je lepší než žádná. A jak tedy na sterilizaci respirátorů u vás doma? Odborníci z FJFI ČVUT radí, že ke sterilizaci respirátoru máte 3 možnosti, a to: dezinfekci teplem, dezinfekci UV zářením či chemickou dezinfekci.

• Respirátory je možné dezinfikovat teplem, a to buď horkou párou nebo v mikrovlnce. Mikrovlnka pro sterilizaci funguje velice dobře, lze ji však využít jen na respirátory bez kovových částí. Jak na to? Před vložením do mikrovlnky je nutné respirátor nejprve zvlhčit vodou (například rozprašovačem), poté mikrovlnku zapnete na nejvyšší výkon na 3 až 5 minut. Odborníci ale varují, že existuje riziko vzplanutí předmětu v mikrovlnce, proto je nutné mít vše stále pod dohledem.

• Respirátory lze ale také dezinfikovat UV zářením. Pokud doma máte UV lampu, popř. takzvané horské sluníčko, můžete respirátor osvítit z každé strany 3 minuty. Podle odborníků ultrafialové záření (zejména UV-C) hubí bakterie i viry. Zároveň ale varují, že takzvané horské sluníčko však působí jen na povrchu a sterilizační dávka pro nový typ koronaviru zatím není známa.

• Poslední možností je vyrobit si vlastní dezinfekční prostředek, s jehož výrobou radí odborníci z FJFI ČVUT. Tento dezinfekční roztok obsahuje ethanol (cca 75 %), glycerol (cca 2 %), peroxid vodíku (malé množství, asi 5 % tříprocentního roztoku) a vodu. Tento roztok prý můžete použít jak k dezinfekci rukou, tak i na sterilizaci ploch respirátoru (případně lze použít i pro roušky). Poté je vhodné nechat respirátor (roušku) proschnout. Tato metoda je prý vysoce funkční.

Závěr

Ať už máte jakoukoli ochrannou pomůcku, nezapomínejte ji sterilizovat a rovněž dodržujte hygienu, abyste snížili možnost nákazy. Současnou situaci nelze brát na lehkou váhu, a proto se dostatečně chraňte. Teď už víte, jak na to. Dále čtěte: Porovnání koronaviru s ostatními vážnými onemocněními po stránce nakažlivosti a smrtnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47