Jak čelit koronaviru

 Zdraví 
31. ledna 2020 12:55 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nákazu novým typem viru nelze brát na lehkou váhu Depositphotos
Epidemie koronaviru, která začala v Číně, budí hrůzu a děs. Jak se nejlépe zachovat v současné situaci? Máme dobrá doporučení.

Koronavirus způsobuje lehčí i závažnější onemocnění lidí i zvířat. Původně se objevoval jen u zvířat. V roce 2002 se betakoronavirus stal původcem nemoci SARS a v roce 2012 jiná forma viru stála za nemocí MERS. Současné epidemie je způsobena jinou podobou viru.

Hygienická opatření

Klíčové je dodržovat přísná hygienická opatření. Umývat si ruce teplou vodou a mýdlem či ještě lépe používat dezinfekční prostředky s obsahem alkoholu. V případě pohybu v prostředí, kde reálně hrozí přítomnost viru, používat roušky. Nechodit zbytečně na místa, kde se pohybuje větší množství osob. Nepoužívat stejnou skleničku, hrníček, nepít z jedné láhve. Při kašli si důkladně zakrývat ústa. Je vhodné použít kapesník, případně kýchnout do lokte.

Zvýšení imunity

Imunita je u této nemoci stejně jako u jiných onemocnění klíčová. Potřebujeme tedy příjem dostatečného množství vitaminu C, dostatek spánku, klidu, zbytečně se nestresovat. Pokud máte možnost, vezměte si dovolenou. Důkladný odpočinek vás posílí. Je dobré nasadit i určité bylinky, které mohou mít vliv na slizniční imunitu. Například echinaceu. Další tipy na zvýšení imunity najdete v článku zde.

Když se objeví příznaky

Příznaky onemocnění koronavirem jsou stejné nebo velmi podobné jako u chřipky. Horečka či zvýšená teplota, únava, bolest kloubů a svalů. Může se objevit průjem i některé další příznaky. Rozhodně nepropadejte panice. Je třeba si uvědomit, že na tento virus nemusíte umřít. V drtivé většině případů proběhne onemocnění v lehčí formě. Je ovšem potřeba podezření na tento druh nákazy ohlásit. Platí to pro osoby, které přicestovaly z oblastí, kde nákaza probíhá. Také pro ty, kdo se pracovně nebo společensky setkali s lidmi, kteří by mohli být nakaženi.

Neexistuje žádná specifická terapie, takže je nejlepší ulehnout do postele, uvařit si horký čaj, přijímat dostatek vitaminu C a podle potřeby srážet horečku. Pamatujte na to, že běžnou zvýšenou teplotu do cca 38 stupňů Celsia bychom měli nechat bez reakce. Tělo bojuje s infekcí a je zbytečné mu v tom násilně bránit. Vyšší teploty by mohly ovšem už zbytečně organismus vyčerpávat, takže je podle potřeby snižujeme. Když nepomohou běžné léky, volíme zábaly. Při zhoršování stavu či při zhoršeném dýchání je potřebný pobyt v nemocnici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008