Zapáchá vám tělo? Pak se těmto potravinám vyhněte obloukem!

 Ostatní 
06. srpna 2018 09:43 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jakým potravinám je dobré se vyhnout a proč? Depositphotos
Kůže je největším lidským orgánem, proto když zapáchá, je velmi těžké, aby si toho vaše okolí nevšimlo. Nevábný odér může mít samozřejmě více příčin, ale věděli jste, zápach ovlivňuje i skladba našeho jídelníčku? Jakým potravinám je dobré se vyhnout?

Je zcela jasné, že když si k obědu dopřejeme silnou česnekovou polévku, zápach se někde projevit musí. Nejčastěji se tak stane prostřednictvím našeho dechu. Zápach těla však vzniká chemickou reakcí a je spojením vylučovaných látek v dané oblasti těla a kožních bakterií.

Tento zápach se může měnit právě v závislosti na tom, co jíme. Metabolismus každého člověka je jiný, proto pro někoho níže uvedené potraviny, představují zanedbatelný zápach a pro jiné naopak velký problém. Pojďme se tedy podívat na jídla, která ovlivňují zápach těla. Věděli jste, že pach potu může odhalit i řadu nemocí? Více o tématu zde.

Brukvovitá zelenina

Brukvovitá zelenina je nesmírně dobrá pro naše zdraví, ale nedá se to o ní tvrdit v souvislosti se zápachem těla. Zelí, kapusta, brokolice či květák do těla vypouštějí nepříliš voňavou síru, která se dostává do potních žláz a způsobuje doslova pohromu. Kromě toho tento druh zeleniny nadouvá a způsobuje nepříjemné větry, což je další nežádoucí zápach.

Červené maso

To, jak naše tělo zpracovává jinak zdravé a výživné hovězí maso, nemusí zvládnout čichové buňky. Je to tak zřejmě proto, že trávení červeného masa trvá nejdéle a to, že se tak dlouho zdržuje v našem traktu, způsobuje nevábný odér potu.

Koření

Bez koření si život v kuchyni neumíme představit. Pokud však nechcete, aby vaše tělo zapáchalo, měli byste s některým kořením šetřit. A která jsou nejhorší? Například pískavice řecké seno (což je jedna z nejstarších kulturních rostlin) nebo zcela obyčejný kmín. Pokud to s nimi opravdu přeženete, je docela možné, že budete cítit po kmínu či zmiňované pískavici ještě na další den.

Alkohol

Na chvilku se přesuneme k nápojům a speciálně k těm alkoholickým. Většina alkoholu jde v těle přímo do jater, ale určitá část putuje do vašich potních žláz a dýchací soustavy. Proto se často stává, že po opici necítíte alkohol z předešlého dne jen v dechu, ale i z celé pokožky těla.

Ryby a rybí olej

Ryby a rybí olej jsou prospěšné potraviny pro lidské tělo, zejména díky obsahu omega-3 mastných kyselin, ale mají i jiné výhody. Pokud ale hovoříme o zápachu těla, ryby a obecně mořské plody mohou způsobovat problémy. Problémy dělají zejména lidem, kteří jen těžko tráví cholin, který ryby obsahují. Výsledkem je, že po konzumaci ryb a jiných mořských plodů si z restaurace odnesete i silný rybí zápach, který vám bude vycházet z kůže. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008