Makový olej pro krásu i zdraví. Pomůže vám také s nespavostí

 Zdraví 
02. listopadu 2018 08:15 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Je okrasou přírody, ale i cennou léčivkou pro naše tělo Shutterstock
Prospívá jak naší pokožce zevně, tak i našemu tělu vnitřně. Jeho největší předností je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Krom toho je bohatou zásobárnou vápníku, hořčíku, železa i vitaminu E. Tento olej prostě stojí za to vyzkoušet!

Nepatří právě mezi ty nejpopulárnější oleje. A je škoda, že se o něm moc nemluví. Jde o velmi dobře stravitelný olej, který značně prospívá našemu zdraví. Má charakteristickou jemnou vůni a Francouzi ho přímo milují. Je tedy čas vybudovat mu pevnou pozici i u nás.

Klidný spánek

Makový olej má podobné vlastnosti jako olej lněný. Jenže na rozdíl od něj je méně mastný a obsahuje více nenasycených mastných kyselin (kyseliny linolovou a linolenovou, dále olejovou, palmitovou a stearovou). Preventivně působí proti lámavosti a kazivosti zubů i měknutí kostí. Při vnitřním užívání je tak skvělou prevencí osteoporózy. Při propuknutí nemoci pak zpomaluje její průběh.

Vysokým obsahem vápníku podporuje dobrou tvorbu kostí dokonce už v prenatálním vývoji. Krom toho pomáhá udržovat zdravé nehty a vlasy. A stará se i o náš nervový systém. Zklidňuje, uvolňuje svalové křeče a tlumí i bolesti hlavy. Působí antidepresivně a dobře se po něm usíná. Je skvělý při přepracování. Kromě vápníku, hořčíku, železa a vitaminu E obsahuje i obrovské množství bílkovin a vlákniny. Dále také zinek, fosfor, vitaminy B1 a B12, fytosterony a tokoferol. Je bohatý na aminokyseliny, enzymy, riboflavin, thiamin a lecitin.

Vnitřně je vhodné jej užívat 2x denně na polévkové lžíci, ideálně před snídaní a před večeří. U osteoporózy je vhodné kombinovat jej s avokádem nebo avokádovým olejem. Tak můžete docílit opravdu pozoruhodných účinků. Makový olej je dále vhodný při problémech s pálením žáhy či žaludečních neurózách.

Exotika v kuchyni

Většinou seženete olej lisovaný za studena. Ten je pochopitelně nejlepší. A to jak pro léčbu, tak i pro využití ve studené kuchyni. U nás se nepoužívá téměř vůbec. Ale Francouzi či Němci na něj nedají dopustit. Pro své bioaktivní složky jej můžeme považovat za součást zdravé výživy. Lehce se tráví a nemá žádné omamné účinky. Má jemné aroma a příjemnou chuť.

Pro zdravou kůži

Krom toho ale můžeme makový olej používat i zevně. Zde nachází uplatnění hlavně při masážích. Celkově zklidňuje, navozuje klid, tiší psychiku a odplavuje všechny problémy, které se nám honí hlavou. Mnozí léčitelé dokonce říkají, že olej je vhodný pro novorozence, kteří prošli náročným těhotenstvím a těžkým porodem. Dokáže je maximálně zklidnit. Pro děti je to vůbec jeden z nejlepších olejů. Jak dětem, tak i dospělým pak léčí pokožku.

Ať se jedná o ekzémy, záněty nebo třeba atopický ekzém. Makový olej dokáže být při kožních problémech dobrou podpůrnou léčbou. Hydratuje ji, vyživuje a přitom nezanechává pokožku mastnou. Naopak – kůže je po použití oleje hebká a vláčná. Zamezuje praskání kůže a regeneruje ji. Dále pak uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti v týlu. A stejně jako ořechy umí i mák snížit hladinu cholesterolu.

Témata: mák, olej, zdraví, krása, ekzém
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47