Voda dodá vínu správnou chuť. Ke každému se ale hodí trochu jiná
Sklenka kvalitní vody by měla být nedílnou součástí každé sklenky vína. A je jedno, zda si víno dáte v restauraci nebo doma s partnerem či přáteli. Voda pomáhá vstřebávání alkoholu a pročišťuje chuťové pohárky, čímž umožňuje lepší požitek z vína. Navíc zprostředkuje případný přechod mezi jednotlivými víny nebo mezi vínem a pokrmem. Nevhodný výběr vody však dokáže také celý tento požitek zkazit. A jaká voda je tedy podle zkušených sommeliérů ke kterému vínu nejlepší?
Neperlivá voda
Přijdete do restaurace a automaticky si k vínu objednáte neperlivou vodu? Tak pozor! U některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům.
Perlivá voda
Perlivé a zásadité vody pasují díky svému čerstvému štiplavému perlení ke strukturovaným archivním vínům, se kterými vytváří bohatou kombinaci chutí. Zásadité perlivé vody naopak nedoporučují sommeliéři párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře.
Kohoutková voda
Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin, a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. O tom, jak se vyznat ve vínech, jsme psali zde.
Správná teplota servírované vody
Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu, bez citronu.
Kolik vody k vínu vypít?
Pokud během večera vypijete k vínu jednu sklenku vody, chuť vína bude nesrovnatelně lepší, ale ze zdravotního hlediska byste jí měli vypít mnohem více. Ideální je začít vždy vodou. Osvěžíte ústa, chuťové pohárky i mysl. Prvním douškem vody se ideálně připravíte na konzumaci degustačního doušku vína. V průběhu večera by pak měl každý vypít více vody než vína. Ze zdravotních, chuťových i společenských důvodů. Nejméně dvě ku jedné, ideálně tři ku jedné. Alkohol totiž lidské tělo dehydratuje, a tak je nutné tekutiny průběžně doplňovat.