Jakým potravinám byste se měli vyhnout, pokud vás trápí časté nadýmání

 Zdraví 
12. března 2020 09:43 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Mléčné výrobky způsobují některým jedincům zažívací potíže  Depositphotos
Nadýmání a plynatost trápí občas každého bez ohledu na věk a pohlaví. Nafouklé břicho může mít hned několik příčin. Může se jednat o potravinové alergie či kouření, ale nejčastěji se jedná o konzumaci nevhodných potravin. Jakým byste se měli vyhnout?

Plynatost a nadýmání dokáže hodně znepříjemnit život. A to zejména, když jste v práci, škole či jinde na veřejnosti. Pokud se nadýmáte častěji, měli byste začít přemýšlet nad tím, co jíte. Některé potraviny výrazně nadýmají, takže byste je měli ze svého jídelníčku vyřadit či snížit konzumované množství.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky dokáží nadělat paseku v trávicím traktu spoustě lidem. Měli byste omezit jejich příjem. Pokud se vám po konzumování mléka či sýru nadýmá žaludek a trápí vás nadměrná plynatost, patrně trpíte nesnášenlivostí laktózy.

Váš organismus nedokáže laktózu strávit, takže se vám ve střevech objeví velké množství plynů a dokonce můžete mít i průjem. Nevěšte však hlavu, spousta lidí má problémy s trávením laktózy. Zkuste pít mléka rostlinného původu a snížit konzumaci některých mléčných výrobků.

Luštěniny

Fazole, hrách a čočka vám mohou způsobit potíže v trávicím traktu. Jde o velmi nadýmavé potraviny, které každý nesnese. Obsahují velké množství sacharidů a bílkovin, které trávicí systém nedokáže dobře strávit, což vede k plynatosti.

Pokud však luštěniny máte rádi, jezte je v malých dávkách, abyste se příliš nenadýmali. Zkuste konzumovat naklíčené luštěniny. Obsahují vitaminy a trávicí enzymy. Téměř vůbec nenadýmají.

Zelenina

Některé druhy zeleniny nadýmají, takže je konzumujte pouze v menším množství nebo raději vůbec. Jde zejména o kapustu, brokolici a zelí. Tyto druhy zeleniny obsahují rafinózu, což je látka, která tráví bakterie vytvářející plyny.

Ovoce

Některé druhy ovoce způsobují plynatost a nadýmání. Jde zejména o jablka, hrušky či banány. Všechna tato ovoce jsou pro lidský organismus velmi zdravá, ale ve větším množstvím se po nich můžete nadýmat. Jablka obsahuji fruktózu a sorbitol, což jsou cukry, které u některých lidí trávicí systém nedokáže dobře zpracovat.

Banány a hrušky jsou bohaté na draslík, který ve větším množství nemusí mít na trávení příznivý vliv. Tyto druhy ovoce nemusíte ze svého jídelníčku zcela vynechat, ale nepřehánějte to s jejich množstvím. Dále čtěte: Jaké potraviny byste neměli jíst po ránu?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod