Zdravý sírovec s přehledem nahradí kuřecí maso

 Ostatní 
04. září 2018 11:32 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Zdravá a chutná houba, která chutná jako kuře Shutterstock
Neznáte sírovec? Tak to byste se s ním měli seznámit a zařadit tuto kulinářskou lahůdku mezi své oblíbené. Máme opravdu zajímavé informace o této zdravé a chutné dřevokazné houbě.

Sírovec žlutooranžový je dřevokazná houba, která patří do čeledi troudnatcovitých. Vypadá jako žlutooranžový choroš. Má velmi delikátní chuť i strukturu. Navíc má dokonce i některé léčivé účinky. Určitě se proto vyplatí se s ním seznámit a začít ho sbírat. Roste i na podzim a právě v těchto dnech lidé nosí z vycházek pěkné úlovky.

Vzhled a záměna

Plodnice jsou přirostlé na stromech, které houba poškozuje. Mají vějířovitý tvar. Někdy jich je jen pár, jindy mohou tvořit velmi bohatý trs. Plodnice může mít 15 – 50 cm. Houbu můžete zaměnit se sírovcem horským, který roste na smrku ve vyšších polohách. Je nejedlý. Pokud narazíte na podobnou houbu ale v hnědé barvě, půjde o bondarcevku horskou. Je také nejedlá. Případně byste mohli provést záměnu s trsnatcem lupenitým. Pokud houbu rozkrojíte, tak trsnatec černá. Je ale poměrně vzácný, a navíc je jedlý.

Léčivé účinky

Sírovec, který svůj název získal pro svou barvu, která připomíná barvu síry je neobyčejně zdravá houba. Tedy za předpokladu, že nesbíráte tu, která vyrostla na akátu. Ty naopak způsobují zdravotní potíže. Z ostatních stromů je ale sírovec houbou, kterou v Číně používají k posílení organismu a která prokazatelně snižuje hladinu krevního cukru. Neslibujeme tedy zázraky, ale určitě konzumací sírovce chybu neuděláte. Pokud nemáte s houbou zkušenosti, volte raději napoprvé konzumaci menšího množství. Jsou totiž jedinci, kteří mohou mít na sírovec alergii. Jestli se naopak chcete seznámit s houbou, která slibuje skoro nesmrtelnost, pak se podívejte na článek zde.

Kuchyňská úprava

Existuje řada možností, jak sírovec upravit. Abyste byli spokojeni, je podmínkou, aby houba byla mladá a měkká. Dalším varem totiž neměkne. Optimální je, pokud ji můžete rozkrojit jako máslo, tedy pouhým tlakem nože. Staré plodnice jsou tvrdé a nechutné.

Sírovec se s oblibou používá klasicky v trojobalu. Chutí připomíná kuřecí maso. Je jemný a velmi příjemný na chuť. Chcete-li něco pikantnějšího, zvolte recept na kari se smetanou. Můžete ale sírovec připravit i na přírodno. Postupujte tak, jako kdybyste upravovali kuřecí. Zvláštní specialitou je sírovec nakládaný. I zde se můžete inspirovat různými recepty třeba na nakládaný hermelín a další pochoutky. Pokud z nějakých důvodů nechcete nebo nemůžete konzumovat maso, je sírovec zcela přirozenou lahůdkou, která může maso nahradit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve