Nebojte se čokolády! Zatočí s tichým zabijákem, který nás ohrožuje na životě
Ve spolupráci s lékaři se shodli na tom, že zlepšuje rozpoznávací schopnosti u starých lidí, vylepšuje pohybové funkce u pacientů s onemocněním periferních cév a má blahodárný vliv na lidi se srdečně-cévními obtížemi.
Za blahodárnými účinky hořké čokolády stojí bohatý výskyt flavonoidů v kakaových bobech a ve výrobcích z nich. Flavanoidy jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k nim patří asi 60 látek, které mají většinou kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy, které regenerují a zpevňují.
Výzkum ukázal, že pozitivní účinky kakaa do značné míry souvisí s obsahem látky epikatechin, která se v kakau ve velkém množství nachází. Kromě kakaa ji obsahují v menší míře i v jablka, zelený čaj a červené víno. Účinky epikatechinu se pozitivně prokázaly u dospělých potkanů. U zvířat s vysokým krevním tlakem se výrazně snížil krevní tlak a zlepšila se funkce cévní stěny až na úroveň zdravých jedinců s normálním krevním tlakem.
Odborníci zdůrazňují, že je mnohem zdravější konzumovat hořkou čokoládu, neboť mléko může snižovat vstřebávání epikatechinu a mléčná čokoláda s nízkým obsahem kakaa proto nemá na organismus pozitivní účinky.
Pokud se tedy rozhodnete zpříjemnit si den čokoládou, sáhněte vždy raději po hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, nízkým obsahem cukru a bez mléka.