Voda dodá vínu správnou chuť. Ke každému se ale hodí trochu jiná

 Ostatní 
30. září 2018 11:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voda k vínu neodmyslitelně patří Depositphotos
K vínu patří neodmyslitelně také voda. Správně zvolená voda dokáže podtrhnout chuť vína, ale aby byl výsledek dokonalý, musíte vědět, jaká voda se ke kterému vínu nejlépe hodí. Není totiž voda jako voda.

Sklenka kvalitní vody by měla být nedílnou součástí každé sklenky vína. A je jedno, zda si víno dáte v restauraci nebo doma s partnerem či přáteli. Voda pomáhá vstřebávání alkoholu a pročišťuje chuťové pohárky, čímž umožňuje lepší požitek z vína. Navíc zprostředkuje případný přechod mezi jednotlivými víny nebo mezi vínem a pokrmem. Nevhodný výběr vody však dokáže také celý tento požitek zkazit. A jaká voda je tedy podle zkušených sommeliérů ke kterému vínu nejlepší?

Neperlivá voda

Přijdete do restaurace a automaticky si k vínu objednáte neperlivou vodu? Tak pozor! U některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům.

Perlivá voda

Perlivé a zásadité vody pasují díky svému čerstvému štiplavému perlení ke strukturovaným archivním vínům, se kterými vytváří bohatou kombinaci chutí. Zásadité perlivé vody naopak nedoporučují sommeliéři párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře.

Kohoutková voda

Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin, a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. O tom, jak se vyznat ve vínech, jsme psali zde.

Správná teplota servírované vody

Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu, bez citronu.

Kolik vody k vínu vypít?

Pokud během večera vypijete k vínu jednu sklenku vody, chuť vína bude nesrovnatelně lepší, ale ze zdravotního hlediska byste jí měli vypít mnohem více. Ideální je začít vždy vodou. Osvěžíte ústa, chuťové pohárky i mysl. Prvním douškem vody se ideálně připravíte na konzumaci degustačního doušku vína. V průběhu večera by pak měl každý vypít více vody než vína. Ze zdravotních, chuťových i společenských důvodů. Nejméně dvě ku jedné, ideálně tři ku jedné. Alkohol totiž lidské tělo dehydratuje, a tak je nutné tekutiny průběžně doplňovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky