Jak trochu popohnat pomalý metabolismus?

 Ostatní 
07. května 2019 07:35 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Metabolismus lze zrychlit Depositphotos
Pokud váš metabolismus funguje správně, nemá potřebu ukládat příliš tukových zásob. Váš denní příjem kalorií může být klidně i vyšší, a nic se nestane. Jenže pokud je metabolismus pomalý, hned to na své váze poznáte. Naštěstí existují možnosti, jak metabolismus trochu urychlit.

Rychlost metabolismu je velmi individuální a ovlivňuje ji řada faktorů. Svou úlohu zde hraje množství svalové hmoty, pohlaví i věk. Vědci ale přinesli dobrou zprávu. Dokázali, že existují techniky a postupy, jak metabolismus zrychlit a tím podpořit spalování tuků, a to v každém věku. Je třeba jen dodržovat pár zásad.

Snídaně je základ

Pokud se nenasnídáte, váš metabolismus se velmi zpomalí. Tělo se dostane do šetřícího režimu a bude docházet k ukládání tělesného i útrobního tuku.

Ke snídani si ideálně dopřejte potraviny bohaté na komplexní sacharidy s dostatkem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Může jít například o celozrnný žitný kváskový chléb s rostlinnými pomazánkami, vejcem, ořechy a paprikou, ovesnou kaši s javorovým sirupem, sušeným ovocem, ořechy, lněným semínkem a lžící hrachového proteinu, ovesné vločky nebo proteinový nápoj, čerstvý ananas, klíčky a 0,5 dcl zeleninových šťáv.

Začněte cvičit

Metabolismus zrychluje fyzická aktivita. Pokud chcete zároveň spalovat tuky, zvolte si aerobní cvičení, jako je běhání, jízda na kole, veslovací trenažér apod. Podstatné je, aby činnost trvala alespoň 45 minut a přitom byla relativně méně intenzivní. Při vysoké intenzitě cvičení, kdy dosahujete na své maximum, tělo totiž nespaluje tuky, ale bere si energii výhradně ze zásob cukru (z glykogenů ve svalech). Glykogen představuje pro tělo primární palivo, které lze snadno využít.

Pokud tedy chcete tělo přimět, aby začalo pálit tukové zásoby, vyberte si pohybovou aktivitu s delším průběhem a menší intenzitou. Čím déle cvičení trvá, tím více tělo využívá tuky a méně glykogen, kterým se snaží šetřit. Nejlepší je, aby aerobní trénink trval minimálně 1 hodinu. Intenzita by měla odpovídat 55 – 65 % maxima tepové frekvence. Nižší intenzita už pro tělo nepředstavuje dostatečnou zátěž, při vyšší tepovce se naopak organismus přepíná do anaerobního metabolismu a spaluje cukry.

Pro zrychlení metabolismu je skvělá kombinace aerobního cvičení s posilováním.

Pijte denně šálek kávy

Káva s kofeinem zvyšuje metabolismus. Vědci zjitili, že lidé, kteří pijí kávu s kofeinem, mají o 16 % vyšší metabolismus než ti, kteří kávu pili bez kofeinu. Na druhou stranu ale tento nápoj také silně překyseluje tělo a zatěžuje srdce. Proto je vhodné pít denně maximáně jednu kávu s kofeinem. Pokud máte chuť, využívejte také zdravých náhrad kávy, jako je caro.

Dopřejte si vodu

Podle vědců lidé, kteří pijí 8 - 12 sklenic vody denně, mají rychlejší metabolismus než ti, kteří pijí jen 4 sklenice. Tělo také může spálit více kalorií, pokud budete pít teplejší vodu.

Doplňte železo

Pro optimální rychlost metabolismu je důležitý také dostatek železa. Tento minerál přenáší kyslík do buněk včetně svalů. Jeho nízká hladina způsobuje, že svaly nemají dost kyslíku pro práci, metabolismus začíná stagnovat a cvičením nespálíte tolik energie. Největší problémy s železem mají ženy v období menstruace. Proto se v těchto dnech vyplatí železo dodávat jak stravou prostřednictvím masa, fazolí, brokolice, zelí a listové zeleniny, tak pomocí doplňků stravy.

Konzumujte chilli papričky

Časopis Journal of Nutritition and vitaminology informuje, že pravidelná konzumace lžičky chilli papriček zrychlí váš metabolismus až o 23 %. Metabolismus pomáhá nastartovat i jiné pikantní suroviny, například česnek, zázvor, skořice, kurkuma, kardamom nebo pepř. O tom, že chilli papričky mají vliv i na imunitu, jsme psali zde.

Více se smějte

Vědci také zjistili, že smích má nejenom blahodárné účinky na zdraví člověka, ale také zrychluje metabolismus. Častým smíchem můžete vydat stejně energie, jako kdybyste sportovali. Kromě toho má smích ještě uvolňující efekt – snižuje stresové hormony, což může mít vliv i na rychlost metabolismu. Smích pozitivně ovlivňuje chod celého organismu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008