Proč je karanténa tolik důležitá aneb nesnažte se nařízení přechytračit

 Zdraví 
17. března 2020 13:50 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Karanténa urychluje boj s pandemií Depositphotos
Karanténa je stav nebo místo izolace pro lidi, kteří mohli přijít do styku s nakažlivými chorobami. Doba izolace omezuje možnost, že osoby budou přenášet nemoc na ostatní.

Karanténa není vyhrazena pouze pro nemocné. Lidé, kteří vypadají zdravě, by mohli šířit patogen, aniž by věděli, že jsou jeho nosiči. Proto musí být v karanténě i ti, kdo vypadají zdravě, pokud pobývali v oblastech, kde je zvýšený výskyt nákazy.

Pokud se na karanténě a omezení sociálních kontaktů podílí poctivě všichni, bude počet případů COVID-19 pravděpodobně i nadále na zvládnutelné úrovni. Zdravotníci to nazývají „vyrovnáváním křivky“, protože tím udržují počet případů v průběhu času pod maximální kapacitou poskytovatelů zdravotní péče po celou dobu trvání pandemie.

Stručná historie karantény

Koncept izolace nemocného existuje již velmi dlouho. Jeden z prvních příkladů je v knize Leviticus, která doporučuje izolovat malomocné lidi. Tyto důkazy naznačují, že ačkoli lidé v té době neměli žádné znalosti o bakteriích nebo virech, uznali izolaci jako způsob, jak zabránit tomu, aby ostatní onemocněli.

Podle Centra pro prevenci a kontrolu nemocí se karanténa tak, jak ji známe, pravděpodobně prosadila někdy ve středověku. Ve 14. století musely lodě přijíždějící do Benátek z oblastí zasažených černou smrtí (morem) zakotvit před přístavem 40 dní před přistáním. Italové to nazvali „quaranta giorni“ nebo „40 dní“, což se vyvinulo v „karanténu“. 40denní karanténa byla tak účinná, že se stala běžnou praxí v Evropě na následujících 300 let.

Moderní karantény

Karantény mohou být účinné při minimalizaci šíření a rizika onemocnění, ale nejsou vždy nejlepším řešením. Epidemie těžkého akutního respiračního syndromu (SARS) z roku 2003 vedla v mnoha zemích ke karanténě, i když to nebylo nutné. Například Kanada umístila do karantény asi 30 tisíc lidí, byť měla jen 250 potvrzených případů.

A karantény jsou i nadále obtížné především v případě, že se musí aplikovat ve velkém měřítku. Během epidemie eboly v Libérii a Sierře Leone v roce 2014 byly v karanténě celé čtvrti, lidé navíc nemohli opustit své domovy. Výsledkem následných občanských nepokojů bylo, že karantény byly po třech dnech zrušeny.

Pro civilizovaný svět ale i nadále platí, že pokud se všichni občané budou chovat zodpovědně, to znamená, že ti, kdo mají být v karanténě, v ní skutečně budou, a ostatní omezi sociální kontakty, bude boj s pandemií nejen zvládnutelný, ale také rychlý. Dále čtěte: Jak se obrnit proti virům. Imunitu posílí grep i houby šitake.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve