Jak snadno oloupat vejce? S těmito triky bílek nikdy nezůstane přilepený na skořápce

 Ostatní 
27. srpna 2018 09:40 / Ema Maxová
  10
📷
4 fotografie v galerii
Dodržovat správný postup je nesmírně důležité Depositphotos
Loupání vajec může dát někdy pěkně zabrat! Pokud však budete dodržovat správný postup, který není radno obměňovat nebo jakkoliv ulehčovat a zrychlovat, nebudete mít už s loupáním vajec nikdy problém.

Milujete vejce uvařené natvrdo, vajíčkovou pomazánku nebo salát s vejci, ale nebaví vás loupat vejce? Snad každému z nás už se někdy stalo, že při loupání vajec zůstala část bílku přilepená na skořápce. To samozřejmě není žádnoucí. Vajec máte najednou menší množství a pokud je krájíte třeba na chlebíčky, můžete na to kvůli potrhanému vzhledu zapomenout. Přitom loupání vajec není žádná věda. Dodržujte správný postup a už nikdy nebudete místo vajec uvařených natvrdo servírovat žloutky uvařené natvrdo

Vejce musíte správně uvařit

Vejce nejde jen tak uvařit. Způsob, kterým to uděláte, může mít na následné odlupování skořápky opravdu obrovský vliv. Vejce vložte do studené vody, které má být v hrnci zhruba 5 cm nad vajíčka. Kouzlo spočívá v přidání jedné lžičky jedlé sody, která při vaření zvyšuje pH bílku, a ten se následně méně lepí na skořápku. Takže další vaření vajec už jen s jednou sodou!

Jakmile vejce uvaříte, slijte z nich vodu a do hrnce místo ní napusťte co nejstudenější. Když přidáte i několik kostek ledu, uděláte jedině dobře. Ledová voda totiž vajíčko uvnitř smrští, díky čemuž se vytvoří prostor mezi skořápkou a bílkem. Skořápku poté oloupete mnohem jednodušeji.

Tři jednoduché způsoby loupání

1. způsob

Až budou vajíčka dostatečně vychlazená, vyndejte je z vody a osušte. Na každém konci skořápku naťukněte o tvrdou podložku, a poté na vejce položte celou dlaň a válejte jej jako těsto na vánočku – dopředu a dozadu po podložce. Sílu zvolte takovou, abyste vejce nerozmáčkli, ale současně slyšeli zřetelné křupání a na skořápce se začaly objevovat praskliny. Poté vejce ponořte do misky s vodou a skořápku oloupejte – sama z vejce téměř sklouzne.

2. způsob

Dalším způsobem je uvařená a vychladlá vejce vložit do nádoby, na kterou dobře padne víko či poklice. Pak už jen nádobou několikrát pořádně zatřeste. Když pak poklici odklopíte, skořápky budou rozbité a jednoduše je z vajíček opláchnete vodou. Vyžaduje to však praxi, abyste vajíčka při třesení nepoškodili.

3. způsob

I tento postup vyžaduje praxi, ale není na něm nic těžkého. Dodržujte stejný postup – vejce uvařte se sodou, zchlaďte a otřete. Poté vezměte do ruky lžící a několikrát s ní poklepejte na širší konec vejce. Tímto rozbijete skořápku a prorazíte vzduchovou bublinu. Pak už jen vsuňte lžící mezi skořápku a vejce, pootočte a celé vejce by se vám mělo podařit vyloupnout ven. Podobným způsobem jste možná někdy vyloupávali avokádo.

Vejce je zdroj kvalitních bílkovin

S naším postupem budete vařená vajíčka připravovat ještě raději a to se vyplatí. Vejce totiž dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Dříve jsme slýchávali, že vejce jsou plná cholesterolu a tudíž bychom měli jejich konzumaci omezit. Pravda je ale taková, že vejce nejenže člověku neškodí, ale jsou naopak velmi zdravá. Vejce obsahují kvalitnější protein než maso, mléko či ryby, ale především množství vitamínů A, E, D, K, B6 a B12 a folátů, které jsou známy svou schopností snižovat hladinu homocysteinu (rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby) v krvi.

A jak je to skutečně s obsahem cholesterolu a antioxidantů ve vajíčkách? Co všechno lze zjistit z informací na obalu a co z kódu na skořápce? Více zajímavých informací o vejcích se dočtete v našem článku zde.

Skladování vajec

Vejce jsou velmi zdravá. To však platí za předpokladu, že je budeme umět jednat dobře v obchodě vybrat a také doma správně skladovat. V domácnosti bývá zvykem vejce skladovat v ledničce. Nikdy bychom je však neměli ukládat v blízkosti silně aromatických výrobků (sýr, koření), protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy. Vejce se poměrně rychle kazí, proto by měla být skladována v nejchladnější části ledničky (nikoli ve dvířkách), a to maximálně 3 týdny. Více o tom, jak správně vejce skladovat, se dozvíte v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum