Brní vám prsty? Může to být varování před zákeřnou nemocí

 Zdraví 
23. září 2018 09:32 / Marie Šťastná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Odhalte příčinu častých nepříjemností, dokud je čas Depositphotos
Ruce často brní, když si je přeležíme. Může za to útlak nervů. Nepříjemný pocit ale většinou během chvilky přejde. Brní vám ale ruce, speciálně pak prsty, poměrně často? Pak zpozorněte. Můžete mít cukrovku, potíže s játry, ledvinami nebo začínající roztroušenou sklerózu.

Prsty jsou plné nervů, cév, svalů i šlach. Umí být velmi citlivé. Podle lékařů představují výjimečnou část těla, která nás upozorňuje na to, že něco není v pořádku. Příčiny mohou být různé. Možná máte jen nedostatek vitaminů, ale dost možná také signalizují vaše prsty vážnější onemocnění, o kterém zatím ani nevíte.

Doplňte vitaminy a minerály

Mravenčení v prstech se často objevuje tehdy, když tělu chybí hořčík a vitamin B. Řešení je snadné. Stačí obohatit jídelníček o banány, ořechy, luštěniny, borůvky, mléko či minerální vody, které příslušné vitaminy a minerály obsahují. Pomoci mohou i doplňky stravy ve formě tablet, které koupíte v lékárně.

Často sedíte u počítače

Vysvětlením brnění prstů může být i časté a dlouhodobé psaní na počítači nebo přetěžování rukou manuální prací. Obojí může značit syndrom karpálního tunelu, o kterém jsme psali zde. Jedná se o jednu z nejčastějších chorob z povolání. Rozhýbat utlačené nervy bez pomoci lékařů většinou sami nezvládnete. Obzvlášť, pokud je mravenčení doplněno o další příznaky, jako je ztuhlost či bolest rukou, případně bolest vystřelující do lokte nebo až do ramene.

Brnění značí závislost i graviditu

Mravenčení prstů bývá také často projevem alkoholismu, reakcí na časté kouření nebo některé druhy léků. Velmi často se objevuje i v těhotenství, zejména ve třetím trimestru. Pokud ale netrápí brnění prstů nadmíru, není návštěva lékaře z tohoto důvodu nezbytná.

Nechte si zjistit hladinu cukru v krvi

Navdzory zmíněným vysvětlením však mohou prsty upozorňovat na vážný problém. S brněním se často potýkají například diabetici. A počet lidí trpících cukrovkou rok od roku stoupá. Vysvětlení mohou podat krevní testy. Pokud pociťujete mravenčení hlavně v noci, s návštěvou lékaře neotálejte.

Konkrétní nemoc provázejí další příznaky

Výčet dalších nemocí, které provází časté a nepříjemné brnění prstů, je ale poměrně obsáhlý. Mezi ty nejčastější patří choroby páteře spojené s vyhřezlou ploténkou, nemoci štítné žlázy a roztroušená skleróza, kde patří mravenčení mezi vůbec nejčastější příznaky. Prsty však mohou upozorňovat i na infekci, selhávání jater či ledvin, Raynaudův syndrom nebo dokonce nádorové onemocnění. Někdy to může značit i mrtvici. Vodítkem většinou bývají ve všech případech další příznaky.

Když brnění obtěžuje, jde o problém

Lékaře je vhodné vyhledat v okamžiku, kdy se brnění opakuje a obtěžuje vás při běžných nebo pracovních činnostech, případně je spojeno s dalšími nepříjemnostmi. S návštěvou ordinace rozhodně neotálejte, pokud mravenčení začíná náhle, postihuje celou ruku nebo část těla, omezuje vás v pohybu nebo navazuje na poranění krku, hlavy či zad.

Stávají se i případy, že brněním prstů trpí lidé, u kterých lékaři žádnou příčinu nezjistí. Může jít o psychosomatický projev. Nástup nemoci je ale i v tomto případě většinou jen otázkou času.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008