Želé bonbony jsou samý cukr. Vyrobte dětem zdravější a bez barviv

 Recepty 
23. září 2018 10:26 / Marie Šťastná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výrobu domácích medvídků zvládne i úplný začátečník Pixabay
Odmítáte dětem kupovat čokoládu a nahrazujete ji gumovými medvídky? I v těch je bohužel spoustu cukru. Pokud jej chcete zredukovat na minimum, zkuste si vyrobit želé bonbony doma. Dětem budou chutnat stejně jako ty z obchodu.

Při pojídání gumových postaviček většinou špatné svědomí nemáme. V domnění, že to naši linii nijak neohrozí, po nich někdy saháme až příliš často. A s dobrým pocitem je dopřáváme i dětem. Věděli jste však, že jedno balení gumových medvídků může obsahovat až 80 kostek cukru? A to nepočítáme nejrůznější ochucovadla a barviva.

Na gumových medvídcích si celý svět pochutnává už téměř sto let. Mnohem zdravější variantou je však vyrobit si vlastní bonbony, u kterých přesně víte, co obsahují. Prospějete zdraví celé vaší rodiny a v neposlední řadě ulevíte peněžence. 

Jak na výrobu želé?

Potřebovat budete jen několik ingrediencí:

  • 100% ovocnou šťávu, není ovšem problém přidat do ní i rozmixované ovoce.
  • Želatinu v prášku (případně vegetariánský agar, který má rovněž želírující účinky).
  • Na vymazání formy nebo formiček je ideální kokosový olej.

Postup

Na 200 ml ovocné šťávy připadne 10 g želatiny nebo agaru. Nejdříve nalijte do hrnce asi třetinu šťávy a přiveďte ji k varu. Odstavte, zašlehejte do ní pořádně želatinu a za stálého míchání přidejte zbývající dvě třetiny šťávy. Směs nyní nalijte do formiček na menší kousky cukroví nebo na led. Záleží, jakou velikost a tvary preferujete. Vyrábějí se dokonce speciální silikonové formy pro želé bonbony. Pokud nic podobného doma nemáte, lze směs rovnoměrně vylít i na obyčejný plech a po zatuhnutí nakrájet na malé kostičky, případně použít mini vykrajovátko.

Pozor, jakákoliv forma by měla být vymazaná kokosovým tukem. Usnadní vám vyklápění bonbonů, navíc jim dodá potřebný lesk. Želé je potřeba nechat tuhnout dvě až tři hodiny. Z uvedeného množství připravíte odhadem 30 kusů bonbonů. Pokud máte raději sladší, oslaďte směs před rozlitím do formy medem, javorovým sirupem nebo stévií. Nejzdravější bonbony připravíte z rozmixovaného ovoce nebo čerstvě vymačkané šťávy.

Jak na barevné variace?

Jakou barvu bude mít domácí želé? Záleží na tom, jaký druh čerstvého ovoce, zeleniny nebo už hotové šťávy pro jeho výrobu použijete. Červené gumídky vytvoříte například z jahod, mrkve i červené řepy smíchané s citronovou šťávou, oranžové pak z mrkve, pomeranče zázvoru i mango džusu. Ostružiny, borůvky i červené zelí nahrávají fialové, pro zelené kousky použijte kiwi, okurku, hroznové víno nebo zelené jablko. Ze žlutých jablek, hrušek nebo paprik pak vytvoříte barvu žlutou. Možností je celá řada.

Skladování

Domácí želé bonbony je možné konzumovat okamžitě poté, co ztuhnou. Pokud je budeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě, vydrží i několik týdnů. Hodit se budou na běžné mlsání, dětskou oslavu nebo jako malá pozornost pro návštěvu.

Zdravá snickers tyčinka

Zdravá může být i domácí snickers tyčinka. Když už chceme mlsat, tak bychom měli mlsat zdravě. A věřte, že to jde. Vyrobte si doma také oblíbenou snickersku, vyjde vás na pár korun a je zcela bez cukru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008