Může být pšenice vhodná pro celiaky?

 Ostatní 
20. června 2018 08:33 / Martina Langová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pšenici si můžeme vychutnat i bez lepku Pixabay
Zažene deprese, špatnou náladu i stres. Obilnina, o které se téměř nemluví. Kamut byl dříve častou součástí jídelníčku, před několika lety však nepochopitelně ustoupil do pozadí. Jde přitom o chutné jídlo i lék v jednom.

Kamut je prastará obilnina, kterou měli na jídelním lístku už staří Římané. Ti ho kdysi dávno dovezli do Egypta, kde byl v polovině minulého století znovu objeven. Pod tajemným názvem se ukrývá vlastně obyčejná pšenice. Jenže jde o čistý prapůvodní druh, který na rozdíl od ostatních druhů pšenice neprošel procesem takzvané hybridace či genetických úprav.

Navíc pěstování této obilniny nebylo dotčeno moderními zemědělskými postupy, takže si kamut zachoval původní vlastnosti i vysoký obsah živin. Důkazem toho jsou jedinci alergičtí na klasickou pšenici. Mají na ni mnohdy až děsivé reakce a musí se jí vyhýbat, kamut jim však nevadí. Díky tomu byla tato obilnina zařazena do žebříčku nejméně alergizujících potravin. Dodnes se proto musí pěstovat výhradně tak, aby nedošlo ke styku s jinými obilovinami.

Celiakie bez reakcí

Ani účinky na naše zdraví nejsou rozhodně k zahození. Jedním z nejvýraznějších je pozitivní vliv na bezlepkovou dietu. Zatímco lidé citliví či přímo alergičtí na lepek se klasické pšenici musí vyhýbat, kamut byl zařazen mezi bezlepkové potraviny a hovoří se o něm jako o bezlepkové pšenici.

Jeho účinky se zkoumaly u celiaků, ale téměř žádnému z nich nezpůsoboval problémy. Hovoří se proto o něm jako o vhodné potravině pro bezlepkovou dietu. A to i přesto, že lepek obsahuje. Pokud však máte jakoukoliv citlivost na lepek, v každém případě doporučujeme zkoušet postupně a zpočátku jen ve velmi malém množství.

Přírodní antidepresivum

V kamutu se ukrývá spousta plnohodnotných a nutných živin pro správné fungování lidského těla. Obsahuje spoustu minerálů (zejména vysoké množství selenu, který příznivě působí zejména na kardiovaskulární systém a očistu těla) i vitaminů, které se starají o dobrý stav organismu. Nechybí ani kvalitní bílkoviny, které ocení zejména zase vegetariáni a vegani. Pro ně je kamut absolutně dokonalou součástí jídelníčku.

Z dalších pozitivních účinků na zdraví je nutno jmenovat i pozitivní vliv na psychický stav. Díky svému jedinečnému složení působí kladně na psychiku a zlepšuje náladu. Je proto zařazen i mezi přírodní antidepresiva. Navíc dodává energii a působí proti únavě a malátnosti. Kamut dále podporuje imunitní systém, chrání tělo proti nemocem z nachlazení, je prevencí rakoviny, chrání a regeneruje poškozené buňky a působí v těle zásaditě, což znamená, že odkyseluje.

Příprava v kuchyni

Zrna kamutu jsou pořádně tvrdá, tudíž je musíte před kuchyňskou úpravou nejprve napařit, aby změkla. Ze zrn je pak možné připravit snídaňovou kaši či je použít jako přílohu. Z mletého kamutu lze vyrobit chléb či jiné pečivo nebo těstoviny. Kamutová mouka má skvělé kynoucí vlastnosti a pečivo z ní či s přídavkem kamutové mouky má krásně zbarvenou kůrku. Chutná mírně oříškově a je lehce stravitelná. Kamut má navíc nízký glykemický index, což ocení především lidé, kteří chtějí zhubnout, diabetici či sportovci. A takové zdravé pečivo s bylinkami, to je teprve terno!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47