Ne všechny prošlé potraviny patří do koše. Které nemusíte vyhazovat?

 Ostatní 
19. srpna 2018 09:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zkoumáte neustále etikety a datum minimální trvanlivosti? Shutterstock
Často se nám stává, že si pořídíme chutný jogurt a těsně před první lžičkou si všimneme, že je po záruce. Co v této situaci dělat - vyhodit ho nebo sníst? Poradíme vám, jak se v takovém případě zachovat a také vám představíme seznam potravin, které můžete konzumovat i po datu spotřeby.

Určitě si řeknete, že většina těchto potravin budou pouze polotovary, které obsahují neskutečné množství konzervačních látek. Nemýlíte se, avšak seznam je bohatý i na normální potraviny, o kterých byste možná nikdy neřekli, že se dají jíst i po záruce. Existuje několik potravin, které můžeme, bez ohledu na datum spotřeby, sníst. Pojďme se podívat na ty potraviny, které jsou nezávadné i po datu minimální trvanlivosti. 

Jak se vyznat v označeních potravin?

Mnoho lidí má problém rozlišit rozdíl mezi těmito dvěma pojmy - datum spotřeby a spotřebujte do ... Pokud na potravině uvidíte "Spotřebujte do ..." a toto datum již je překročeno, pak tato potravina patří do odpadkového koše. Nicméně, pokud je na potravině napsán datum minimální trvanlivosti, tak ji můžete klidně sníst, protože toto datum není mezní datum spotřeby.

Musíte však počítat s tím, že čím starší potravina, tím méně chuti. Je samozřejmé, že čerstvý chléb chutná nejlépe, pokud je ještě teplý a čím déle ho máte doma, tím je tvrdší, ztrácí svou dobrou chuť i vůni, až se nakonec nedá jíst vůbec. Víte, že i potraviny nabité vitaminy mohou zabíjet? Více jsme psali zde.

I přesto, že máte doma potravinu s označením - datum minimální trvanlivosti, dávejte si pozor na skladování a speciální podmínky skladování, které jsou označeny na potravině. Při jejich nedodržení totiž nemůžete počítat s tím, že vám dlouho vydrží. Rovněž po otevření se snažte zkonzumovat potravinu do tolika dní, kolik je na ní napsáno. Malá rada: životnost potraviny, která má označení spotřebujte do, můžete prodloužit jejím zmrazením.

Které to jsou?

  • toastový chléb
  • bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
  • sušenky a oplatky
  • těstoviny, rýže a luštěniny
  • zavařeniny a másla
  • uzeniny a zrající sýry
  • polévky a omáčky v sáčku
  • konzervovaná rajčata

Proč právě tyto potraviny?

Hlavním důvodem, pro který patří právě tyto potraviny mezi trvanlivé, je jejich složení. Obsahují totiž málo vody. Většina dehydratovaných potravin, jako těstoviny a polévky v prášku, puding v prášku a mnohé další, dokáží "přežít" i několik měsíců. Konzervované produkty, ovocné kompoty i rybí konzervy můžete konzumovat i poměrně dlouho po uplynutí data.

Trvanlivé mléko vám vydrží o něco déle než obyčejné, protože je tepelně upravené, což mu dodává vyšší trvanlivost. Při pokojové teplotě jej můžete skladovat klidně několik týdnů, ale po otevření ho už musíte vypít do pár dní. Podobně můžete několik týdnů po uplynutí data spotřeby používat i vejce. Snažte se je zkonzumovat do tří týdnů po tomto datu - je dobré, pokud si ho poznačíte, popřípadě odložíte obal, ve kterém jste je koupili. Další, mimořádně chutnou potravinou, která patří do této ligy výjimečných, je čokoláda. Nemusíte se bát ani šedého povlaku na jejím povrchu, signalizuje pouze špatné skladování, ale určitě vám neuškodí.

Potraviny bez data spotřeby

Kromě výše zmíněných případů - spotřebujte do a datum minimální trvanlivosti - existuje ještě jeden typ potravin. A to takové, které nemají žádné označení. Jsou to například alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu, čerstvé ovoce a zelenina, chléb, pečivo, žvýkačky, sůl, ocet a některé další potraviny.

Důvod, pro který nemají žádné označení o datu spotřeby je jednoduchý - výrobce či prodejce nemají povinnost je označovat. Vždyť kdo by dodržoval datum spotřeby třeba u rajčat, ovoce či pečiva. Každý si přece dokáže sám určit, zda se ještě dají konzumovat, nebo už patří do odpadků. O nejrizikovějších potravinách, kterým byste se měli vyhnout obloukem, jsme psali v jiném článku.

Datum spotřeby je u některých potravin ale mimořádně důležité a nikdy ho nesmíte překročit. Jde hlavně o maso, ryby a čerstvé sýry. Nejezte je ani v případě, že sice ještě nejsou prošlé, ale špatně jste je skladovali. Může jít o skladování při špatné teplotě, rozmrazování a následné zamrazování a podobné věci, které dávají příležitost k rozmnožování mikrobů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008