Chcete zhubnout? Tukům ve stravě se rozhodně nevyhýbejte

 Zdraví 
26. září 2018 11:43 / Martina Langová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Nemučte se hladovkami Depositphotos
Slovo dieta ve většině z nás budí jasný dojem, že pokud nevynecháme ze svého jídelníčku sladká a tučná jídla, snažení bude naprosto marné. A někteří si to vezmou opravdu k srdci a doslova se mučí.

I když chceme hubnout, tuky a sacharidy z jídelníčku vylučovat nesmíme. Jen je nad jejich výběrem a použitím potřeba trochu přemýšlet. Jejich výrazné omezení ve stravě by znamenalo velký problém s dodáním všech potřebných látek, které nám tyto živiny poskytují, a s tím jsou spojené možné zdravotní problémy.

Potřebné cukry

Co se cukrů týče, ty v životě rozhodně potřebujeme. Ovšem ne všechny. Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin - jednoduché a složené. Jednoduché cukry, například glukóza a fruktóza, ale i sacharóza (cukr, kterým běžně sladíme) patří mezi velice rychlý zdroj energie. Pokud se v dohledné době po konzumaci nevydá, ukládá se. A jinak než v podobě tuků to organismus neumí.

Navíc mají tyto sacharidy vysoký glykemický index. Což znamená, že nás zasytí na velice krátkou dobu, tudíž nás vlastně nutí jíst více. Druhá skupina sacharidů je pro nás výhodnější. Mezi těmi rozlišujeme oligosacharidy (v luštěninách) a polysacharidy (obiloviny, brambory, luštěniny). Oba dva druhy jsou pro naše tělo dobré. Trávíme je pomalu a v těle se vstřebávají postupně. Takže nás i na dlouho zasytí.

Vláknina pro hladové

Nelepším druhem sacharidů pro hubnoucí jedince je však vláknina. Jsou to vlastně oligosacharidy a polysacharidy, které však nedodávají téměř žádnou energii, přesto nám při hubnutí mohou výrazně pomoci. Umí totiž prodloužit dobu zasycení a jsou zdravé pro střeva – díky dostatku vlákniny nebudeme mít problém s vylučováním. Nejlepší jsou v každém případě celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce.

Pořádně tučná jídla

Lidé na dietě se často snaží vyhýbat tukům. Ale to je velká chyba. Pokud denně sníme méně než 25 gramů tuku (jedna lžíce oleje), pak našemu tělu mohou chybět důležité vitaminy rozpustné v tucích, esenciální mastné kyseliny (které musíme pravidelně ve stravě přijímat, protože si je náš organismus neumí vyrobit sám), mění se hladiny hormonů a slábne imunitní systém. Při hubnutí by proto neměl příjem tuků klesnout pod 30 gramů, pro udržení váhy stačí ženám přibližně 60 a mužům 80 gramů tuku denně. Ovšem nejen množství tuků, ale hlavně jejich výběr je důležitý.

Nejlepší tuky

Pro studenou kuchyni využívejte služeb za studena lisovaných olejů. Nejlepší je v tomto směru jednoznačně olivový olej. Sáhnout můžete i po mandlovém. A zdraví prospívá i kokosový – ovšem pozor na jeho kvalitu. Zatímco za studena lisovaný kokosový olej tělu prospívá, rafinovaný mu přímo ubližuje. Na výběru tedy opravdu záleží. Chcete-li vařit, péct nebo dusit, pak sáhněte po kvalitním řepkovém, slunečnicovém či olivovém oleji. Více o tom, které oleje jsou ideální na smažení, jsme psali zde. V každém případě se snažte vyhýbat margarínům a dalším průmyslově zpracovaným tukům, které nejsou vhodné ani pro hubnutí, ani pro zdravý životní styl.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008