Okolo koronaviru se šíří spousta informací. Mnohé z nich jsou ale nepravdivé

 Zdraví 
21. března 2020 10:59 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ochraňte se před dezinformacemi  Pixabay
Celý svět nyní žije koronavirem. Stačí si otevřít internetové stránky a všude se na vás valí informace o koronaviru. Některé však nejsou pravdivé. Pochopitelně je nyní těžké se v nich orientovat a vyhodnotit, které z nich jsou dezinformační. Světová zdravotnická organizace na to reaguje tak, že některé mýty vyvrací. Zjistěte, o jaké jde.

Dezinformace jsou nebezpečné, protože vyvolávají v lidech zbytečný strach. Z toho důvodu je nutné některé informace uvést na pravou míru. Dobrá informovanost může pomoci v boji proti pandemii.

Česnek může zabránit nakažení koronavirem

Česnek je zdravá potravina, která má antibakteriální účinky. Nicméně v současnosti není žádný důkaz o tom, že by česnek nějakým způsobem pomohl někomu v boji proti koronaviru. Jde tedy o dezinformaci.

Koronavirem se mohou nakazit jen starší lidé či jedinci se sníženou imunitou

To rozhodně není pravda. Koronavirem se mohou nakazit lidé v každém věku. Starší či nemocní lidé s astmatem, diabetem a srdečními chorobami se zatím zdají být nejohroženější skupinou. WHO nabádá, aby všichni lidé dodržovali důkladná hygienická opatření.

Na koronavirus zabírají antibiotika

Antibiotiky se léčí pouze bakterie, nikoliv viry. COVID-19 je vir, proto na něj antibiotika nebudou zabírat. Nicméně pokud vás hospitalizují pro koronavirus, mohou vám být antibiotika poskytnuta, protože bakteriální koinfekce s virem možná je.

Chladné počasí může koronavirus usmrtit

Bohužel, je to lež. Není důvod domnívat se, že zima může koronavirus vymýtit. Standartní teplota lidského těla se pohybuje okolo 36 – 37 stupňů Celsia bez ohledu na teplotu vnějšího prostředí. Nejlépe uděláte, když budete důkladně dodržovat hygienické zásady.

Koronavirus se přenáší nejvíce v horkém a vlhkém podnebí

COVID-19 se přenáší úplně ve všech oblastech bez ohledu na teplotu a vlhkost jednotlivých podnebí. Rozhodně není důvod domnívat se, že v Africe lidem hrozí mnohem vyšší rizika nákazy než nám. Nákazu eliminujete pouze tak, že se budete vyhýbat lidem či se chránit rouškou a respirátorem. K tomu je samozřejmě potřeba dodržovat hygienické návyky.

Fén na vlasy dokáže koronavirus zabít

Po internetu kolovala informace, že fén může koronavirus zabít. To však není pravda. Nejspolehlivější ochrana je důkladné mytí rukou mýdlem a vodou. Viry sice zcela neusmrtíte, ale smyjete si je z rukou. Po umytí byste si ruce měli utřít papírovou utěrkou. Správnou techniku mytí rukou najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve