Osvojte si jednoduchý návyk, který vám usnadní hubnutí

 Ostatní 
14. května 2021 09:24 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hubnutí není snadné, ale můžete si ho výrazně zjednodušit  Depositphotos
Léto se rychle blíží. Většina se na něj těší, ale pro někoho může být stresujícím obdobím, protože s horkým počasím budete muset odhalit svá kila navíc. Pokud jste během pandemie přibrali, nemusíte propadat panice, protože v tom rozhodně nejste sami. V případě, že bojujete s přebytečnými kily, vyzkoušejte jeden trik, který vám celý proces usnadní.

Redukce váhy je poměrně náročná výzva, vyžaduje hodně úsilí. Musíte zjistit, jaká dieta vám bude vyhovovat, abyste zhubli a zároveň netrpěli hlady. Budete si muset dávat velký pozor na to, co jíte, takže vás čeká také počítání kilokalorií. Nevěšte však hlavu, hubnutí lze zefektivnit a ulehčit pomocí potravinového deníku. Do něj si zapíšete veškerá jídla, která jste si během dne dali a budete mít přehled o příjmu kalorií.

Výzkum potvrdil zajímavou skutečnost

Používání potravinového deníku může být pro hubnutí klíčové. Výzkum, který byl publikovaný v časopise Obesity, zjistil, že zapisování denního kalorického příjmu má na hubnutí příznivý efekt. Osvojení této činnosti může zdvojnásobit úbytek hmotnosti. Studie probíhala dvacet čtyři týdnů on-line pod vedením dietologa. Více si o studii můžete přečíst zde

Prostřednictvím programu všichni aktéři zaznamenali svůj denní příjem potravy. Nejúspěšnějšími účastníky podle studie byli ti, kteří nakonec zhubli deset procent své tělesné hmotnosti a každý měsíc v průměru dvacet tři minut denně si zapisovali, co snědli. Když si budete písemně zaznamenávat každou potravinu, zjistíte, jaké stravovací návyky mohou sabotovat vaše hubnutí.

„Deníky o jídle mohou odhalit vzorce přejídání a identifikující spouštěče, kterým byste se měli vyhnout. Mám tím na mysli především nedostatečné stravování po celý den, a následné přejídání v noci nebo při pití alkoholu,“ tvrdí klinická psycholožka Sherrie Delinsky.

Co všechno byste měli zapisovat?

Většina odborníků souhlasí s tím, že tajemstvím úspěchu je zaznamenávání přesných informací. Zapisujte si konkrétní konzumované potraviny i pití. Pokud půjde o oběd či večeři, nezapomeňte do deníčku uvést i omáčky, koření nebo dresingy. Poté uveďte množství všech potravin a jejich nutriční hodnoty.

Pokud nejste zrovna doma, můžete nutriční hodnoty odhadnout v rámci počtu šálků čaje či polévkových lžic. Nezapomeňte si také zaznamenávat přesný čas, kdy konkrétní jídla konzumujete. Díky podrobnému rozpisu budete mít komplexní přehled o všem, co jíte a můžete podle toho do svého jídelníčku přidávat či ubírat některé potraviny.

Veškeré informace si zaznamenávejte bezprostředně poté, co konkrétní jídlo sníte, ale nikoliv až večer, protože si to vše přesně nejspíše nezapamatujete. Pokud nechcete s sebou neustále nosit deník, můžete si informace o jídle zapisovat do mobilu. Pomohou vám s tím některé aplikace. Přečtěte si také o nejčastějších stravovacích mýtech, kvůli kterým mnoho lidí nemůže zhubnout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008