Bojíte se létat? Poradíme vám pár triků, kterými můžete svůj strach překonat

 Ostatní 
31. července 2018 14:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý druhý člověk zažívá během letu nepříjemné pocity Shutterstock
Létání je pro mnohé lidi noční můrou. Pokud i vy patříte k těm, kteří trnou vždy, když si sednou do letadla, bude se vám hodit pár následujících rad, které vám mohou pomoci překonat tyto obavy.

Nepříjemné pocity v letadle zažívá takřka každý druhý pasažér. Přitom létání je prakticky nejrychlejší a mnohdy také jediný způsob, jak se dopravit do vzdálených destinací. Přesto kvůli strachu z létání řada lidí raději volí zdlouhavější cestu jinými dopravními prostředky, nebo se atraktivní dovolené vzdají. Zkuste ale zabojovat a řídit se následujícími radami.

Nákup letenky

Svůj strach můžete z části ovlivnit už výběrem letenky. Pokud si ji kupujete sami, pak volte co nejrychlejší cestu bez zbytečných přestupů. Stejně tak se vyhněte nočním letům, abyste se mohli po cestě zabavit výhledem z okna, který je určitě příjemnější než černá obloha. Pokud máte strach z výšek, pak si vyberte místo v uličce nebo nad křídlem. Tam také budete nejméně cítit různé pohyby letadla. V uličce nebo u nouzových dveří bývá také nejvíce místa a případné projevy klaustrofobie mohou být mírnější.

Nastudujte si letadlo

Zkuste si zjistit, jak vlastně funguje letadlo. Přijdete na to, že jde o jeden z nejdokonalejších lidských vynálezů. Funguje na celé řadě vzájemně propojených systémů. A obvykle, pokud jeden systém vypadne, je v něm celá řada jiných, které stroj udrží ve vzduchu.

Letadlo je bezpečné

Létání je skutečně bezpečnější než jízda autem. Jenom si vezměte, kolik nehod se denně stane na celém světě. Jsou jich tisíce a denně při nich umírají stovky lidí. Jenomže o autonehodách se zdaleka nemluví tolik, jako o leteckých neštěstích. Takovou situaci pak média propírají celkem dlouhou dobu.

Dechová cvičení

Pokud vás v letadle přepadne náhlá úzkost, udělejte si dechové cvičení. Nejprve na chvíli zadržte dech, potom se zhluboka nadechněte dovnitř a velmi pomalu vydechujte. Takto pokračujte, dokud se alespoň trochu neuklidníte. Dýchání zkombinujte se svalovými stahy. Nejefektivnější je stahování sedacích svalů, při kterém dochází k překonání jiných nervových vzruchů proudících přes páteř, které způsobují stres.

Zabavte se

Na celou dobu vašeho letu si předem naplánujte určité činnosti. Nejlépe ty, ke kterým byste se jinak nedostali. Máte doma v počítači spoustu neroztříděných fotek? Vezměte si s sebou notebook a udělejte si během cesty album. Při tom si můžete také pustit příjemnou muziku a nebo rovnou film. Do přiručního zavazadla si přibalte knížku nebo stolní hru. Nevíte, co dalšího je potřeba zabalit a chcete vědět, jak hlavně co nejefektivněji zabalit své zavazadlo? O tomto tématu jsme více psali zde.

Pozor na alkohol

Možná, že jste také slyšeli rady, abyste si na uklidnění dali před odletem něco ostřejšího. Jenomže opak je pravdou. Ve větší výšce působí alkohol silněji, což může vést k nepřirozeným reakcím, jako jsou agresivita, deprese nebo skutečná panika. Lepší tedy je sáhnout po žvýkačkách nebo bonbonech. Žvýkaní tak pomáhá zmírnit nepříjemný tlak v uších, který se objevuje při vzletu a přistávání. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve