Mezi pozitivní dopady koronaviru patří například nižší emise a s tím i méně úmrtí na znečištění

 Ostatní 
19. března 2020 13:00 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Koronavirus má i pozitivní dopady Pixabay
Pandemie nového typu koronaviru děsí celý svět, ale jak už to bývá, nic není jen černé. Současná situace může mít i své klady.

Samozřejmě nejde o lehkou situaci a z mnoha pohledů jde o negativní jev, ale existují i pozitivní dopady. Které?

Opatření

Řada zemí udělala v boji proti šíření nového onemocnění COVID-19 razantní opatření v podobě redukování pohybu lidí spojeného s omezením dopravy, zavíráním podniků všeho druhu, zákazem cestování či vycházení ven. Jen karanténa se podle odborníků jeví být účinným opatřením proti nynější hrozbě, to s sebou samozřejmě nese řadu důsledků, ale vedle těch negativních jsou i ty pozitivní, považte sami.

Pozitivní dopady

Méně emisí a méně jejich obětí

Nejprve se podívejte na pozitivní dopady. Ač to v této době může znít bláznivě, omezení cestování lidí po celém světě a s tím spojené omezení letecké a hromadné přepravy přeshraničního pohybu osob spolu s odstávkami v průmyslové výrobě má jeden pozitivní efekt. Je jím snížení znečištění ovzduší, neboť díky utlumení dopravy i průmyslu se snižuje také tempo uvolňování skleníkových plynů do ovzduší. Již nyní je vidět znatelné snížení emisí ve světě. Příkladem může být Čína, která má podle hnutí Greenpeace spolu s Indií nejvíce měst s ovzduším silně znečištěným prachovými mikročásticemi a ty mohou být příčinou předčasného úmrtí.

Podle hnutí Greenpeace se na území Číny a Indie nachází 90 % z 200 světových měst, která čelí extrémně vysokému znečištění ovzduší. A pokud by se vám snad zdál vliv emisí na lidské zdraví malý, pak se možná budete divit. Podle světové zdravotnické organizace (WHO) totiž kvůli znečištěnému ovzduší ročně zemře přibližně 7 milionů lidí na celém světě, takový počet lidských obětí přináší právě znečištěné ovzduší. Podle WHO si ročně atmosférické znečištění vyžádá 48 000 lidských životů ve Francii, kolem 100 000 ve Spojených státech amerických a více než milion v Číně.

Příklad s emisemi z Číny a z Itálie

Čína

Jak je na tom Čína s emisemi nyní? Nejprve je nutno připomenout, že Čína je největším světovým producentem oxidu uhličitého (CO2). Právě Čína byla první zemí, kde se nové onemocnění COVId-19 objevilo. Země přistoupila k razantním opatřením a kvůli zastavení šíření viru dala vláda čínská města do karantény. Spolu s tím však zároveň omezila vnitrostátní leteckou dopravu (ta například v únoru poklesla o 70 % oproti předchozímu měsíci), hromadnou dopravu a rovněž zavřela továrny. Aniž by to tato země cíleně zamýšlela, tak všechna tato opatřeními přispěla k celkovému snížení emisí skleníkových plynů.

Studie zveřejněná na serveru Carbon Brief ukázala, že snížení spotřeby uhlí a ropy kvůli novému typu koronaviru vedlo v 1. polovině února v Číně k poklesu emisí o 25 % za srovnatelné období, to prý odpovídá asi 6 % celosvětových emisí. Podle doložených dat Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší klesla spotřeba uhlí v elektrárnách na nejnižší úroveň za poslední 4 roky a produkce oceláren je za uplynulých 14 dní zase na nejnižší úrovni za posledních 5 let. Současná opatření jednotlivých zemí, která zahrnují zastavení výrobních podniků či znatelné omezení dopravy, mají na snížení emisí zjevně velký vliv a i když bude tento stav nejspíše jen krátkodobý, tak i přesto zachrání mnoho životů. Je však zcela nepravděpodobné, že by podobný stav s nižšími emisemi vydržel i poté, co země opět obnoví svoji výrobu. Naopak je dost možné, že se po krizi ještě výroba zvýší a s ní se zvýší i produkce CO2.

Itálie

Jak je na tom Itálie s emisemi nyní? Také v Itálii se kvůli boji proti šíření koronaviru zavedla opatření, která následně vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší, sdělili to odborníci z evropského programu Copernicus monitorující životní prostředí. Podle odborníků se změny nejvíce projevily na severu Itálie, právě tato oblast je nyní jednou z nejvíce zasažených světových míst pandemií koronaviru. Experti z programu Copernicus zjistili, že v oblasti v severní Itálii, která běžně vykazuje husté povrchové znečištění oxidem dusičitým (NO2), se během posledních 4 - 5 týdnů začala snižovat koncentrace oxidu uhličitého zhruba o 10 % týdně. Experti z programu Copernicus vidí spojitost snížení emisí v Itálii s karanténními opatřeními (jako je snížení dopravy a průmyslových aktivit) v Itálii.

Přístup lidí a jiný pohled

Dalším možným pozitivem, které mohou určitá omezení přinést, je uvědomění si občanů, v jakých dobrých podmínkách vlastně před rozšířením nákazy žili. Samozřejmě to platí především pro demokratické země, kde jsou lidé svobodní a normálně si mohou dělat, co chtějí. Lidé za normální situace mohou chodit, kam se jim zlíbí a cestovat, kam chtějí, kupovat, co chtějí atd. V posledních letech se ukázal výrazný trend plýtvání vším. Možná právě díky současné situaci se naučí lidé neplýtvat potravinami a ostatními věcmi, což by nebylo vůbec na škodu. A například u cestování si nyní možná řada lidí uvědomí, že to není natolik podstatná věc k životu a lze bez ní žít, davový turismus je totiž mnohdy přespřílišný, zbytečný a pro životní prostředí díky přepravování velkého počtu osob i škodlivý.

V podstatě se lidé z vyspělých zemí před nákazou dostali do doby, kde nejsou žádná omezení a mohou vše, a když pak v takové době přijde nějaké omezení, tak lidem dojde, o co vše vlastně přišli. Otázkou je, zda nejsme zvyklí na přílišný blahobyt a zda není čas se zamyslet, bez čeho se obejdeme a bez čeho nikoliv. Pokud porovnáte důležitost zdraví a života s jinými aspekty, tak přijdete na to, že jsou nepodstatné. Je dobré si uvědomit, že pořád existují země (zejména ty s totalitním režimem či chudé země), které se nemají zdaleka tak dobře a určitá omezení mají jako běžnou rutinu. V dobách krize pak navíc tyto státy mohou pocítit mnohem větší dopady než vyspělé země.

V době krize budou mít mimo jiné lidé také více času na své blízké, na své koníčky a budou si moci konečně odpočinout. Také budou mít všichni více času o všem přemýšlet. Lidé si také nejspíše po této zkušenosti budou více vážit zdraví a všeho toho, co jim je nyní upíráno. Další věcí, která se může hodit, je fakt, že již do budoucna budou mít lidé zkušenosti s podobnými krizovými situacemi, a tak již při další krizi nebude taková panika mezi lidmi. Jak se říká, vše je k něčemu dobré a negativní situace vás posílí. Nevěšte tedy hlavu a zbytečně v současné době nepanikařte. Dále čtěte: Porovnání koronaviru s ostatními vážnými onemocněními po stránce nakažlivosti a smrtnosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod