خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Pozor při výběru octa! Ne každý má léčivé schopnosti

Druhů octů je hned několik
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
12. července 2018 09:50 / Shutterstock
  0   0
Ocet je známá potravinářská ingredience, které se pro její chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti často říká poklad domácnosti. Existuje hned několik druhů - některé mají i významné léčivé účinky, jiné se hodí jen k vaření.

Léčivých účinků octa využívali už staří Babylóňané, kdy ho používali k čištění ran a zmírnění otoků. Ocet je zředěná kyselina octová, která se používá jak při výrobě vína (vinný ocet), tak i výrobě jablečného moštu (jablečný ocet), piva (slad) a různých druhů ovocných octů.

Lidské tělo ocet velmi dobře přijímá. Tato pochutina skvěle podporuje trávicí enzymy a bakterie, zlepšuje stravitelnost syrového i vařeného jídla, a hlavně omezuje kvasné a hnilobné pochody ve střevech, které vedou k nadýmání a pocitu plnosti či zácpě. Ocet ale také podporuje činnost ledvin, látkovou výměnu, imunitní systém, usnadňuje hojení ran i zánětů, zlepšuje trávení a snižuje i zápach stolice.

Ne každý ocet má léčivé účinky

Ne každý ocet se ale může pochlubit léčebnými účinky. Pokud si chcete domů pořídit ocet, který vám poslouží i po zdravotní stránce, musíte si vybrat ten, který se připravuje z hroznového nebo ovocného vína. Nejléčivější účinky jsou známy u jablečného octa, který pomáhá hlavně při chronických bolestech hlavy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dále u bezinkového octa srážejícího vysokou teplotu, vinného a bylinného octa. Vinný ocet pomáhá při různých vyrážkách a dokonce brání vzniku plísní a pomáhá upravit správné pH pokožky.

Nevyhýbejte se ale ani ostatním druhům octa. Když je nevyužijete k léčivým procedurám, hodí se vám v kuchyni.

Druhy octa

Doby, kdy hospodyňky znaly maximálně tak kvasný lihový ocet, jsou už pryč. Dnes už jsou k dostání i jiné typy, například malinový, bylinkový, sladový či balsamico.

Lihový ocet

Výroba probíhá kvašením ředěného etanolu. Ve vodném roztoku je kvasný ocet při velmi nízkých koncentracích vůní i chutí velmi podobný roztoku kyseliny citronové, díky tomu jej lze s úspěchem použít v kuchyni do nápojů, nebo jako prostředek proti zápachům. Octová voda je též výborný prostředek proti zatuchlině – kanalizace, automatické pračky a podobně. Také pomocí něj umyjete podlahy i okna beze šmouh a odstraníte díky němu i vodní kámen, například v rychlovarné konvici. Jde ale o nejméně kvalitní druh octa.

Jablečný ocet

Vyrábí se z jablečného moštu a má žlutohnědou barvu. Výborně ho využijete v kuchyni i jako lék. Jako lék se používá ve formě nápoje, ke kloktání, k inhalacím, výplachům, jako zábal i jako obklad. Obsahuje jablečný pektin, enzymy, vitaminy C, B1, B2 a B6, minerální látky, jako je draslík, fosfor, přírodní fluor a další. Je plný niacinu, kyseliny pantothenové, biotinu, kyseliny listové a obsahuje i menší množství sodíku. Díky obsahu organických kyselin dokáže v těle ničit toxiny a bakterie.

Jablečný ocet je skvělým pomocníkem při redukci hmotnosti, přispívá ke zlepšení zažívání a odstraňuje pocit únavy. Díky pektinu pomáhá jablečný ocet i při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Vinný ocet

Vyrábí se z červeného nebo bílého vína a je to nejobvyklejší druh octa ve Střední Evropě a Středozemí. Stejně jako víno se i vinné octy vyznačují velkými rozdíly v kvalitě. Lepší vinné octy zrají v dřevěných sudech až dva roky.

Používá se v kuchyni i jako lék. Vinný ocet může být bílý, červený, sherry a rosé. Vinný ocet je hojně používaný ve středomořské kuchyni na přípravu zálivek i dresinků na saláty. Jako lék je používán proti bolestem hlavy, migrénám i proti mykózám.

Bezinkový ocet

Vyrábí se zkvašením šťávy z plodů černého bezu. Bezinkový ocet patří mezi ovocné druhy octa. Léčivé účinky ovocným druhům octa dodává ovoce, ze kterého je ocet vyroben.

Rýžový ocet

Je oblíbený v kuchyních východní a jihovýchodní Asie. Existuje světlý, červený a tmavý. V Japonsku je nejoblíbenější světlý rýžový ocet, který se používá na suši rýži a do salátových zálivek. Tmavý rýžový ocet je nejpopulárnější v Číně a běžně se používá v dalších jihoasijských kuchyních.

Ocet balsamico

Je zvláštní druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně, který se připravuje přímo z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano. Tradiční balzámový ocet pak zraje nejméně dvanáct let v dřevěných sudech a dosahuje cen srovnatelných s nejlepšími víny. Dřevo, ze kterého je sud vyroben, předá octu své charakteristické aroma a buket.

Ocet balsamico má léčivé účinky. Zlepšuje trávení, metabolismus, posiluje imunitní systém a je také prevencí proti nemocem srdce a cév.

Co se týká jeho použití v kuchyni, je velmi široké. Hodí se nejen na přípravku zálivek. Italové jím například s oblibou pokapou jahody, hrušky, maso, mušle, grilované ryby, vejce i některá jídla, jako je rizoto či těstovinový salát.

Bylinkový a česnekový ocet

Jde v podstatě o vinný ocet, do kterého byly přidány bylinky nebo česnek. Bylinky či česnek zvyšují svými zdraví prospěšnými látkami léčivé účinky vinného octa.

Bylinkový ocet si můžete i sami vyrobit doma. Stačí jen koupit čistý bílý vinný ocet, nebo ocet jablečný a do něj pak přidat takové koření, jaké požadujete. K dochucení se hodí například rozmarýn, kopr, tymián či estragon, ale zkusit můžete i zajímavou kombinaci s kořením jako například s feferonkami nebo bobkovým listem. Ničím neobvyklým není taková ingredience jako limetka či dokonce čokoláda. Podobným způsobem lze vyrobit i křenový ocet, o jehož zázračných účincích na akné jsme psali zde.

Na půl litru tekutiny se při přípravě bylinkového octa doporučuje dát asi 3 snítky bylinek. Louhování trvá přibližně týden. Tyto aromatické bylinné a kořeněné octy jsou skvělé pro dochucování salátů, a to nejen zeleninových, ale třeba také sýrových. Dodá jim aroma čerstvých bylinek a voňavého koření.

Sladový ocet

Vyrábí se sladováním ječmene, díky čemuž se škrob v zrnu přemění na maltózu. Z ní se pak uvaří ale, které se nechá zoctovatět. Výsledný ocet posléze zraje. Obvykle má světle hnědou barvu. Je oblíbený zejména ve Velké Británii. Je zdrojem bílkovin a vitaminu B12. Používá se k dochucování masa, ryb a luštěninových jídel.

Malinový ocet

K dostání je také pravý malinový ocet vyrobený z malinového vína. Zralé maliny, které obsahují vysoký podíl vitaminu C, se zkvasí na víno a poté jsou využívány jako základ pro malinový ocet. Tento ocet je zajímavý svou tmavě červenou barvou, ale také mimořádně lahodnou chutí a bohatým aroma.

Malinový ocet je skvělý v kombinaci s různými druhy olejů, kdy si můžete připravit perfektní základ pro marinování hovězího masa nebo zvěřiny.

📷
3
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nádherná místa, kde se můžete koupat po celý rok. Zadarmo vás zahřeje léčivá termální voda

Zprávy

Miliardové projekty nelze uhlídat, tvrdí exprimátor Pavel Bém

Bydlení

Proměňte svou starou ložnici v místo, kde se vám bude krásně spát i snít