Hlasivky jsou náchylné na poškození. Každý by měl vědět, jak o ně pečovat

 Zdraví 
13. května 2021 08:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hlasivkám škodí přílišná námaha Pixabay
Hlasivky jsou svaly, jejichž kmitáním vydáváme zvuky. Díky hlasivkám mluvíme či zpíváme. Poradíme, jak udržet hlasivky v dobrém stavu.

Hlasivky jsou pochopitelně orgán, který je náchylný na poškození. A čím hůř s nimi zacházíme, tím náročnější je potom uvést vše do provozu. Navíc mohou být naše hlasivky poškozeny i různými infekcemi a dalšími neduhy. Jak tedy o hlasivky pečovat?

Co hlasivkám škodí

Našim hlasivkám škodí mnoho věcí. Především to je přílišná a nevhodná námaha. Vliv na ně mají různé infekce a nemoci. Vedle klasické chřipky či angíny zde hraje velkou roli alergie. Naše hlasivky jsou ovlivňovány i teplotou okolního vzduchu a teplotou nápojů, které pijeme. Asi nemá význam připomínat, že kouření je špatné i pro hlasivky, nejen pro plíce. Také konzumace zejména tvrdého alkoholu hlasivkám neprospívá. Myslet bychom měli i na opakované odkašlávání, které hlasivky namáhá. Svůj smysl má i postoj našeho těla.

Co určitě nedělat

Pokud si chcete udržet hlas v dobré kondici, protože jste hlasovými profesionály a hlas vás živí, měli byste dbát na zásady a vědět, čemu se vyhnout a co naopak konat. Určitě byste neměli kouřit. Neměli byste mluvit zbytečně hlasitě a neměli byste ani šeptat. Pozor si dejte na již zmíněné odkašlávání, které je pro hlasivky velmi zatěžující. Jestliže jste nemocní, snažte se hlasivky šetřit. Mlčte nejen po nemoci, ale dopřávejte si hlasový odpočinek, abyste mohli potom zase fungovat. Jestliže zpíváte, nesnažte se nutit svůj hlas do poloh, které pro vás nejsou vhodné. Zejména příliš vysoké tóny mohou hlasivky nenávratně poškodit. Zpěváci vědí, že je zapotřebí cíleného tréninku, aby byli schopni určité tóny vyzpívat. Udržujte hlasivky v teple. Zejména nevdechujte chladný vzduch ústy.

Co hlasivkám prospívá

Nápoje pijte spíš vlažné. Ani v letním období není vhodné pít ledové nápoje. Stejně vám nepomohou. Volte pro sebe přiměřenou sílu hlasu. Odpočinek a udržování se v dobrém zdravotním stavu pochopitelně pomáhá i hlasivkám. Jestliže pociťujete počínající potíže, vyzkoušejte pití Vincentky či její inhalaci. Pokud chrapot trvá delší dobu, vyhledejte odborníka. Nemusíte mít nutně rakovinu. Je řada zdravotních obtíží, které způsobují problémy s hlasem. Mnoho se jich dá vyřešit, dokud jsou mírné. Jestliže vás trápí zahlenění, doporučujeme užívat přípravky na přírodní bázi, které hlen rozpouštějí. Také používat bylinky, které působí antisepticky a hojivě. Šikovný může být jitrocelový sirup či lípa, mateřídouška, tymián či sléz nebo divizna. Hodí se také fenykl a mnoho dalších bylinek. K nezaplacení je také šalvějový čaj s medem. Určitě je dobré při hlasovém projevu popíjet vodu. Když jde do tuhého, snažte se zajistit hlasivkám odpočinek. Nejlepší je ale absolutní klid, který trvá alespoň 24 hodin. Návštěva lékaře, foniatra a vyžádání například lázeňské péče také nemusí být špatné. O hlasové hygieně a dalších souvislostech si můžete přečíst zde.

Tipy

Když se ráno probudíte, začínejte hlasivky zatěžovat postupně. Někdy je dobré provádět hlasové cviky, které spočívají v mručení s různou výškou a intenzitou, které provádíte se zavřenou pusou. Když začínáte mluvit, začínejte spíš jemně. Berte si s sebou láhev s vodou a postupně upíjejte. Zajistíte tak hlasivkám příjemné prostředí. Dopřejte si několikrát denně bylinkový čaj. Hlídejte si alergie, rýmy a nachlazení. O tom si můžete přečíst třeba zde. Večer si dejte teplou Vincentku s mlékem a medem. Je to dobré i na spaní. Otužování může prospět i hlasivkám, ale ne tak, že budete hlasivky chladit, nýbrž přeneseně, kdy posílíte imunitu svého těla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod