Připravte si domácí kečup z vlastních rajčat, ve kterém nebude žádná chemie

 Ostatní 
15. srpna 2020 10:27 / Eva Vogelová
  0   0
📷
4 fotografie v galerii
Příprava domácího kečupu není náročná  Depositphotos
Úroda rajčat vrcholí. Pokud jich máte dostatek, můžete si z nich udělat lahodný kečup. Jde o potravinu, kterou velmi rychle spotřebujete. Kečup mají patrně nejvíce rády děti, které se po něm mohou utlouct. Kečupy v obchodech však příliš zdravé nejsou, takže se vyplatí si připravit vlastní.

Kečup vlastní výroby působí velmi dobře na lidský organismus. Konzumovat by ho měli především ti, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu. Navíc funguje jako prevence proti rakovině prostoty a vzniku srdečních infarktů. V kečupech z obchodu je bohužel vysoké množství cukru. Jedna porce, což je zhruba 15 gramů, obsahuje asi 5 gramů cukru, což je hrozně moc. U každého kečupu se složení a gramáže trochu liší. V každém případě se výroba vlastního kečupu vyplatí. Množství cukru si můžete regulovat sami.

Rajčata nejprve roztřiďte

Rajčata byste měli nejprve roztřídit. Zkontrolujte, zda nejsou některá z nich plesnivá nebo nahnilá. Takové rozhodně vyhoďte. Do kečupu můžete dát popraskaná a přezrálá rajčata. Nemusíte se děsit toho, že některá rajčata jsou svraštělá. Ta do kečupu patří především, protože mají nejsladší chuť.

Výroba kečupu

Kečup by měl mít vždy stejný základ. Tím jsou rajčata či rajčatový protlak, ocet a sůl. Další ingredience můžete doplňovat podle vlastního uvážení. Množství každé přísady si opět můžete zvolit podle sebe. Následný recept je spíše doporučením, se kterým můžete různě manipulovat podle svých chuťových buněk.

Ingredience

  • 2,5 kg rajčat
  • 300 g neloupaných jablek
  • 300 g cibule
  • 100 g cukru
  • 40 g soli
  • 2 celé česneky
  • 2 čajové lžíce mleté papriky
  • 4 polévkové lžíce octa
  • 1 polévková lžíce nového koření
  • 1 polévková lžíce tymiánu
  • 5 kuliček celého pepře
  • 6 hřebíčků

Postup

Příprava kečupu je poměrně jednoduchá. Měl by ji zvládnout i člověk, který v kuchyni není příliš zručný. Nejprve nakrájejte rajčata, jablka a cibuli na malou kousky. Dejte je vařit v jednom hrnci a občas ingredience promíchávejte. Následně přidejte zbytek všech ingrediencí a duste je zhruba půl hodiny.

Poté směs rozmixujte a přeceďte. Nakonec ještě horký kečup nalijte do skleněných láhví, které pečlivě uzavřete. Převraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Kečup uskladňujte v chladném prostředí. Dále čtěte: Máte už grilovaného masa dost? Připravte si sýry.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Petr Jákl exkluzivně promluvil o soukromí a přidal recept na dlouhé manželství

Styl

Jaké šperky jsou nejvhodnější, když máte citlivou pokožku

Tech

Rychlé pulzní laserové zbraně budou za několik let pálit z amerických stíhaček

Zavřít reklamu