Chystáte se k moři? Pozor na nebezpečí, která na vás číhají pod vodou

 Ostatní 
22. června 2018 12:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Například poranění od mořského ježka může pokazit celou dovolenou Shutterstock
Medúza, mořský ježek či muréna. Nejenom od těchto živočichů vám u moře hrozí poranění. A pokud nevíte, co dělat, když se například nabodnete na ježka, poradíme vám.

Léto a letní dovolené přinášejí s sebou mnohá rizika. Kromě spálení od sluníčka, o kterém jsme psali zde, také hrozí řada dalších poranění. A to jak běžně v přírodě, tak i u vody. U moře to platí obzvlášť. Právě tam můžete narazit na nejednoho živočicha, který na vás „vystrčí“ ostré drápky či zuby. Co v takových případech dělat, aby poranění bylo co nejmenší?

Žahnutí medúzy

Žahnutí medúzou patří mezi ta nejčastější zranění, která si s sebou můžete přivést od moře. Většina druhů, které se vyskytují v okolí Evropy, není nebezpečná. Ale jen v tom případě, pokud jed nezasáhne citlivé oblasti těla, jako je obličej či genitálie. Navíc také hrozí, že budete na jed medúzy přecitlivělí. Poranění se většinou projevuje zarudnutím kůže, svěděním a štípáním podobně jako po kontaktu s kopřivou.

Jak postupovat

V první řadě odstraňte případné zbytky těla medúzy. Nikdy se jich však nedotýkejte holou rukou. Raději použijte gumové rukavice. Zbytky medúzy můžete také seškrábnout kreditní kartou či jinou ostřejší hranou. Ránu potom omyjte mořskou vodou a kůži nejlépe octem. K utišení bolesti pomáhá paradoxně horká voda. Ponořte zasažené místo do vody o teplotě přibližně 40 – 50 stupňů Celsia.

Ostny ježka

Nabodnutí se na mořského ježka dokáže každou dovolenou pěkně znepříjemnit. Pichlavé výstupky se často zabodnou hluboko do kůže, odlomí se a nejdou z rány odstranit. Ostny některých druhů ježků navíc obsahují jed. Proto je dobré si včas zkontrolovat, kdy jste byli naposledy očkováni proti tetanu.

Jak postupovat

Ihned po poranění vyhledejte teplou vodu, nařeďte ji s octem a zasažené místo do vody namočte. Teplá voda účinky jedu ostnokožců snižuje. Většina bodlin má na svých koncích malé háčky a jsou poměrně křehké. Proto je velice obtížné je zcela z kůže vyndat a někdy musí pomoci i lékař. Něco jde pomocí pinzety, ostny, které jsou hlouběji zabodnuté, můžete potírat citronovou šťávou. Druhý den je díky tomu odstraníte snadněji. Místo nakonec ošetřete desinfekcí.

Zákeřná ropušnice

Je to na první pohled hezká ryba, ale jen do té doby, než na ni stoupnete. Na ropušnici můžete nejčastěji narazit v okolí Chorvatska. Kvůli členitému povrchu těla je snadné splést si ji s kamenem a v případě nepozornosti na ni stoupnout nebo sáhnout. Poranění o jedové žlázy, které má tato ryba na konci ploutví, bývá hodně bolestivé a jed v těle oběti zůstává poměrně dlouho. Člověka ale na životě neohrozí.

Jak postupovat

Poraněné místo co nejdříve ponořte do velice horké vody, doporučuje se až 60 stupňů Celsia, což je samozřejmě hůře snesitelné. Teplá voda totiž jed denaturalizuje a tím ztrácí na účinnosti a bolest částečně poleví. Hlavně nedejte na místní, kteří by vám mohli třeba poradit místo vypálit cigaretou nebo vymáčknout. Tím si jenom uškodíte, protože jed se tak snadněji rozšíří do dalších částí těla a navíc by se zvýšilo riziko vzniku zánětu.

Pozor na murénu

Asi největším strašákem bývá muréna. Ta často na svou kořist číhá v dírách a zákoutích útesů. Proto nikdy při potápění nestrkejte ruce do puklin nebo děr. Pokud se totiž bude cítit ohroženě, zaútočí. Zuby murén jsou velice ostré a kvůli pevnému stisku snadno pronikají i ochrannými rukavicemi potápěčů. Navíc mají vedle zubů i jedové žlázy a zvyšují tak riziko sekundární infekce.

Jak postupovat

V tomto případě je nutné velice rychle vyhledat lékaře. Ještě před tím ale ránu nejprve vydezinfikujete. Pokud rána stále krvácí, zastavte krvácení jako při běžném poranění.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47