Víno a sýry k sobě rozhodně patří. Musíte ale vědět, jak vybrat tu správnou kombinaci
Existují celé kurzy, kde vás naučí, jak víno párovat s jídly. Pokud ale chystáte posezení u vína dříve, zřejmě vám nebude zbývat nic jiného, než projít rychlokurzem. Když se naučíte alespoň základní jednoduché zásady, neuděláte krok vedle.
Neznalost se trestá
I ten nejlepší sýr na světě vám v kombinaci se špatným vínem může zhořknout na jazyku. A to doslova. Týká se to například sýru brie, který skutečně v kombinaci s nevhodným vínem chutná hořce. Jindy zase při nesprávné volbě vína nebude mít sýr prakticky žádnou chuť, přestože ji jinak má. I proto je důležité se naučit alespoň pár jednoduchých pravidel, jak víno se sýry kombinovat. Může vám v tom pomoci následující tahák.
Šumivé víno
Šumivá vína perfektně ladí s tepelně upravenými sýry (fondue, raclette). K těmto sýrům můžete podávat Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Champagne, Cava či Prosecco. Vždy půjde o skvělou kombinaci.
Lehčí bílé víno
Jestliže budete rozlévat lehčí bílé víno jako Müller Thurgau, Sauvignon, Veltlínské zelené, Albariño, Trebbiano nebo Pinot Grigio, nejlépe uděláte, když se k nim zakousnete do tvrdých nebo polotvrdých sýrů.
Plné bílé víno
Pro tuto kategorii jsou typická vína Chardonnay, Rulandské bílé, Tramín, Viognier, Sémillonči Chenin blanc. Nejlépe si je vychutnáte společně se sýry s bílou plísní. Také čerstvé sýry budou výtečnou volbou.
Sladké bílé víno
Sladká bílá vína typu Tramín, Pálava, Ryzlink rýnský, Sherry, Sauternes nebo Tokajské se zase výborně snoubí se sýry s modrou plísní a sýry s mytou kůrou.
Růžové víno
Pokud milujete růžová vína, například Zweigeltrebe, Rulandské modré, Frankovka, Grenache, Merlot či Malbec, podávejte k nim polotvrdé a měkké sýry
Lehčí červené víno
S lehčím červeným vínem typu Rulandské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, St. Laurent, Gamay nebo Tempranillo se pro změnu nejlépe snoubí kozí sýry a tvrdé sýry.
Středně plné červené víno
K vínům, jako je Merlot, Frankovka, Cabernet Moravia, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, si dopřejte polotvrdé sýry a sýry s mytou kůrou.
Hutné červené víno
Jestliže dáváte přednost hutným červeným vínům (Cabernet Sauvignon, Dornfelder, André, Malbec, Syrah, Nero d’Avola), zvolte k nim jednoznačně sýry s modrou nebo bílou plísní. O tom, jaká voda se ke kterému vínu hodí, jsme psali zde.