Klíšťovou encefalitidou se můžete nakazit, aniž byste chytili klíště. Na co je třeba dávat si pozor?

 Ostatní 
22. července 2018 10:04 / Monika Thomsonová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jak je možné se nakazit klíšťovou encefalitidou, když ne přímo od klíštěte? Depositphotos
Věděli jste, že klíšťovou encefalitidou se můžete nakazit, aniž byste na sobě našli přisáté klíště? Nákaza je totiž možná i přes nepasterizované kozí mléko a výrobky z něj. Virus se do mléka dostává krví nakaženého zvířete.

Nejdříve si pojďme říct, co je to klíšťová encefalitida? Jde zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan a má dvoufázový průběh. Prvá fáze připomíná spíše chřipku a po ní se dostaví relativně bezpříznakové období. Druhou fázi doprovázejí vysoké horečky, silné bolesti hlavy, závratě, nevolnost, světloplachost, poruchy koncentrace, poruchy řeči, paměti, rovnováhy a v těžkých případech i paralýza.

Mnoho lidí má po překonání onemocnění často trvalé následky. Jedná se například o poruchy paměti, rovnováhy či řeči, v některých případech může klíšťová encefalitida skončit i smrtí. 

Jak je možné se nakazit klíšťovou encefalitidou?

Nejčastěji se klíšťovou encefalitidou nakazíme od přímo infikovaného klíštěte, které si přineseme z lesa či procházky. Málo lidí si ale uvědomuje, že tato nákaza se šíří i přes nepasterizované mléko, nejčastěji kozí. Abychom ale nešířili paniku, není tato nákaza příliš častá, ale případy se vyskytují. Klíšťovou encefalitidou se častěji nakazíte přímo od infikovaného klíštěte, a to přibližně v 75 procentech případů. Jak rychle a bezpečně správně vytáhnout klíště? Tématu jsme se věnovali v jiném článku.

Klíště totiž kromě člověka může samozřejmě nakazit i jiné obratlovce, obzvláště ty, kteří tráví celý den na pastvě. Snadno tedy může dojít k nakažení koz či ovcí. Asi po dvou až šesti dnech od nakažení, kdy virus obíhá v krvi, přejde do mléka. U krav je riziko přenosu nákazy z krve do mléka poněkud menší, i když ani zde není zcela vyloučeno.

Po konzumaci tepelně neošetřeného mléka se může nakazit i člověk. Inkubační doba bývá v takových případech 7–14 dnů. Následně propukne klíšťová encefalitida obvykle v mírnější formě (teplota, malátnost, bolesti hlavy, zvracení), než jak ji známe. Někdy může být onemocnění i zcela bez jakýchkoli příznaků.

Které mléko je nejrizikovější?

Ovčí a kravské mléko způsobuje podle hygieniků takovou nákazu jen zřídka. Kozy jsou však pro klíšťata snadnou kořistí, snadněji zavrtají do jejich kůže, protože mají jemnou srst.

Virus se v mléce objevuje asi šest dní po nakažení zvířete. Šíření encefalitidy přes mléko a sýry se dá předejít jeho dostatečnou tepelnou úpravou. Mléko je třeba před konzumací převařit nebo pít pasterizované a z takového mléka připravovat i sýry. Chovatelé by měli dát laboratorně vyšetřit vzorky syrového mléka před jeho prodejem. Pokud se v něm virus potvrdí, na trh jej nelze uvést bez předchozí pasterizace.

Předchozí řádky vás rozhodně neměly vystrašit a odradit od konzumace mléčných výrobků. Jen mají poukázat na skutečnost, že kromě dobře známého způsobu přenosu viru klíšťové encefalitidy na člověka po přisátí klíštěte je znám ještě druhý způsob, kterým se virus může do lidského těla dostat. Jak se účinně bránit klíšťatům? Přečtěte si, co ně zabírá.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve