I vaše auto si zaslouží dezinfekci. Zanedbaná klimatizace může šířit viry a bakterie

 Ostatní 
13. března 2020 15:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zanedbaná klimatizace v autě má dopad na zdraví Depositphotos
Lidé si v souvislosti s šířením nákazy koronavirem dezinfikují ruce, nosí roušky a snaží se čelit nákaze všemi možnými prostředky. Na své plechové miláčky už ale tak moc nemyslí, přitom zanedbaná klimatizce škodí zdraví.

Každé moderní auto je dnes už vybaveno klimatizací, kterou šoféři používají po většinu roku. Jenže pokud se o klimatizaci nebudete dostatečně starat, hrozí vám zdravotní problémy spojené s velkou zátěží pro lidskou imunitu. Ze špinavé klimatizace se na vás totiž valí miliardy bakterií, mikroskopických částic, ale i viry, prach či spory plísní. A o nepříjemném zápachu ani nemluvě. V klimatizaci se může usídlit i zákeřná a nebezpečná bakterie Legionella. Co dalšího může zanedbaná klimatizace člověku způsobit?

  • bolesti hlavy
  • teplotu
  • zánět průdušek
  • nadměrnou únavu

Alespoň dvakrát ročně

Odborníci doporučují vyčistit a vydezinfikovat klimatizaci alespoň dvakrát ročně. Způsobů, jak dát klimatizaci do pucu, existuje hned několik a každý si tak může vybrat postup, který mu bude nejlépe vyhovovat. Čištění můžete přenechat profesionálům, nebo se do něj pustit sami.

Pěnový čistič

Asi nejlevnější variantu nabízí pěnový čistič s hadičkou. Ten by měl klimatizaci zbavit plísní, bakterií i infekčních virů způsobujících např. rýmu, kašel a podráždění očí. Než se pustíte do práce, vysušte výparník pomocí nastartovaného motoru, vypnuté klimatizace, nastavení teploty topení na maximum a větráku zapnutého na nejvyšší otáčky. Pak vypněte motor a vyjměte kabinový filtr. Pěnový čistič protřepejte a hadičkou stříkněte do otvoru nasávajícího vzduch z místa, kde byl filtr. Nechejte asi 15 minut působit a vložte zpět nový kabinový filtr.

Dezinfekce ve spreji

Další rychlá, a přitom účinná metoda spočívá v aplikaci biocidního dezinfekčního přípravku ve spreji. Stačí zapnout klimatizaci a umístit do prostoru mezi zadní sedadla tlakovou nádobku, kterou nejprve důkladně protřepáte. Pak ji odjistíte silným stlačením vršku. Zavřete okna i dveře a necháte dezinfekční prostředek samovolně působit po dobu asi 15 minut. Klimatizace jej sama začne nasávat. Po vyčištění klimatizace automobil důkladně vyvětrejte.

Ozón je nejúčinnější

Aktuálně nejúčinnější metodu dezinfekce klimatizace i celého interiéru auta představuje čištění ozonem, které nabízejí specializované firmy či některé autoservisy. Ozón je jedním z nejsilnějších oxidačních činidel a používá se mimo jiné i k dezinfekci ve zdravotnictví. Neexistuje žádný virus či bakterie, která by byla schopná působení ozónu přežít, proto má tato metoda čištění klimatizace 100% účinek. Plyn se snadno dostane do všech koutů, pronikne do nejmenších skulin i pórů veškerých materiálů. Příjemným bonusem je, že se zbavíte i pachů ve vozidle, poněvadž je ozón dokonale pohltí. O tom, jak čelit koronaviru, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47