Houby chutnají i léčí. Víte, které druhy byste měli určitě sbírat?

 Zdraví 
27. září 2018 11:39 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Houby jsou velmi zdravou součástí jídelníčku Depositphotos
Češi jsou národem houbařů. Rádi chodíme do lesa a na sociálních sítích se pak chlubíme svými úlovky. Se začátkem podzimu to v lesích začalo být konečně trošku lepší a objevují se i druhy, které nepatří mezi naše tradiční.

Proč ale jednou nezkusit sbírat něco jiného než hřiby, pýchavky nebo žampiony? Hub je nepřeberné množství a některé přecházíme naprosto bez povšimnutí. Přitom třeba právě ony patří mezi lesní perly, na které bychom měli zaměřit svou pozornost. Znáte tyhle netradiční?

Hlíva ústřičná

Kdo někdy ochutnal řízky či guláš, jistě nám dá za pravdu, že není lepšího gurmánského zážitku. Hlíva je opravdovou jedničkou v kuchyni. Můžeme ji i sušit nebo naložit do sladkokyselého nálevu. Pěstovat si ji můžeme na zahradě, ale v lese se objevuje poměrně hojně. Roste v trsech a nejčastěji bývá k vidění na pařezu či odumřelém kmenu listnatého stromu, zejména topolu, vrby, buku či ořešáku.

Využívá se i k léčení. Pomáhá eliminovat kožní problémy, posiluje imunitní systém, zbavuje tělo zánětů, pomáhá při osteoporóze, urychluje metabolismus (pomáhá při hubnutí) a reguluje zažívání (je prevencí zácpy).

Lesklokorka leská

Název zní trochu jako nějaký jazykolam. Ale rozhodně stojí za to nejen její jméno vyslovovat, ale také se vypravit na její sběr. Najdeme ji zejména na dřevě listnatých stromů, hlavně na pařezech a kořenech. V této houbě se ukrývá spoustu látek, které dokážou doslova „nahodit“ náš imunitní systém. Dokáže nás ochránit před mnohými nemocemi z nachlazení i civilizačními nemocemi. Reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhá při migrénách a silných bolestech hlavy. Hravě si poradí s artritidou a nespecifickými bolestmi kloubů. Čistí játra a je vhodná pro detoxikaci.

Václavka hlíznatá

Pařezy, kořeny a kmeny jsou jejím domovem. Libuje si hlavně na odumřelých listnatých stromech. Chutná skvěle naložená ve sladkokyselém nálevu. Václavka je vhodná při šerosleposti, prokrvuje mozek, pomáhá při nemocech očí a posiluje zažívací ústrojí.

Penízovka sametonohá

Krom lesa ji můžeme najít i v parcích, roste hlavně na větvích a kmenech listnatých stromů. V kuchyni ji využijeme na spoustu způsobů. Chutná v polévkách, omáčkách, ale i v kombinaci s masem. Umí si poradit s žaludečními vředy, působí v těle antibioticky, posiluje imunitu a snižuje hladinu cukru v krvi.

Opeňka měnlivá

Chcete-li si opravdu pochutnat, pak se zaměřte v lese na tuto houbu. Je to zážitek! Nejvíc se hodí do polévek a výborná je i v kombinaci s masem. Houbu najdeme především na pařezech či padlých kmenech bříz a lip. Co se týče zdraví, dokáže nás účinně ochránit před chřipkovými viry. Je i prevencí rakovinného bujení.

Kržatka zimní

Houba, která posiluje imunitní systém a chrání nás před nemocemi z nachlazení, chutná naprosto excelentně. Dokáže plnohodnotně nahradit maso. Má velmi specifickou chuť, kterou jistě ocení každý labužník. Houby jsou vhodné téměř pro všechny krevní skupiny.

Témata: houby, sběr, jídlo, zdraví
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47