Víno a sýry k sobě rozhodně patří. Musíte ale vědět, jak vybrat tu správnou kombinaci

 Ostatní 
11. srpna 2020 15:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sýry a víno tvoří skvělou dvojici Depositphotos
Že je víno a sýr skvělá dvojice, ví asi každý. Ale není to tak jednoduché, jak se zdá. I sebelepší sýr k nevhodnému typu vína nebude chutnat dobře. Musíte se naučit tyto dvě potraviny správně kombinovat. Jedině tak se nepřipravíte o gurmánský zážitek.

Existují celé kurzy, kde vás naučí, jak víno párovat s jídly. Pokud ale chystáte posezení u vína dříve, zřejmě vám nebude zbývat nic jiného, než projít rychlokurzem. Když se naučíte alespoň základní jednoduché zásady, neuděláte krok vedle.

Neznalost se trestá

I ten nejlepší sýr na světě vám v kombinaci se špatným vínem může zhořknout na jazyku. A to doslova. Týká se to například sýru brie, který skutečně v kombinaci s nevhodným vínem chutná hořce. Jindy zase při nesprávné volbě vína nebude mít sýr prakticky žádnou chuť, přestože ji jinak má. I proto je důležité se naučit alespoň pár jednoduchých pravidel, jak víno se sýry kombinovat. Může vám v tom pomoci následující tahák.

Šumivé víno

Šumivá vína perfektně ladí s tepelně upravenými sýry (fondue, raclette). K těmto sýrům můžete podávat Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Champagne, Cava či Prosecco. Vždy půjde o skvělou kombinaci.

Lehčí bílé víno

Jestliže budete rozlévat lehčí bílé víno jako Müller Thurgau, Sauvignon, Veltlínské zelené, Albariño, Trebbiano nebo Pinot Grigio, nejlépe uděláte, když se k nim zakousnete do tvrdých nebo polotvrdých sýrů.

Plné bílé víno

Pro tuto kategorii jsou typická vína Chardonnay, Rulandské bílé, Tramín, Viognier, Sémillonči Chenin blanc. Nejlépe si je vychutnáte společně se sýry s bílou plísní. Také čerstvé sýry budou výtečnou volbou.

Sladké bílé víno

Sladká bílá vína typu Tramín, Pálava, Ryzlink rýnský, Sherry, Sauternes nebo Tokajské se zase výborně snoubí se sýry s modrou plísní a sýry s mytou kůrou.

Růžové víno

Pokud milujete růžová vína, například Zweigeltrebe, Rulandské modré, Frankovka, Grenache, Merlot či Malbec, podávejte k nim polotvrdé a měkké sýry

Lehčí červené víno

S lehčím červeným vínem typu Rulandské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, St. Laurent, Gamay nebo Tempranillo se pro změnu nejlépe snoubí kozí sýry a tvrdé sýry.

Středně plné červené víno

K vínům, jako je Merlot, Frankovka, Cabernet Moravia, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, si dopřejte polotvrdé sýry a sýry s mytou kůrou.

Hutné červené víno

Jestliže dáváte přednost hutným červeným vínům (Cabernet Sauvignon, Dornfelder, André, Malbec, Syrah, Nero d’Avola), zvolte k nim jednoznačně sýry s modrou nebo bílou plísní. O tom, jaká voda se ke kterému vínu hodí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky