Přípravu na školu zahajte ještě v srpnu

 Děti 
26. srpna 2018 14:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Začátek školy se neúprosně blíží Shutterstock
Nástup do školy nepatří pro mnohé děti ani rodiče k příjemným částem roku, takže se mu snažíme vyhnout a odložit ho na poslední chvíli. Je to ale dobře? Máme inspiraci, jak všechno zvládnout lépe.

Jsou děti a studenti, kteří se na nový školní rok těší. A jsou tací, kteří z toho mají děs. Rodičům pak přibývají starosti s chystáním vybavení a pomůcek, buzením ratolestí, přípravou svačin, domlouváním kroužků a dalšími věcmi, které nás umí zaměstnat na dost dlouhou dobu. Třebaže některé věci nejsme schopni zařídit ještě o prázdninách, jiné ano.

Sešity bývají levnější

Nákup sešitů v srpnu se může vyplatit, protože bývají různé akce. Jestliže už máte odhad, které typy budou asi potřeba, zkuste je opatřit už nyní. K nákupu přiberte i školáka. Může pomoci s výběrem, ale také mu tak umožníte se psychicky připravit na to, že půjde brzy do školy. Může si také vybrat druh obalů či třeba nové pouzdro na tužky a pera. Jestliže bude mít vybavení podle vlastního výběru, bude určitě motivovanější a spokojenější na začátku školního roku, což se může odrazit i v celkových výsledcích.

Denní režim

Ještě před koncem prázdnin upravte svým dětem denní režim tak, aby se postupně měnila doba vstávání a přibližovala se krok za krokem době, kdy bude dítě vstávat do školy. Je to lepší než šoková terapie, kdy je zničehonic třeba vstávat třeba o dvě hodiny dříve. Postupně také ukládejte dětem stejné povinnosti, které budou mít během školního roku.

Připravte dítěti fotoalbum z prázdnin

První dny ve škole jsou často ve znamení sdílení zážitků z prázdnin. Děti si samy vyprávějí, co zažily, ale často i učitelé využívají tento navazovací bod k tomu, aby se děti aklimatizovaly ve škole. Jestliže spolu s dítětem připravíte fotoalbum největších prázdninových zážitků, budete jednak vzpomínat na příjemné chvíle volna, ale také připravíte dítě na první kontakty s novým školním rokem. S technicky nadanějšími dětmi můžete udělat i počítačovou prezentaci, kterou pak mohou děti ve škole promítnout třeba na interaktivní tabuli.

Čtení

Pokud vaše dítě nečte samo od sebe, pokuste se alespoň před koncem prázdnin ho motivovat ke čtení. A jestliže samo odmítá, vyberte nějakou dobrou knížku, kterou si přečtete společně. Přečtená kniha se hodí do budoucího čtenářského deníku, ale současně bude jakýmsi vstupem do nového roku učení, které je na čtení tak či tak závislé. I předčítání dítěti rozvíjí jeho schopnosti, takže je rozhodně nezanedbávejte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve