Postarejte se dobře o svoji imunitu v době, kdy hrozí riziko nákazy koronavirem

 Zdraví 
14. března 2020 06:32 / Eva Vogelová
  2
📷
7 fotografií v galerii
Koronavirus se projevuje jako běžná chřipka  Depositphotos
Masivní šíření nového typu koronaviru už nelze zcela zastavit. Z toho důvodu byste měli dodržovat nařízená opatření a ještě různými způsoby podpořit svoji imunitu. Díky tomu všemu se možná nákaze vyhnete, což za to určitě stojí. Jak se postarat o svůj imunitní systém?

Příroda už se sice začíná probouzet, ale s ní sílí i viry. Momentálně je v největším hledáčku COVID-19, který se rozšiřuje neúměrně rychle. Nejhorší zdravotní dopad má na starší a nemocné jedince. Posilte svoji imunitu na maximum, abyste snížili riziko nákazy.

Bylinky

Imunitní systém dokáží podpořit bylinky, které i zdárně bojují proti nachlazení. Uvařte si z nich každý den čaje, abyste preventivně posílili své zdraví. Pořiďte si třeba třapatku, která podporuje správnou funkci dýchacích a močových cest. Dále můžete využít rakytník, který obsahuje velké množství vitaminů A, B, C, D, a K. Vsadit můžete i na ženšen, který rovněž posílí váš imunitní systém.

Spánek

Kvalita spánku úzce souvisí s funkcí imunitního systému. Pokud spíte málo, vaše tělo to velmi rychle pocítí. Během spánku se plně regeneruje, aby bylo schopné fungovat v běžném denním režimu a lépe bojovat s různými bacily, které během dne potká. Když spíte za noc méně než sedm až osm hodin, obranyschopnost celého organismu je oslabena. Posílíte ji pravidelným spánkem. Nyní je vhodná doba si trochu odpočinout. Pokud budete mít možnost, zdřímněte si klidně na chvíli i během dne.

Pohyb na čerstvém vzduchu

Pokud jste stále ještě zdraví, naordinujte si pravidelné procházky do přírody, nebo alespoň městských parků. V momentální situaci byste se měli snažit přicházet do kontaktu s co nejméně lidmi. Na procházku však můžete vyrazit do míst, kde jich je minimum. Chůze snižuje krevní tlak a předchází riziku vzniku srdečních onemocnění. Pohybem venku se vám okysličí mozek a budete mít trochu lepší náladu. Když se budete neustále zavírat ve vydýchaných místnostech, své imunitě tím moc nepomůžete.

Vitaminy

Imunitní systém ovlivňuje také to, co jíte. Přidejte do svého jídelníčku více vitaminů, které podpoří váš organismus v boji proti virům. Konzumujte dostatek ovoce, ve kterém najdete velmi potřebný vitamin C. Imunitu vám posílí třeba grep. Přitom nezapomínejte ani na zeleninu, která je také bohatá na vitaminy a minerály. Vyvarujte se přehnaného množství nezdravých cukrů a tuků. Dostatečný pitný režim je také neméně důležitý.

Hygiena

Důkladná hygiena je při šíření koronaviru základ. Když ji nebudete dodržovat poctivě, patrně vám nepomůže žádný z předchozích bodů. Umývejte si nyní často a důkladně ruce. Využijte během toho pomůcku. Zazpívejte si přitom píseň Happy Birthday a přestaňte s mytím rukou až po jejím skončení, abyste věděli, že jste očistě nevěnovali málo času. Vyvarujte se dotýkání věcí na veřejnosti a nesahejte si ani na obličej.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47