Správně připravené párky mají lepší chuť i vůni. Tři způsoby, jak je ohřát, aby nepraskly

 Ostatní 
30. října 2018 16:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správně ohřáté párky mají i lepší chuť a vůni Shutterstock
Když se člověku nechce ztrácet čas s přípravou teplé večeře, obvykle sáhne v lednici pro párky. Hodí je do hrnce s horkou vodou a po pěti minutách si pak už pochutnává na ohřátých párcích s hořčicí a chlebem. Jenže tato příprava párků je podle odborníků zcela špatná.

Zdá se to být až legrační, ale i příprava párků má podle odborníků svá pravidla. Když totiž párky špatně ohřejete, mohou vám popraskat. A to není jediná komplikace - nevhodně ohřáté párky mají údajně i horší chuť a vůni.

V zásadě existují tři způsoby ohřevu uzenin - v páře, mikrovlnné troubě nebo ve vodě. Každá tato metoda má však svá drobná úskalí.

Ohřívání párků v páře

Metoda ohřívání uzenin v páře je prý ta nejlepší a nejšetrnější k uzeninám. I proto ji používají například prodejci párků, kteří párek vkládají do nádoby s párou, která zajistí její kvalitní prohřátí a poměrně slušnou dobu, kdy párek vydrží teplý a čerstvý.

Nemusíte si hned kupovat speciální ohřívač párků. V domácích podmínkách si vystačíte i s klasickým napařovacím hrncem nebo lze uzeninu hřát na pařáčku vloženém do hrnce s trochou vody. Vždy je ale lepší zahřívat uzeniny postupně, tedy uzeniny vkládejte do pařáčku, pod kterým se ještě netvoří pára a zdroj tepla je zapnutý na střední výkon. Ta doba čekání se vyplatí, protože párky či klobásky se zahřejí postupně, rovnoměrně, i ve středu svého objemu, a hlavně nebudou praskat. Horké uzeniny nenechávejte v páře zbytečně dlouho. Mohly by se totiž začít vysušovat a po delší době i zcvrkávat a měnit svůj objem. O tom, jak správně uvařit vejce, aby pak nebyl problém je oloupat, jsme psali zde.

Ohřívání párků ve vodě

Většina lidí si párky ohřívá klasicky ve vodě. Oproti ohřevu v páře je tento způsob o něco rychlejší a také mnohem jednodušší. Na druhou stranu právě při ohřívání uzeniny ve vodě dělají lidé nejvíce chyb.

V prvé řadě je nutné vkládat párky do vlažné vody, pokud studené párky hodíte do horké či vařící vody, pravděpodobně vám opravdu popraskají a přijdou o svou přirozenou šťavnatost. Veškeré klobásky a párky tedy vkládejte do vlažné vody a pozvolna vodu zahřívejte, téměř až k bodu varu, ovšem je lepší je nevařit, jen prohřívat právě při teplotě těsně před bodem varu. Jakmile se začnou nadnášet, ještě malou chvíli počkejte a pak je ihned opatrně vytáhněte a dobře okapané servírujte strávníkům. Jedině horké párky či klobásky chutnají tak, jak mají. Postupem chladnutí s teplem odchází i jejich vůně a nakonec i chuť.

Ohřívání párků v mikrovlnce

Párky lze ohřát také v mikrovlnce, ale i při tomto způsobu přípravy dělají lidé hodně chyb. V žádném přípdě nestačí dát párek na talířek a ohřát. Bez zaklopení párku totiž opět hrozí popraskání. V případě mikrovlnky je navíc popraskání párků či klobásek spojeno i se značným znečištěním mikrovlnné trouby. Párek proto vždy zaklopte na talířku vhodným poklopem.

I v případě ohřevu v mikrovlnce platí, že pozvolný ohřev je nejlepší. Ale ani tato metoda nezaručuje to, že vám párky nepopraskají a budou kvalitně prohřáté i uvnitř, což hrozí především tehdy, pokud budete moc spěchat a budete velmi nedočkaví.

Nejlepší metoda ohřátí párků v mikrovlnné troubě je uzeniny ohřívat opět ve vodě, tedy vložit do mikrovlnky párky či klobásky v nádobě s vlažnou vodou, tu zaklopit a pak pustit mikrovlnnou troubu na pozvolný ohřev. Po častějším využití tohoto postupu sami dojdete k ideálnímu času, jak dlouho a nakolik takto párky zahřívat, aby byly pěkně nadité, ale nepopraskaly a dobře chutnaly. Že jsou uzeniny již dobře prohřáté poznáte tak, že budou plavat na povrchu vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve