Cvičíte, ale nehubnete a naopak přibíráte? Většina lidí dělá po cvičení tyto chyby

 Krása 
25. srpna 2018 09:31 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Víte, jakých nejčastějších chyb se dopouštíme po cvičení?  Depositphotos
Začali jste cvičit a stále nevidíte žádné výsledky? Každý den, který se mučíte ve fitku můžete velmi snadno pokazit následujícími chybami! V článku vám představíme nejčastější chyby, které děláme po cvičení. Zkuste se jim pro příště vyvarovat.

Začít chodit do posilovny je samo o sobě zásadní rozhodnutí. Teď jen vydržet a nedopouštět se po cvičení zbytečných chyb, které vaší snahu znehodnotí. Víte, jakých nejčastějších chyb se dopouštíme po cvičení? 

Převlékat či nepřevlékat?

Často se stane, že po cvičení raději spěcháte domů, kde se v klidu svléknete a osprchujete. Jenže stejně jako si po plavání svléknete mokré plavky a převléknete se do suchého, tak by to mělo být i po cvičení. Ve vlhkém prostředí totiž dáváte prostor pro růst a množení bakterií, které kromě nepříjemného zápachu mohou způsobit i vážnější problémy. 

Po cvičení nejíte

Asi nejčastější chybou, kterou si můžete ztížit svou cestu k úspěchu, je jídlo. Kvalitní strava po tréninku je mimořádně důležitá. Je to hlavně kvůli správné regeneraci svalové tkáně a budování svalové hmoty. Metabolismus dosahuje nejvyššího výkonu přibližně 30 - 60 minut po cvičení a právě toto je čas, kdy tělo doplní energii z uložených tukových zásob. Najíst bychom se měli až po této době, protože jinak si tělo doplní energii z přijaté potravy a naše tukové zásoby zůstanou nedotčené. Po uplynutí této doby je pak vhodné doplnit sacharidy a bílkoviny. Vždy je však třeba mít na paměti, že kalorický výdej by měl být vyšší, než příjem. Cvičíte břicho a stále není hubenější? Děláte jednu zásadní chybu.

Relax po cvičení

Další chybou je, že po cvičení špatně regeneruje. Stejně jako strečink po cvičení jsou doporučovány i masáže a sauna. Po zvlášť náročném tréninku je velmi dobré si uvolnit napnuté a unavené svaly v sauně. Z těla se nám přitom uvolní nebezpečné toxiny. Abyste dosáhli maximálního úspěchu, stačí si v sauně odpočinout 10 - 15 minut. Nesmíte však zapomenout na dostatek tekutin, abyste předešli dehydrataci. Saunování je zdravé. Věděli jste, že i pro vaše dítě?

Možná si myslíte, že masáž je pouze pro lidi, které něco bolí. Avšak masáž po náročném tréninku dokáže velmi účinně předejít namoženým svalům, protože vám z nich uvolní kyselinu mléčnou. 

Nespíte

Spánek a fyzická zátěž jdou ruku v ruce. Cvičení napomáhá dobrému spánku, pokud sportujete alespoň dvě a půl hodiny týdně. Platí to i naopak. Nedostatek spánku má na sportovní životní styl negativní dopad, protože oslabuje schopnost regenerace. Měli byste tedy pamatovat na to, abyste se po tréninku dostali do postele brzy. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu a snižuje syntézu svalových bílkovin. Také zapříčiňuje pokles produkce růstového hormonu, který podporuje odbourávání tukových zásob.

Neodoláte sladkému

Máte problém omezit sladkosti? Možná jste právě spálili stovky kalorií při večerním běhu, ale pokud se pak odměníte sladkostí, vaše snaha byla vlastně zbytečná. Pokud své chuťové pohárky ani tak nedokážete udržet na uzdě, zkuste se poohlédnout po nějaké jiné dobrotě, která bude přátelštější k vaší linii. Například bílý jogurt s čerstvým ovocem a lžičkou medu nebo několik jahod, namočených v hořké čokoládě.

Stále se vážíte

Pokud se snažíte o redukci hmotnosti, je důležité se vážit. Ale není dobré vážit se příliš často. Je to kontraproduktivní a pokud nebudete vidět pravidelné výsledky, bude to vést k demotivaci. Jelikož zdravé snižování hmotnosti je pomalé, je pravděpodobné, že viditelné výsledky se nedostaví hned a nebudou hmatatelné po každém jednom tréninku. Nejlepší je určit si jeden den v týdnu, kdy se budete vážit pravidelně ve stejnou dobu. Vážit se častěji je naprosto zbytečné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve