Pitvy ukázaly, co přesně udělá koronavirus s plícemi

 Zdraví 
16. března 2020 06:49 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Byly provedly dvě desítky pitev obětí, které podlehly nemoci COVID-19 Pixabay
Dne 11. března 2020 byla Světovou zdravotnickou organizací vyhlášena pandemie virové choroby COVID-19, kterou způsobuje koronavir SARS-CoV-2. Virus se objevil na konci roku 2019 ve městě Wu-chan v Číně, nyní se již rozšířil po celém světě. Nebezpečí je v tom, že následky onemocnění mohou být smrtící.

Koronavirus je označení pro čtyři rody virů, přičemž koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení až po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. A co přesně dělá COVID-19 s plícemi nakažených, ukázaly pitvy obětí. Informoval o tom server Publish0x.

Co ukázaly pitvy

Byly provedeny dvě desítky pitev obětí, které podlehly nemoci COVID-19. Pitvy se zaměřily na zkoumání dopadu viru na plíce nakažených. Závěry pitev pro server Global Times shrnul ředitel intenzivní péče Čungnanské fakultní nemocnice ve Wu-chanu Pcheng Č´jong, který vycházel z nálezů patologa z Čchungčchongské univerzity Liu Lianga, jehož tým pitvy vykonal. Při pitvách obětí viru Covid-19 bylo odhaleno, že lidem nový koronavirus způsobil vážná poškození plic.

Podle jednoho z lékařů je dopad Covid-19 na lidské tělo podobný, jako kdyby pacienta postihl současně SARS (syndrom náhlého selhání dýchání) a AIDS (syndrom získaného selhání imunity), neboť zároveň poškozuje jak plíce, tak i imunitní systém. Vyvolává jeho přehnanou reakci, to dělal také například španělský virus chřipky. Psali jsme také: Nejsmrtelnější pandemií v historii byla španělská chřipka. Zemřelo 50 milionů lidí.

Třetí stádium nemoci a cytokinová bouře

Podle serveru IFLscience se nemoc po týdnu od nákazy dostane do třetího stadia, kdy z mírného nachlazení a mírného zápalu plic se stane vážné stadium, jenž přechází až na respirační (tj. dýchací) selhání. Po krátké době od nákazy se aktivuje imunitní systém, v některých případech ale dochází k takzvané cytokinové bouři. A co tento pojem znamená? Imunitní systém pacienta reaguje na danou nákazu přehnaně, což pak nadále zhoršuje stav pacienta. Cytokinová bouře měla například mezi lety 1918 a 1919 na svědomí velký počet obětí španělské chřipky.

Plicní fibróza a čím je nebezpečná

Podle Pchenga Č´jonga je nejpodstatnější zasáhnout v raném stadiu nemoci, to aby byly plíce pacientů ochráněny před fibrózou. Při plicní fibróze se děje to, že se promění jemná a vzdušná plicní tkáň v tuhou nepropustnou vazivovou tkáň. Kvůli tomu se nedostane kyslík z plicních sklípků do krve, tím se snižuje možnost okysličování krve a nakaženým lidem se nedostává kyslíku. Pcheng Č´jong řekl, že pokud se nezasáhne včas, nelze už poté použít žádné jiné prostředky k zajištění okysličení krve. Jedním z příznaků viru Covid-19 je dušnost, ta patří k typickým projevům plicní fibrózy.

V dřívější studii zveřejněné v lékařském časopisu Lancet bylo uvedeno, že vyšetření plic pomocí CT u 81 pacientů ukazovalo změny intersticiální tkáně naznačující vývoj fibrózy. Server News.com.au například poukázal na závěr studie, kde se píše, že je ještě příliš brzy na oznámení, že tyto změny na plicích jsou ireverzibilní (tj. nezvratnou) fibrózou, a rovněž prý ještě není jasné, zda všichni pitvaní trpěli fibrózou.

Nebezpečná tvorba hlenu

Patolog Liu Liang svoji zprávu z pitev obětí zveřejnil v čínském Žurnálu pro forenzní medicínu. Podle něj došlo k nadměrné produkci hlenu, a to pak vedlo k zápalu plic v reakci na závažná poškození plicních sklípků. Pitvy části obětí poukazovaly na to, že jednou z nejčastějších příčin smrti mohla být právě nadměrná produkce vykašlávaného hlenu a průběžné výsledky léčby pak odhalily, že používání odsávaček hlenu snížilo počet obětí.

Co se dále zjistilo

Čínská Národní zdravotní komise poté oznámila, že u 19 mrtvých byly z pitev a biopsií zjištěny změny na plicích v různém rozsahu. Ale také jiné orgány kvůli nemoci utrpěly. Slezina obětí se významně zmenšila a srdeční svalovina (myokard) trpěla nekrózou (tj. odumření buňky, tkáně či části orgánu).

Například u jednoho z pacientů, konkrétněji u muže ve věku 85 let, byly na plicích pozorovány stejné patologické změny, jaké způsobily nemoci SARS a MERS (Blízkovýchodní respirační syndrom). Ačkoli plicní fibróza nebyla tak rozsáhlá jako u pacientů se SARS, tvorba zánětlivého výpotku byla větší. Tento pacient byl hospitalizován v lednu s mozkovou příhodou, po jeho smrti se ukázalo, že jeho mozek nebyl dostatečně zásobován krví. Dále čtěte: Zdravější, ekologičtější a pohodlnější menstruační pomůcky než vložky a tampony.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47